Főoldal » A Tiszta Hegyek Napja – 2016

A Tiszta Hegyek Napja – 2016

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Tiszta Hegyek Napja egy kevésbé ismert környezetvédelmi világnap. Az 1990-es években egy dél-koreai hegymászó, aki minden 8000 méter feletti csúcson járt már, látta, hogy mennyi hulladékot hagynak maguk után a hegyen a mászók, és elhatározta, hogy addig nem tekinti befejezettnek a mászást, amíg le nem hozta az összes hulladékát a hegyről. Ebből az elhatározásból alakult ki a Tiszta Hegyek Napja.

A Tiszta Hegyek Napja itt, Magyarországon magas hegyek hiányában kevésbé ismert nap, bár itt is van néhány kisebb, 700-800 méteres hegység (Dunántúli-középhegység, Északi-középhegység), sőt, még 1000 méter fölé magasodó csúcs is, az 1014 méteres Kékes-tető. És mivel a magyar hegyeken erdők nőnek, amelyek az élet legösszetettebb, legtökéletesebb formái, a magyar hegyek tisztasága is nagyon fontos, kisebb termetük ellenére is.

Miért kell a hegyek tisztaságát védeni?

  • A hegyek a táj legfeltűnőbb részei, ha lepusztulnak, az egész tájkép tönkremegy.
  • A hegyeken legtöbbször erdők élnek. Az erdőknek fontos szerepe van a tiszta levegő és a változatos élővilág megőrzésében. Ha szennyezzük a hegyeket, a bomló hulladék mérgezi a növényeket, állatokat. Kipusztul az élővilág, és fák nélkül tiszta levegő sem lesz.
  • Magyarországon (és a világ más részein is) sok hegy karsztos kőzetekből: mészkőből, dolomitból áll. Veszprémben és környékén pl. dolomit sziklák vannak. Ha a karszt szennyeződik, beszivárog a szennyezés a felszín alatti vizekbe, ahonnét sok településen, pl. Veszprémben is származik az ivóvíz. A hegyek szennyezésével tehát saját ivóvíz-készletünket is szennyezhetjük. (A karsztvíz amúgy az egyik legtisztább ivóvíz, mert a kőzetek megszűrik a szennyezést, de egyben a legsérülékenyebb is, mert kívülről a karszt repedésein át könnyen beszivároghat akármi.)
  • És a hegyen kirándulva a látvány miatt is fontos a tisztaság. Mit szeretnénk látni a fák ágain? Mókust, rigót vagy nejlonzacskót? Mit szeretnénk hallani? Madárdalt, harkály kopogását vagy eldobott műanyag flakon zörgését? Hol lépkednénk szívesen? Fűben, avarban vagy alumínium dobozokon? Mi domborodjon ki a földből? Hangyaboly és vakondtúrás vagy szemétdomb? Mi ússzon a patakban? Kis halak és vízisikló, vagy olajfolt a víz tetején? Ezekre a kérdésekre azt hiszem, egyértelmű a válasz…

Ezért lenne fontos a tiszta környezet és a tiszta hegyek, nem csak a Tiszta Hegyek Napján.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.