Főoldal » A világ legnagyobb tengeri rezervátuma

A világ legnagyobb tengeri rezervátuma

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Rengeteg híreket hallunk olyan eseményekről hogy micsoda környezeti csapás ért bizonyos területeket az óceánon. Hol veszélyes rakománnyal fut teherhajó zátonyra, hol „megoldásként” elsüllyesztve szabadulnak meg egy-egy idejét múlt vízi járműtől. Néha pedig fúrótorony katasztrófával fogad a média, mikor a mindennapos híreket ellenőrizzük. A napokban viszont példamutatásról kaptunk hírt, mivel Ausztrália a világ legnagyobb óceánvédője lesz azzal a tervvel, amely a napokban derült ki a BBC híradások egyikéből.


Na de lássuk az ígéretes és mintaként követendő részleteket… A „legnagyobb” címet a 3,1 millió négyzetkilométernyi terület lefedettségből fakad, pedig már most is tekintélyes mennyiségű óceán rezervátum található Ausztrália partjainál. Ha a tervek nem változnak az ausztráliai vizek több mint egyharmadát tekinthetjük majd természetvédelmi területnek. A program célja a túlhalászat, és ásványok kitermelésével kapcsolatos természeti károk koordinálása, visszaszorítása.

[token node title-raw] Az óceán ökológia egyensúly felborulásának sémája eltér a szárazföldi megvalósulástól. Míg a szárazföldön az ember által egyre nagyobb területek elfoglalása okozza a fajok populációjának csökkenését, addig az óceánokban a túlhalászás jelenti a legnagyobb problémát. Az óceán világának harmóniája ott bomlik meg, amikor a tápláléklánc egyes rétegeihez tartozó halfajokat túlhalásszák.

[token node title-raw] Az ásvány bányászat okozta károk egyike, amikor a feldolgozásból visszamaradt meddő zagytól az óceánba borítva szabadulnak meg. Így veszélyeztetve a mélytengeri élővilág  egyensúlyát. További fenyegetettséget jelentenek a fúrótornyok balesetei. A legutóbbi ilyen eset volt a Mexikói-öbölben történt olaj-fúrótorony felrobbanása.

[token node title-raw] Az Ausztráliai óceán rezervátumterv nagy előretörés lenne a környezet-ember kapcsolat problémájának enyhítésében. Mi sem bizonyítja jobban az elhatározást, mint az az eljárás, mely szerint várhatóan 100 millió ausztrál dollárnyi kárpótlást hajlandó kifizetni a kormány. A halászati ágazatnak csak annyi lenne a dolga, hogy visszafogják halászati tevékenységüket 2012 végétől.

Források: vizpartifejlesztesek,BBC news,mindennapiafrika

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.