Főoldal » A természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja

A természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Október 12. a természeti katasztrófák elleni védekezés világnapja. Mi számít természeti katasztrófának? Minden olyan, nem ember által okozott váratlan esemény, ami személyi sérülést, környezeti vagy anyagi károkat okozhat. Néhány természeti katasztrófa a teljesség igénye nélkül: földrengés, árvíz (vagy belvíz vagy eső miatti beázás), tűz (ha nem ember okozta), vihar (pl. hurrikán, tornádó), villámcsapás, vulkánkitörés, de akár valamilyen kártevő elszaporodása is (mint kb. 10 éve a gyapjaslepke).

Képtalálat a következőre: „természeti katasztrófák elleni védekezés”

Hogyan védekezhetünk a katasztrófák ellen? Megelőzéssel vagy valamilyen védelmi vonal kiépítésével. Ilyen védelmi vonal pl. árvíz ellen a gát, stb. Minden katasztrófa ellen más és más a védekezés módja. Ebben a cikkben főleg a megelőzés módjait sorolom fel, de a védelmi vonalakra is kitérek.

Árvíz ellen: a legegyszerűbb a megelőzés. Nem építkezünk ártérre. Ilyen egyszerű! Ha valaki mégis elkövette ezt a hibát, akkor legalább legyen szigetelve az a ház (ez már inkább védelmi vonal, és belvíz ellen is ajánlott), ne folyjon be a víz. További védekezés árvíz és belvíz ellen is a gát, homokzsák, szivattyú.

Tűz ellen: nem folytatunk tüzet okozó tevékenységet a természetben (dohányzás, szalonnasütés, tábortűz, stb.), vagy ha mégis, akkor nem tűzgyújtási tilalom idején, és csakis a tűzrakó helyeken. Mindig oltsuk el jól a tüzet! Védelmi vonal inkább csak épületekben van: tűzgátló ajtók és falak, a természetben nincs ilyen.

A vihart, villámcsapást, földrengést, vulkánkitörést nem lehet megelőzni. Legfeljebb előrejelezni. Igazi védelmi vonal sincs ellenük a természetben, de épületekben van. Szél, vihar, tornádó ellen minél stabilabb, minél erősebb falak. Ezek a földrengés ellen is védenek. Villámlás ellen villámhárító. Vulkánkitörés ellen viszont csak a menekülés segít.

Kártevők elszaporodását néha megelőzhetjük, néha nem. Leginkább úgy lehet megelőzni, hogy védjük a természetet, biztosítjuk a fajok közti egyensúlyt. Így semmilyen faj nem tud túlszaporodni.

Fontos, hogy ne hozzunk be olyan idegen fajokat, amelyeknek nincs természetes ellenségük, mert ezek gyorsan terjednek (invazív vagy özönfaj a nevük). Növények közül ilyen faj pl. a parlagfű vagy a bálványfa, állatok közül pl. a harlekinkatica. A védekezés főleg az irtás. Növényeknél főleg mechanikusan (virágzás előtt kihúzni a parlagfüvet, akkor nem szaporodik), vagy vegyszerrel  (de ez környezetszennyező, más fajokra is mérgező lehet). Állatoknál is van vegyszeres irtás és van biológiai védekezés is (természetes ellenségek betelepítése). De legjobb, ha el sem szaporodnak ezek a fajok.

A természeti katasztrófák ellen tehát lehet védekezni, de érdemesebb megelőzni, mint utólag elhárítani a károkat. Vigyázzunk magunkra és a természetre, hogy ne történjen katasztrófa!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.