Főoldal » Akvapónia

Akvapónia

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vajon mit tartalmazhat az a szó, hogy akvapónia? Egy új népbetegséget, zenei stílust esetleg kertészeti megoldást?! Na, akkor rántsuk le a leplet. Az akvapónia nem más, mint egy kertészeti megoldás. Az 1980-as években fejlesztették ki Afrika fejlődőbb országai számára.

Magyarországon 2011 tavaszán kezdődött a mi kis történetünk egy debreceni családi ház hátsókertjében. Gönczi Péter az előző évi rossz termések után elhatározta, hogy változtat, így keresgélt az interneten olyan passzív üvegház után, ami a termésnövekedést elősegíti. De látott egy videót arról a bizonyos akvapóniás üvegházról. Mivel nagyon új keletű ez a rendszer így csak kevés információt talált róla. Ennek ellenére teljesen beleszeretett a rendhagyó üvegházba.

Külsőre pont úgy néz ki, mint egy normális üvegház. De mi van belül? Télen – nyáron kellemes hőmérséklet, gyönyörűen zöldellő növények, amik furcsa kavicsokban nőnek, és a legfurcsább dolog, amit felfedeztem az nem más, mint a HALAK. Hisz egy üvegházban semmi keresnivalójuk nincs a halaknak.

Akkor ennek ássunk egy kicsit a mélyére. Ez a rendszer 2 fő részből áll, ami az intenzív tartályos haltenyészet (akvakultúra) és a föld nélküli növénytermesztés (hidropónia) egyesítéséből születik meg. Zárójelben jegyezném meg, hogy külön – külön mind a 2 fő résszel találkozhatunk hisz a boltban beszerzett halak nagy része az akvakultúrákból kerülnek ki, a zöldségek pedig, amik hibátlan alakúak és nagy méretűek azok a hidropóniából kerülnek a polcokra. Mind a 2 résznek egyetlen hatalmas problémája van ez pedig a vízfogyasztás. De az ember leleményességének köszönhetően egy fantasztikus házasítást valósítottak meg, a 2 rész hátrányát egy hatalmas előnnyé kovácsolták, ami nemcsak környezet-, de pénztárcabarát is egyben. Működésének elve igen egyszerű a halak ürülékét tartalmazó víz az ammóniát nitráttá alakító baktériumoknak köszönhetően a növények számára fontos tápanyagokkal telítődik. Ezt a vizet csőrendszer segítségével a haltartályból a kavicságyakhoz vezetik, ahol a növekvő növények nem csak hasznosítják, de meg is tisztítják a vizet. Így a víz a halak számára megint megfelelő tisztaságú lesz, és újra a haltartályba vezetik vissza. Ezáltal kialakult egy állandó vízmennyiség a rendszerben. Mint említetem pénztárcabarát. Azt persze mindannyian elismerjük, hogy a kezdet nehéz és sajnos költséges is. Az üvegházhoz szükséges anyagok beszerzése még akkor is jó kis összeget vonz maga után, ha szinte csak hulladékból dolgozunk. De utána havi szinten akár minimális is lehet, hisz az áramot (a szivattyúk miatt), a haleledelt, és a növénymagokat kell finanszíroznunk, a mai világban ez nem túl sok.

És aki úgy gondolja, hogy egy perc szabadideje sem lesz, ha megépíti magának az akvapóniát, hát az nagyon rosszul tudja. Hisz nem kell soha gyomlálnunk. A különböző permetezőszereket, gyomirtókat, és műtrágyákat egyenesen el is felejthetjük. Mert ha a rendszerbe kerülnek ezek az anyagok, akkor nem, hogy szép zöld akvapóniánknak, de a halainknak is búcsút mondhatunk.

Gondoljunk csak bele hány ember mondhatja el magáról, hogy 100%-ban BIO zöldséget esetleg halat fogyaszt. Én nem szeretem a halat, de egy ilyen közegből kikerült uszonyost szívesen megkóstolnék.

Az én fejemben is megfordult már, hogy lehetne megoldani, hogy télen is frissen szedjünk zöldséget vagy esetleg gyümölcsöt. Vigyük be balkonládában a szobánk ablakába a növényeinket, vagy egyszerűen takarjuk be, hogy télen is frissen, üdén maradjon. De úgy tűnik az akvapónia minden problémánkat megold. Vajon meg lehetne oldani akár kicsiben is? Olyanra gondolok, hogy egy kis akvárium aranyhal és pár növény.

Bár egyre nagyobb az érdeklődés iránta, de még csak tesztelés alatt áll. Ezt nem is bizonyíthatja más, mint Európában pár hónap alatt 6-7 db-ról 50 körülire nőtt az alkalmazása.

Akinek felkeltettem az érdeklődését az az alábbi honlapokon utána olvashat: http://www.emberiseg.hu/portal/blog/2012/04/akvaponia-nagyhatalom-leszunk/

vagy

http://www.zoldbolt.hu/hirek/tudastar/akvaponia-a-kiskerti-novenytermesztes-legujabb-sikertortenete

esetleg

http://www.youtube.com/watch?v=PnNMa9zdxU8&feature=fvwrel

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.