Főoldal » Akvapónia: a jövő éléskamrája?

Akvapónia: a jövő éléskamrája?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Manapság egyre inkább előtérbe kerül a környezetszennyezés, a Föld kizsákmányolása, a permetezőszerek, és génmódosított élelmiszerek, vízhiány témaköre. Úgy tűnik, mindezen problémára megoldást nyújthat az úgynevezett akvapónia, mely önálló ökoszisztémaként, vegyszermentes terményeket állít elő számunkra néhány négyzetméteren.

Az akvapónia elve az, hogy a halak által megtermelt szerves hulladékkal dúsított vizet a növények gyökerei közé szivattyúzzák, így a benne lévő tápanyagokat fel tudják venni. A növények valamilyen termesztő közeggel (pl. agyaggolyó, kavics, perlit, kőzetgyapot) töltött tálcákban nőnek. A víz végül, átfolyván a közegen, megtisztulva érkezik vissza a halak tartályába.

A rendszer fontos résztvevői a baktériumok, melyek a halak salakanyagát a növények által felvehető tápanyagokká alakítják át (tehát az ammóniát nitritté, majd nitráttá). Mivel a szerves anyag a halaktól származik, és az éppen elegendő mennyiségben van jelen, nincs szükség műtrágya használatára. Sőt, alkalmazása tilos, ugyanis az megmérgezi az egész ökoszisztémát.  A rendszer önszabályozó, ugyanis ha több tápot adunk a halaknak, a növények gyorsabban növekednek, míg ha csökkentjük az adagjukat, akkor lelassul a növekedés is.

Az akvapónia két rendszer egyesítéséből született, az akvakultúrából (halak növekedésének maximalizálása tavas vagy tartályos rendszerben, sok ammónia keletkezik, ezért a vizet szűrni és cserélni kell, a feldúsuló anyagok környezetszennyezők) és a hidropóniából (a növények növekedését mesterséges tápanyagok megfelelő összetétele eredményezi, itt is feldúsulnak bizonyos melléktermékek). A két rendszerből származó negatívumok azonban itt kiütik egymást, mivel a növények táplálása nem mesterséges kemikáliákkal, hanem a halak révén valósul meg. Vízcsere pedig nem szükséges, mivel a termesztő közeg a víz megszűrésére is szolgál. A körfolyamat így rengetegszer ismételhető, egyedül az elpárolgott vizet kell pótolni.

Ha folyamatosan, egész évben szeretnénk növényeket termeszteni, akkor a növekedésükhöz és életben maradásukhoz nem elegendő csupán a megfelelő tápanyagok megléte, hanem a hőmérsékletről is gondoskodni kell. Erre megoldásként a passzív szolár üvegházak szolgálnak. Ez egy abszolút környezetbarát megoldás, ugyanis a hőmérséklet fenntartásához nem kell külön fűteni se fosszilis energiahordozóval, se villannyal. Egyedül a Nap fűti. Kialakításánál figyelembe kell venni a Nap járását, ugyanis úgy kell megtervezni, hogy az épület nyáron árnyékoljon, és visszaverje a fényt, télen pedig magába gyűjtse az összes sugarat és tárolja is azt. Ha ez megfelelően megvalósul, akkor télen olyan meleg lesz, hogy termeszthetünk növényeket, nyáron pedig hűvösebb lesz az üvegházon belül, mint kívül. Ahhoz azonban, hogy a passzív üvegház működjön, az üvegfelületnek tökéletes déli tájolásúnak kell lennie, erre oda kell figyelni a tervezésnél.

A tartályokat olcsón be lehet szerezni, lehetnek újrahasznosítottak is, így még környezettudatosabb lesz az akvapóniás rendszer. Lényegében amire költeni kell, az a villanyköltség a szivattyúra és a levegőztetésre, valamint a haltáp és növénymagok. A halak lehetnek többek között pisztrángok, pontyok, sügérek, harcsák. A termesztett növények pedig különböző zöldségfélék, tehát például retek, saláta, leveles zöldségek, fűszernövények.

Szerintem ez egy rendkívül jó megoldás jó sok környezeti problémára. A növényeket így nem kell kezelni se növényvédőszerrel, se műtrágyával. Mivel nem földben vannak, így azok a betegségek is elkerülik, amik a „hagyományos” növényeket sújtják. Egy 4 fős családot télen-nyáron el tud látni friss zöldséggel, hallal. Az asztalra így olyan élelmiszer kerül, amiről pontosan tudjuk, hogy honnan származik, és mi van benne. Akik szeretik a halat, azok előnyben vannak. Mivel nincs szükség kapálásra, gyomlálásra, így azok számára is megfelelő megoldás, akik nem szeretnek kifejezetten kertészkedni, vagy az egészségük, koruk már nem engedi a túlzott fizikai munkát.

Forrás:

http://www.aquaponics.hu/

http://index.hu/video/?s=tag%3Aakvap%C3%B3nia

Képek forrása:

http://www.aquaponics.hu/

http://www.civishir.hu/hajdu-bihari-hirek/gyorsjelentes-az-akvaponiabol-ha-sut-a-nap-polos-ido-van/0131153239

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.