Főoldal » Akkor szemeteljünk (?)…

Akkor szemeteljünk (?)…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy most olvasott rövid hír, illetve pár, a napokban látott és lefotózott elkeserítő dolog miatt lett ez a címe a bejegyzésemnek.

A hír: holnaptól, a két hónapos nyári szünetet követően összeül a parlament őszi ülésszaka. “Az ülésszak első, kétnapos ülésén két nagyobb horderejű jogszabályról döntenek a képviselők: hétfőn a hulladékról szóló, kedden pedig a trafiktörvényt fogadhatják el. A hulladékgazdálkodás új rendszerének bevezetése miatt az Európai Bizottság jogi eljárást indított Magyarország ellen, a szaktárca szerint azonban a törvénytervezet semmilyen uniós előírást nem sért.” / fn.hu/

Ami a törvénytervezetet illeti, jó ideje hozzáférhető az interneten, olvasható, nézhető bárki számára, akár egy egyszerű keresővel megnyitva.

Amit inkább kiemelnék az a törvénytervezet pár lényegi eleme. “A törvénytervezet célja, hogy visszaszorítsa a képződő hulladék mennyiségét, és növelje az anyagában történő hasznosítás arányát annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladék kerüljön a lerakókba. A hulladéklerakás ugyanis a legrosszabb megoldás, hiszen veszélyezteti a környezetet és az erőforrások elvesztésével jár.” /Kormányportál/

Továbbá egy június közepén megjelent cikkből idéznék: “Ősszel kerül a parlament elé az előkészítés alatt álló hulladékgazdálkodási törvény, amely jövőre hatályba lép, s így 2013-tól a jelenleginél 25 milliárd forinttal több, összesen 85 milliárd forint folyhat be környezetvédelmi termékdíjként az államkasszába.” A teljes cikk ITT  – érdemes elolvasni.

Azért roppant kíváncsian várom, hogy vajon a növekvő  környezetvédelmi termékdíjat mennyire “nem fogják a gyártók továbbhárítani” ránk? Mert pl. a még nem EU tag Horvátországban jó ideje a PET palackokra 0,5 HRK díjat számítanak fel (ami kb. 18 – 20 Ft / palack) és ezek külön tételként is szerepelnek a blokkokon. Viszont a nagyobb áruházak mellett üzemelnek visszaváltóhelyek is. A lényege az, hogy mindenféle blokk nélkül (nem úgy mint a sörösüvegeknél – ugye) a sérülésmentes és kupakkal lezárt PET palackot visszaváltják és visszaadják a termékdíjat. Mondjuk egy horvátul nem tudó külföldinek ez eléggé macerás dolognak tűnik, de működik, én pár éve kipróbáltam Zadarban és Splitben az ottani GETRO diszkontoknál felállított visszaváltó helyen. Sok horvátot látni akik mellékjövedelmet szereznek ebből, nagy – palackokkal teli müanyagzsákokkal közlekednek kerékpárjaikon… Hát ez mondjuk működik nálunk is, látom az egyes “Zöldpontokon” lévő automatáknál ahogy – néha félkarú rablót játszva – pakolják be a palackokat illetve aludobozokat a “Gyűjtők”.

Persze az új törvény, amit gondolom elfogadnak – sok másról is szól. Felállít hulladékhierarchiát, és rendelkezik gyártói felelősségről, valamint arról is, hogy a “hulladékgazdálkodási közszolgáltatás állami feladat lesz. A jövő évtől ugyanis csak olyan cég végezhet majd közszolgáltatást, amely több mint 50%-ban állami vagy önkormányzati tulajdonban van.”

Környezetvédelmi szempontból mindenképp üdvözlendő ez a törvény! Talán  a fejek is ráállnak majd erre a gondolkodásra, amire leginkább szükség lenne.

Mert szemetelünk!

[token node title-raw]

A napokban a Mátrában jártam, Mátraszentimre (Bagolyirtás – Fallóskút) melletti erdőben volt több órás dolgom. Volt időm körbenézni egy kis területet bejárva. A  Pásztó-Galyatető-Mátra-nyereg közút, ami a 21 – 24 -es utakat köti össze – Fallóskút melletti részén az út alatt közvetlenül egy hatalmas szeméttelep van, az avar jótékony takarásában. Van itt minden az építési törmeléktől, a ledobott autógumikon keresztül a rengeteg műanyagpalackig, és még ami ilyen helyeken lenni szokott…. Az útról letérve ebből éppenhogy valami látszik, mint azt a fenti fotóm bizonyítja.

Az illegális szemétlerakás elleni harc szerintem szélmalomharc. Látom a lakóhelyem közvetlen környezetében járva is. Látom mezők, erdők szélén a dűlőutak mellett járva a feltehetőleg kisteherautókkal odaszállított hulladékkupacokat, amiben minden van (ágymatrac, hungarocell, autóalkatrész és rengeteg műanyag).

[token node title-raw]

Szomorú és nagyon dühítő dolgok ezek, nekem a természetet szerető embernek nagyon is. Ami még ennél is dühítőbb és egyben nagyon elkeserítő az a jelenség ami településeken belül, építkezések környékén illetve a romosodó örökségeinknél történik. Mintha kódolva lenne egyes fejekben. Ide KELL rakni a szemetet! A válasz pedig csak a szokásos tábla lehet: A szemét lerakása hatóságilag TILOS! (Legutóbb Gyöngyös szélén, az egykori és fallal körbevett Kálvária kápolna környékén tapasztaltam ezt. Mert a felújítása elkezdődött, de lassan halad…. És ez bárkit felbátorít arra hogy iderakja a szemetét, sajnos. Az alábbi fotón a szemetet ugyan kihagytam a képből, mert más céllal fotóztam, ám az attól még itt van…)

[token node title-raw]

A hulladékgazdálkodás új törvénye vajon mennyire fogja ezeket visszaszorítani?

felhasznált anyagok: 

Kormányportál – kormany.hu 

zöld iránytű a neten – greenfo.hu

fotók: saját képek

Vezérkép: Pécs_Balokány liget

Galéria fotók: saját képek Pécs-Vasas körül 2012. áprilisban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.