Főoldal » A veszprémi Szerelem-sziget

A veszprémi Szerelem-sziget

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Február 14-én, a szerelemesek napján mi másról is írhatnék, mint a veszprémi Szerelem-szigetről?

A Szerelem sziget néven ismert park a Vár alatt terül el. Sétánya a Séd mellett kanyarog, hangulatos, meghitt zugai pihenésre csábítanak. A Szerelem-szigetnek hívják a Séd partjának ezt a szakaszát. Eredetileg két ágon futott itt a patak (ezért hívják mindmáig szigetnek), de ahogy egyre több vízet fogyasztott Veszprém, úgy egyre több forrást vettek el a pataktól és a vízvezetékrendszerhez csatolták. Ezért a patak vize egyre fogyott, míg végül az egyik ág teljesen kiszáradt. A terület fent van Magyarország védett természeti területeinek listáján is. Törzskönyvi száma: 18/73/TT/07, védettségi szintje: helyi jelentőségű, védelmi kategóriája: TT, kiterjedése: 1,71 hektár, ebből semmi nem fokozottan védett 2007 óta. Területén van egy játszótér, ami Veszprém várát ábrázolja. Egész területe kivilágított.

Nemrégiben még bokros, bozótos “ősvadon” terült itt el. A környék azóta alaposan megújult a Kolostorok és kertek a veszprémi vár tövében projektnek köszönhetően. A Séd-völgy turisztikai fejlesztésének célja gyakorlatilag Veszprém nevezetességeinek összekötése volt. A tematikus útvonal, amelynek két végpontja az állatkert és a vár, egész napra leköti a turistákat.

A Szerelem-szigeten játszóparkokat, illetve díszparkokat alakítottak ki. Ezt a kedvelt sétáló- és pihenőhelyet, kár lenne kihagynia az idelátogatóknak, legyenek azok akár idősebbek, akár kisgyermekes családok, akár egyedül érkezők.

Forrás:

  1. http://epiteszforum.hu/node/13692
  2. http://hu.wikipedia.org/wiki/A_Szerelem-sziget,_a_Fejes-v%C3%B6lgy_%C3%A9s_a_Veszpr%C3%A9mv%C3%B6lgy#A_Szerelem-sziget
  3. http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=3539

Kép: http://epiteszforum.hu/files/imagelist/150_359xhd_1.jpg

További információ: http://www.gyakorikerdesek.hu/utazas__magyarorszag__1972388-merre-van-veszpremben-a-szerelem-sziget

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.