Főoldal » A “Zöld bolygó” olvadó jégsapkája.

A “Zöld bolygó” olvadó jégsapkája.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Március közepére kissé megbolondult időjárásunk. Az ünnepre hatalmas kalamajkát okozott az utakon, és az elmúlt hét végére – e hét elejére újra visszatért Tél Tábornok, avagy a kutya nem ette meg a telet – sajnos. De mi lehet ennek az oka? Az északi-sarkkörön túli hó- és jégtakaró túlzott olvadását teszik felelőssé a kutatók az idei év, télvégi – tavaszi rendkívüli időjárásának kialakulásáért – olvasom. Az Európában és Észak-Amerikában dúló hóviharok és hatalmas mennyiségű hó a globális felmelegedés jelei.

Az amerikai NSIDC (Nemzeti Hó- és Jégadatközpont) műholdas felvételein jól látható a Jeges-tengert borító jégtakaró rekord méretűre zsugorodása. A globális felmelegedés tünete, hogy a tengeren gyorsan olvadó jég területe 80 %-al kisebb már, mint 30 évvel ezelőtt. A kutatók– egyre többen – úgy gondolják, hogy az északi féltekén uralkodó légköri áramlatok a sarkköri olvadás hatására megváltoznak. Ennek egyik következménye lehet ez a mostani, március végi tél még Közép-Európa területén is. Ugyanis a megváltozott légköri áramlatok miatt a sarkkörről származó hideg levegő még délebbre tud nyomulni.

[token node title-raw]

Már 2012 is a szélsőségek éve volt, a hőmérséklet, a csapadék, a szárazság és az áradás is rekordokat döntött az északi féltekén. Jennifer Francis, a Rutgers Intézet kutatója tavaly szeptemberben – kutatásaira és megfigyelésekre alapozva kijelentette, hogy a rekord mértékű olvadás miatt Nagy-Britanniában és Észak-Európában hosszú és hideg lesz a tél. Idén márciusban valóban hóesés és fagy söpört végig a kontinensen, míg az elmúlt évben ilyenkor kimondottan meleg, tavaszias volt az idő. Ez a márciusi hideg és a hóviharok teljesen ellentétesek a tavaly tapasztalt szinte nyárias meleggel. Az elméletek mindkét extremitást az olvadó jéggel magyarázzák.

[token node title-raw]

(forrás: index.hu – Tudomány:  Északi jégolvadás okoz extrém időjárást)

fotók: címkép:google kereső vv.jégolvadás. Első kép: a forrás cikkből. Második kép a szerző saját fotója: Kajszivirágzás_2012. március 25. Pécs-Vasas)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.