Főoldal » Algéria, egy meztelen mérnök és egy vízvezeték

Algéria, egy meztelen mérnök és egy vízvezeték

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Római Birodalomban járva-kelve igazából soha nem érezhették biztonságban magukat az utazók, még az akkori szakemberek sem. Nónius Datussal, a III. Legio Augusta vízépítő mérnökével különös eset történt, akit Saldae városába küldtek azzal a paranccsal, hogy a a vízvezeték részére fúrt alagút megakadt munkálatait befejezze.

A szerencsétlen hadmérnököt út közben rablók támadták meg, kifosztották, minden ruháját elvették és fogjul ejtették. Valamilyen módon sikerült megszöknie és eljutni Saldae városába (arról nem szól a fáma, hogy mindezt milyen formában ruhában vagy ruha nélkül tette meg), ahol maga a helytartó fogadta.  A városiak kétségbe estek, hogy a számukra fontos vízvezeték talán soha nem készül el. A hegy egymással szemközti oldaláról fúrt két járat nem találkozott.

Nonius Datus még a munkálatok megkezdése előtt kijelölte az alagút nyomvonalát, a tervrajzokat átadta a városvezetésnek. Az általa lefolytatott vizsgálat szerint a város hanyagul végezte a munkálatokat, a két tárna ezért nem ért össze. A problémát a hadmérnök úgy oldotta meg, hogy a két tárnát egy vágattal  összekötötte, ezzel lehetővé vált a vízvezeték lefektetése.

Juhász Judit

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.