Főoldal » A veszprémi gólya

A veszprémi gólya

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Veszprémben, az egyik étterem kéményén is telel egy gólya. Az állatkerti szakemberek szerint ebben nincs semmi különös: a gólyát ugyanis az álltkertben etetik, gondozzák, így nincs miért Afrikába repülnie. A veszprémi gólya egyébként nagyon szelíd: több olyan kép is készült róla, amikor szinte az emberek kezéből eszik.

A gólya már régóta Veszprémben él, de valamiért mégis most lett belőle hír. (Nem baj, inkább ez legyen a hír, mint a balesetek és az áremelések…) Nem ritka, hogy a gólya nem költözik el, ha jól érzi magát. Az afrikai populációik pl. nem költöznek. Az emberi településeket is szívesen keresi. Ott mindig szállást és táplálékot talál.

A nyílt, vizes élőhelyeket kedveli, találkozhatunk vele réteken, mocsaras területeken, folyók és csatornák mentén, de megművelt területeken is. Kedveli a szétszórt facsoportokat, amelyeken fészkelhet vagy pihenhet. Gyakran behúzódik az emberi településekre is, a magyar falu jellegzetes színfoltja a kéményen, villanyoszlopon fészkelő gólya. Kisebb emlősökkel, rovarokkal, kétéltűekkel, hüllőkkel, földigilisztákkal, halakkal táplálkozik.

A szaporodási időszak Európában február-áprilisban kezdődik, Afrika déli részén szeptember-novemberben. Laza kolóniákban költ, néha magányosan. Fészkét – amely 2-5 méter mély is lehet – fákra vagy emberi építmények tetejére rakja. Megfigyeltek már földön elhelyezett fészket is. A fészket több évig használja. Vándorló madár, a kárpát-medencei példányok Kisázsia, a nyugat-európaiak Gibraltár felé vonulnak az afrikai szavannákra. A dél-afrikai populációi viszont nem költöznek.

A veszprémi gólya már évek óta ugyanannak a fogadónak a tetején él. Talán megérezte, hogy hol várják. A hely tulajdonosa ugyanis nagy természetjáró, de nem csak hazánkban, hanem még Afrikában is járt. Ahogy a gólya is. A helyet azóta is így reklámozzák:

“A gólyák csak a legjobb helyeken szállnak meg!”

Forrás:

http://tv2.hu/tenyek/video/nem-repult-el-tenyek-riport

http://www.veszpzoo.hu/fehergolya.php

http://www.tapo.hu/index.php?page=hotel

Kép:

http://img6.indafoto.hu/7/9/78929_41fed2cf69713fbf884b308ab9b209bc/10480111_e00df60f7459cd683cc2acaf22d66613_m.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.