Főoldal » A végtelenbe és tovább…?

A végtelenbe és tovább…?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A WALL·E egy 2008-as amerikai számítógép-animációs film, mely elnyerte a legjobb animációs filmnek járó Oscar-díjat. A történet egy WALL·E nevű robotot követ nyomon, akit arra terveztek, hogy a teljesen beszennyezett Földet tisztítsa. A 22. században, 2110 körülre a Buy n Large megavállalat bekebelezett minden gazdasági szolgáltatást a Földön, beleértve a kormányzatot is. Az újrahasznosíthatatlan szemét oly mértékben felhalmozódott, hogy a bolygó teljes egészében szennyezetté vált, s nem volt képes tovább biztosítani az élet feltételeit.  Így az emberiség hatalmas csillaghajókon az emberek minden szükségletét kielégítő szolgáltatások üzemelnek, teljesen automatikus robotlegénység által felügyelve.

A Földön több százezernyi WALL·E (WATT-takarékos Lánctalpas Limlom- és hulladékkezelő, E-sorozat) robotot hagytak hátra, hogy feltakarítsák a bolygót, a hulladékot kockákká formálva, s ezeket magasba nyúló hegyekké összehordva, ami megkönnyíti az eltávolításukat. Azonban a terv kudarcot vallott. A Föld túlzottan szennyezett lett ahhoz, hogy újra termékeny, s lakható legyen.

 

Könnyen előfordulhat, hogy ez a remek animációs film nem csupán science fiction lesz…


 A mai modern ember átlagosan 1 kg szemetet termel. Ez az eloszlás természetesen nem egyenletes. Hogy egy közeli példát hozzak, az európaiak évente csaknem 2 000 millió tonna szemetet termelnek, melyből úgy 40 millió veszélyes hulladék. Az utóbbi évek hulladék mennyisége évi átlag 10 %-kal nőtt.


Jogos lenne a kérdés, hogy ha bolygónkat szennyezzük, miért ne szennyezzük a világűrt is?

Az orosz Phobos-Grunt űrszonda maradványainak a közelmúltban történt visszahullása, ha másra nem is, arra mindenképp jó volt, hogy felhívja a figyelmet az űrben földkörüli pályára álló szeméthalmunkról. Általános értelemben fogalmazva, űrszemétnek nevezik mindazokat a világűrben keringő, lebegő mesterséges eredetű tárgyakat, amelyeknek már nincs hasznuk.

Egy 1987. évi adat szerint 7000 Földünk körül keringő űrtárgyból alig 150 – 350 volt működőképes, vagyis több mint 95 %-uk szemét. És ezek csak a nagyobb radarok által nyilvántartott objektumok. Az űrbéli hulladékokról az első adatokat az Amerikai Egyesült Államok világűr megfigyelőrendszere, a NORAD szolgáltatta. Eszerint 1957 óta, mintegy 20 ezer – 5 cm-nél nagyobb – objektum került Föld körüli pályára. Azóta ezek több mint két harmada megsemmisült, a többi kikerült a földi irányítás alól, és számos hulladék keletkezett.

Azt is mondhatnánk, hogy a rendelkezésre álló óriási térhez képest az űrszemét mennyisége nem túl nagy. Így nem is hangzik vészesnek, csakhogy a Föld körüli tartományok manapság is túlzsúfoltak, szinte telítettek, például az űrállomások.

Magasságok:

     az 500 km-nél alacsonyabb rétegekben az egyre sűrűbb légkörnek köszönhetően elég gyors a világűr öntisztulása. A kisebb-nagyobb roncsdarabok igen hamar lefékeződnek, felizzanak, majd megsemmisülnek

     a 300-450 km-es magasságban az űrállomások tartózkodnak. Itt halmozódik fel a legtöbb hulladék

     800 – 1500 km között már több ezer év is lehet az ott keringő elemek élettartama, ezért ebben a térrészben egyre nő a hulladék darabok száma

Milyen veszély áll fenn?


Lássunk egy példát. Ha egy 1 cm3 térfogatú anyagdarabka 10 km-es másodpercenkénti sebességgel becsapódna egy űrállomásba, vagy egy űrrepülőgépbe, a robbanás energiája egy kézigránátéval lenne egyenlő, ami már cseppet sem veszélytelen.

 

Úgy tűnik, nem csak a Szaturnusz lesz híres a gyűrűjéről. Ha így folytatódik csodás kék bolygónk is rendelkezni fog vele. Az apró különbség, hogy nem kőből, vízből és jégből fog összetevődni.

Források:

http://mno.hu/tudomany/evente-negyvenezer-tonna-urszemet-kerul-a-foldre-1058234

http://www.cikkgyujtemeny.hu/hogyan-csokkentheto-a-szemet/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.