Főoldal » Aktuális – A természetvédelem helyzete

Aktuális – A természetvédelem helyzete

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az elmúlt hónapokban egyre több aggasztó hír kering a különböző szakmai oldalakon a természetvédelem ügyével kapcsolatban. Nem a konkrét természetkárosításra vagy fajok kihalására gondolok mikor az „aggasztó hír” kifejezést használom.


Az általános és gyakorlati természetvédelem mellett óhatatlanul is szót kell ejteni a napi politikai helyzetről, mely nagyban meghatározza egy nemzet természetvédelmét. Akár a természetvédelem jogszabályban rögzített eszközeiről, akár a természetvédelem intézményrendszeréről, de ugyanígy az ehhez tartozó költségvetésről és rendelkezésre álló forrásokról legyen is szó. Nem elhanyagolható a társadalom viszonya a természettel és annak védelmével. Manapság az emberek elfogadottsága és támogatottsága egyre nő a környezet és természetvédelemmel szemben. Ez igen erős társadalmi nyomást jelent a hatalmon lévő politikusokra, akik ezt figyelembe véve és jó esetben saját meggyőződésből is támogatják és fejlesztik értékeink védelmét.


Magyarország szerencsére (még) bővelkedik természeti értékekben, amelynek védelme mindannyiunk feladata kéne, hogy legyen. Sajnálatos módon a környezettudatosság és fenntarthatóság elve sokszor csak jól csengő kifejezés marad, gyakorlati lépések nélkül. Gondoljunk akár a nemzeti parkok és egyéb természetvédelmi intézmények költségvetésének megkurtítására, vagy a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Minisztérium „összevonására” a Vidékfejlesztési Minisztériummal. Számos esetben érte már kritika ezt a lépést, többek közt az érdekellentétek miatt. Sajnos manapság (még) a gazdasági érdek legtöbbször győzedelmeskedik a természetvédelemi érdekekkel szemben. Ezen rövid kis bemutató után egy érdekes cikket szeretnék Tisztelt Olvasóim figyelmébe ajánlani, mely a „természetvédelem következetes degradációját” mutatja be. Jómagam most nem kívánom kifejteni konkrét véleményem és esetlegesen bonyolult és összetett kérdések fejtegetésébe kezdeni, de mindenképp említésre méltónak és elgondolkodtatónak tartom az alábbi cikket. Mindenkinek saját szíve joga állást foglalni az ügyben és eldönteni, mit tart magasabb prioritásúnak. Bár szerintem, a természetvédelem fontossága nem kéne, hogy bárki számára kérdéses legyen.


 


Az említett cikk az alábbi linkre kattintva érhető el:


http://www.greenfo.hu/hirek/2011/06/15/csendben-eltunik-a-magyar-termeszetvedelem


Oláh Vilmos


2011

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.