Főoldal » Akkor irány Terra Nova?

Akkor irány Terra Nova?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mi történik akkor, ha a Föld tartalékait feléltük, a túlnépesedés már veszélyes mértéket öltött, illetve az elemeket a végtelenségig megmérgeztük?

Akkor irány Terra Nova!

Steven Spielberg a klasszisrendező (személy szerint nekem a kedvencem) egy lenyűgöző, új sorozattal tér vissza a képernyőre, melynek címe: Terra Nova.

A sorozat 2149-ben játszódik, mikor az általunk szennyezett Föld már teljesen a halálán van. Az ebben az időben élő emberek kénytelenek oxigén maszkban élni a levegő szennyezettsége miatt. De mi az ennél is megdöbbentőbb? Egy-egy családnak maximum két gyermeke lehet a túlnépesedés miatt, ennek túllépése pedig szigorú büntetéssel jár.

El tudják képzelni, milyen lenne egy ilyen világ? 

Az emberekben életre kelnek olyan gondolatok, hogy megoldásként talán másik bolygót kéne keresni. De mint tudjuk, a problémák gyökerei elsöprő többségben a múltban keresendő. Mi más lehetne a megoldás a Spielberg féle sorozatban is? Csakhogy ezúttal ez szó szerint értendő! A XXII. század tudósai egy szerencsés véletlen folytán időkaput hoznak létre, mely elvezeti őket egy másik élet lehetőségéhez. A csavar az a történetben, hogy a kapu csupán egy irányba működik. Mentőakció veszi kezdetét az emberiség megmentésére. Az időkapu visszavezet a Föld 85 millió évvel ezelőtti múltjába, mikor még bolygónkat dinoszauruszok uralták.

Az emberek igyekeznek egy új civilizációt építeni, fennmaradásuk érdekében a dinoszauruszok mellett.

Ám a problémák itt is jelentkezni kezdenek, mikor az évad végén háború tör ki a krétakorban. Ezzel kezdődik minden elölről?

 

Nekem személy szerint tetszik a sorozat mondanivalója, hiszen, nem biztos, hogy a bolygó képes lesz “regenerálni magát”, és igazán izgalmas az elképzelés, miszerint őslényekkel élünk, ám vannak benne hibák. A Jurassic Park alatt Spielberg paleontológusokkal vizsgálta a trilógia forgatását, hogy az a valóságnak is megfeleljen. Azonban itt, ha vannak is szakértők, nem végeznek hibátlan feladatot. A sorozatban olyan dinoszauruszok tűnnek fel, melyek a jura korszakban éltek (i.e. 200-145 millió év) a szóban forgó krétakor (i.e. 145-65 millió év) helyett. Akárhogy is számolom, ebbe nem fér bele a 85.

De ettől eltekintve egy igazán, sokakat foglalkoztató kérdéskört boncolgat:

Megmenekülhetünk, ha meghal a Föld?

Képesek lennénk új hazát létrehozni? Fenn tudnánk tartani?

Vajon az emberiség és az őslények megférhetnének egymás mellett?

Ha valóban visszamehetnénk az időben, túlélhetnének minket a dinoszauruszok, vagy mi okoznánk a vesztüket?

 
 Hát, reméljük, hogy a Föld megmenthető, és nem mostanában jön a világvége! De ha mégis…

…akkor irány Terra Nova?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.