Főoldal » Alapvető jogaink…Biztos?a?

Alapvető jogaink…Biztos?a?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

„Folyamatosan romlik a környezetvédelem helyzete, az új alkotmányban hiába szerepelnek a jövő nemzedékeket érintő jogok, mindez írott malaszt maradt, a hatékony érdekképviselethez szükséges részletszabályokból semmit nem készítettek még el – mondta a hvg.hu-nak Fülöp Sándor ombudsman-helyettes, aki szerdán adta be lemondását Kövér László házelnöknek. Fülöp Sándor szerint az ipari érdekek folyamatosan felülírják a környezetvédelem szempontjait, és a helyzet további romlására lehet számítani. Ennek egy éve!
A közvélemény sem, a média sem kapta fel nagyon a fejét a hírre, hiszen „csak” a jövő nemzedékektől kölcsönvett Földünkről van szó. Elmentem hát az Alapvető Jogok Biztosának 2012-es évi beszámolóját meghallgatni. Jól gondoltam: a helyzet nem javult.
[token node title-raw]

Mivel szegény ombudsman tanácsolhat, javasolhat, figyelmet felhívhat, kérdéseket tehet fel, el is neveztem magamban AJP-nek: Alapvető Jogok Pszichológusa. Mert már attól nyugodtabb vagyok, hogy ő is úgy látja, mint én: a válság és a nagy átalakítások legnagyobb vesztese a környezetvédelem. Nem üldözési mániám van, mint néhány ismerősöm gondolja, hanem tényszerűen, számokkal igazolhatóan ez a helyzet.
Nem(csak) arról van szó, hogy szerintem Dáriusz minden kincse sem lenne elég a környezetkárosítás megelőzésére, a szemléletformálásra, hanem ez tényleg nem elég!

Semmire sem.
Nem csak a neve változott meg a Környezetvédelmi-, és Vízügyi Minisztériumnak, hanem „mint oldott kéve” széthullott az intézményrendszer.

Amíg nem tudtam magam mögött a környezetvédelemért felelős ombudsman véleményét a Kossuth téri hársfák kivágásáról, köpni nyelni sem tudtam arra a „haladás-párti” véleményre, hogy „a fejlődés rombolással jár”. Most itt olvashatjátok a mellékletben, hogy hogyan kellene ezt csinálni. Nem én ülök tehát fordítva a lovon.

Ezért volt nekem jó pszichoterápia, hogy meghallgattam, elolvastam az Alapvető Jogok Biztosának beszámolóját. Jobb nekem ezzel? Jobb! Sajnálom, hogy lemondott Fülöp Sándor. Ha tenni nem is tudott semmit, de legalább elmondhatta. Hallatszott a hangja. Hallatszik most is az utódáé. Sajnos nem elég messzire, de hallatszik. Aki akarja, az átértékelheti eddigi gondolkodását a témáról. Akinek pedig hozzám hasonlóan vigaszt nyújt, hogy egészséges, ösztönös jogérzékkel vagyunk megáldva/verve, azoknak ezt a vigaszt kell nyújtani.
Mert alapvető jogunk van az egészséges környezethez, a jogbiztonsághoz, a körülöttünk történő ügyekbe való beszóláshoz, a tájékozódáshoz.

Nem helyes, hogy a kiemelt beruházások ügyintézési idejét olyan mértékben lecsökkentették, hogy lehetetlenné teszi annyi idő alatt a környezeti hatástanulmányok elkészítését és az érintett nyilvánosság érdemi részvételét az eljárásban.

„ Felül kell vizsgálni a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű építési beruházások megvalósításához szükséges településrendezési eszköz készítésekor alkalmazható egyszerűsítéseket.”  „….nemcsak esetenkénti jogszerűtlen jogalkalmazásról van szó, hanem általános társadalmi egyeztetésre vonatkozó véleményezési határidejét megalapozó rendelkezések is ellentmondásosak, nem segítik elő az érdemi véleményformálást.”

„ a gazdasági erők sokszor háttérbe szorítják a jövő nemzedékek érdekeit.”..” a kormány a környezet-, és természetvédelemre, annak intézményeire egyre inkább mint a beruházásokat szükségtelenül hátráltató tényezőre tekint. Ennek megfelelően a jogi szabályozást folyamatosan fellazítja, az intézményrendszer finanszírozását szűkíti, a környezetvédelemmel foglalkozó állami alkalmazottak létszámát erőteljesen csökkenti, átszervezésekkel az intézmények hatékonyságát rontja.” 

[token node title-raw]„ Az ebből eredő problémákat a szakmai és más nem kormányzati szervezetek aktivitásának hasznosításával enyhíteni lehetne, ám a gyakorlatban ennek éppen az ellenkezője tapasztalható a döntéshozatali folyamatokban a civil világ és a szakmai szervezetek háttérbe szorítása, véleményük negligálása.”

Nem én mondtam, de örülök, hogy valaki kimondja, megfogalmazza helyettem.

Ezért neveztem át őket pszichológussá. Ha tenni nem is tudnak semmit, de oldották a magányosság érzésemet.

Mintha hájjal kenegetnének:

„ Szükség van továbbá a társadalom együttműködésének biztosítására, a környezettudatos cselekvésre felkészítő oktatásra és médiára, valamint az állami szervezetrendszer környezetvédelmi elemeinek megerősítésére.”

Mindenkinek érdemes elolvasni az ombudsmani jelentést mind a környezetvédelmi intézményrendszer átalakításáról, mind a Kossuth téri fák kivágásáról.

Zsinórmértéke ez a fenntarthatóságnak, a jövő nemzedékekért érzett felelősségnek, a jogalkotásnak és jogalkalmazásnak, a környezettudatos gondolkodásnak, a tényleges társadalmi együttgondolkodásnak. ….és még emberi nyelven is tudnak fogalmazni!

 Lehet, hogy átnevezem őt: A Nemzeti Lelkiismeret Biztosának.[token node title-raw]

 …és milyen vers jutott erről eszembe?
József Attila : Ars poetica

A képek a Fűvészkert kaktuszait mutatják: sokáig csak szúrnak, de aztán amikor virágba borulnak, az csodálatos:-)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.