Főoldal » A vándormadarak veszélyes világa

A vándormadarak veszélyes világa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az egyik leglenyűgözőbb természeti jelenség, amelyet minden ősszel és tavasszal megfigyelhetünk a madárvonulás. Milliószámra kelnek útra az északi félteke madarai, hogy a hideg elől a mérsékelt éghajlatú vidékekre, vagy akár a trópusokra költözzenek, amíg a tél tart. A madarak lenyűgöző teljesítményre képesek, hiszen van, hogy több ezer kilométeres utat képesek megtenni. A mai napig kutatják a szakértők, hogyan képesek tartani a bonyolult vonulási formációjukat, mi az a láthatatlan iránytű, amely segítségével nem tévednek el és egyáltalán honnan tudják, mikor van itt az indulás pillanata és hová kell menniük. Íme egy színes, képekkel tarkított betekintés a vándorló madarak világába.

A költöző madarak tavasszal és ősszel vándorolnak. Tavasszal főként északra, ősszel pedig déli irányba vándorolnak az északi félgömbön. Költözésüket jelenlegi tudásunk szerint a nappalok rövidülése, a táplálék mennyiségének változása és a keltetésükhöz kedvezőbb hőmérséklet motiválja, amiért egyes fajok kontinenseket is képesek átrepülni. Az útvonalak genetikailag kódoltak, de emellett tanulással is öröklődnek a generációk között.

[token node title-raw]

 Partfutó madarak serege Angliában. A költöző madarak több okból repülnek csoportosan: energiatakarékosságból  és azért, mert a csoport nagyobb védelmet nyújt a költöző madarak vadászatára specializálódott ragadozók ellen is. (Fotó: Dan Kitwood / Europress / Getty)

[token node title-raw]

Fekete lumma Alaszka partjainál. A lummák viselkedésének változásával sikerült először rámutatni amerikai kutatóknak arra, hogy az éghajlatváltozásnak bizony nagy hatása van az élővilágra. A madárfaj évről évre korábban tér vissza Alaszkába, mert ott egyre hamarabb olvad fel a felszínt borító jégtakaró, így elegendő táplálékot találnak már a nyári pihenőhelyükön is. (Fotó: Joe Mcnally / Europress / Getty)

[token node title-raw]

Hókócsagok csoportja egy csupasz fán, Kalifornia államban. A madarak a nagy vándorlásukat természetesen nem egy szuszra teljesítik, hanem bevált megállóhelyeiken pihennek. A Salton-tó környéke több mint négyszáz madárfaj kedvelt megállóhelye. Érdekesség, hogy a terület egykor nukleáris tesztbázisnak is otthont adott, szakértők szerint a földben rengeteg helyen lehet még gyengített uránium. A kócsagok innen egészen Chiléig is elrepülnek költeni, majd vissza. (Fotó: David Mcnew / Europress / Getty)

[token node title-raw]

Seregélyek csapata ül a dróton. Hazánkban is gyakran megfigyelhető jelenség a költöző madarak kábeleken történő pihenése. Így nagyobb tömegben tudnak szociális életet élni. Megfigyelhető, hogy a pihenő madarak egyenlő távolságban ülnek egymástól, ez azért van, hogy bármikor leszállhassanak az újonnan érkezők, illetve felszállásnál legyen helyük kitárni szárnyaikat. A távolságtartás csökkenti az agressziót is. A kábelek ilyen szeretének a madarak részéről az is az oka, hogy lábaik vékony ágakon kapaszkodáshoz alkalmazkodtak, városi környezetben pedig jogghíján a kábelek nyújtanak hasonló felületet. A madarak mindig széllel szemben ülnek a kábelre, ami segíti a felszállásban őket. A kábelekről a ragadozó madarak is jobban szemmel tudják tartani vadászterületüket.  (Fotó: Tim Graham / Europress / Getty)

[token node title-raw]

Fenyőpinty egy madárhálóban a Brit Ornitológus Társaság egyik megfigyelőtelepén. A madárpopulációk nagyságának, valamint születési- és halálozási rátájuk becslésére az ún. jelölés-visszafogás módszerét használják. A módszer lényege, hogy a teljes állományból befognak X db egyedet, megjelölik, majd elengedik őket. Egy második alkalommal újra befognak egyedeket és megszámolják, hogy hány darab van megjelölve közülük. A kapott adatokból pedig a kutatók számításokat végeznek. A madarakat legcélszerűbb madárhálóval befogni, azonban a megjelölés és katalógusba vétel után újra sértetlenül elengedik őket. (Fotó: Dan Kitwood / Europress / Getty)

[token node title-raw]

Madárgyűrűzés. Az egyszerű gyűrűk az évek során gps-szel és műholdas követőrendszerrel fejlődtek. (Fotó: Dan Kitwood / Europress / Getty)

[token node title-raw] 

Indiai orvvadász és zsákmánya Kasmír egyik mocsaras részén. Mivel a költöző madarak nem ismernek határokat, így védelmük a világban nemzetközi feladattá vált. Indiát egyre több ország bírálja a költöző madarak tizedeléséért: a túlnépesedett ország megnőtt élelmiszerigényét az orvvadászattal egészíti ki. (Fotó: Yawar Nazir / Europress / Getty)

 

[token node title-raw] 

A képen lévő mocsár egy év alatt 50 százalékkal zsugorodott a terület lecsapolása miatt, eltűntek a madarak és velük együtt a természetes élővilág nagy része is. A káros emberi beavatkozás a madarak populációiban tehát nemcsak az orvvadászatban nyilvánulhat meg. A környezet rombolása, beépítése, a mezőgazdaság, a vadászat de még sajnos a szélerőművek is befolyásolják a költözésüket. Az évszázadok alatt berögzült útvonalak és úticélok változására a madarak ugyanis vagy nem, vagy csak nagyon nehezen tudnak reagálni (Fotó: Yawar Nazir / Europress / Getty)

 

[token node title-raw]

Pelikánok a kaliforniai Meccában. Ez a Közép-Amerikán átutazó madarak kedvelt pihenője veszélybe került a területi fejlesztési tervek miatt. A kiszáradó tó helyére ugyanis negyvenezer embernek otthont adó lakótelep építési tervét fogadták el 2005-ben. Az építkezéssel kettévágnák az Észak- és Dél-Amerika között ingázó madarak fő vándorlási útvonalát. A madarak vándorláshoz való jogát nemzetközi egyezmények védik 1918-óta, így az építkezések még nem kezdődtek el. (Fotó: David Mcnew / Europress / Getty)

Remélem sikerült betekintést engednem a költöző madarak világába. Jól láthattuk, hogy a madarak csodálatos világa milyen kifinomult, ám érzékeny egyensúly alapján működik, amelyet az ember a sok kutatás ellenére sem ért még teljesen, azonban már most is jelentősen befolyásolja életterüket, vándorlásukat és szaporodásukat. Az önös érdekek, az emberek éhezése sem szabad, hogy tizedelje számukat.

Neked mi a véleményed? Hogyan védhetnénk meg hatékonyabban a költöző, vándorló madarainkat?

Forrás: http://index.hu/nagykep/2012/11/04/szallnak_a_darvak/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.