Főoldal » Aligátorteknős

Aligátorteknős

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Pár napja a közmédiát és a magyar emberek nagy részét tartotta sakkban. Vajon mitől olyan félelmetes ez az állat? Kis utána járással ezt is kiderítettem. Így hát neki álltam szegény kis állatott boncolgatni. Persze csak képletesen, hisz védett.

Az aligátorteknős jelentősen különbözik az ismert kis teknősöktől. Erős felépítésű, félelmetes karmai vannak és kampós állkapcsa, amely olyan erős, hogy az ember kezét is képes átharapni. Ideje nagy részét víz alatt tölti, sekély édesvízi tavak és lassú folyású folyók fenekén heverve. A vízben lassan mozognak, a szárazföldön nehézkesen közlekednek és gyámoltalanok. Élőhelyük északi részén hideg időjárás esetén a víz alatt töltik a telet. Az aligátorteknős a szárazföldön igen agresszívvá válik, főleg ha fenyegetve érzi magát. Veszély esetén felemelkedik, és harciasan a tolakodóra veti magát.

Táplálkozásuk igen egyedi hisz nemcsak vadászik, de dögevő is. Az útjába kerülő, megfelelő méretű állatok mindegyikére vadászik: halakra, kisteknősökre, békákra, szalamandrákra, kismadarakra, kisaligátorokra, vízi kígyókra és vízben élő emlősökre is. A nagyobb állatokat feldarabolják, a kisebbeket egészben nyelik le. Az aligátorteknős dögevőként is ismert. Hisz minden tetemet megesz amit a vízben talál bármekkora is legyen.

Vajon gondoltuk volna? Korábban az aligátorteknőst használták a tavakban baleset, gyilkosság, öngyilkosság során elhunytak tetemének felkutatására. Kötelet kötöttek a vízbe engedték és amint megállt a kutatók rögtön tudták, hogy holttestre talált és kész arra, hogy rávesse magát.

Bármennyire is meglepő a szaporodásuk teljesen normális. A párzás a vízben történik és kora nyártól több fészeknyi tojást rak le egészen nyár végéig. Egy fészek 24 tojást számlál. Kifejlődésükhöz 3 hónap kell. Így az ősszel lerakott tojások gyakran csak következő és tavaszán bújnak elő belőlük a kis teknősök. Akik a következő 1 évet a vízben töltik, ahol gyorsan nőnek az első év végére a páncéljuk akár 15 cm is lehet. Egy kifejlett aligátorteknős páncélja akár 40 cm is lehet testhosszuk maximum 80 cm, a hímek valamivel kisebbek. Testtömegük maximum 25 kg. A Hímek ivarérettségüket 3-5 évesen érik el míg a nőstények 4-6 évesen. Fogságban akár 60 évet is élhetnek.

Az aligátorteknős fő ellensége az ember, megöli pusztán sportból esetleg, hogy levest készítsen belőle. Az állományuk száma ennek ellenére állandó. Észak-Amerika keleti részein, Dél-Kanadától egészen Közép-Amerika és Dél-Amerika északnyugati részéig őshonos. Hazánkban legálisan csak megfelelő engedélyek és óvintézkedések mellett tartható.

Az aligátorteknős minden után odakap, ami az erős állkapcsa hatótávolságába kerül. Még az aligátor kicsinyektől sem riad vissza. Én kétszer is meggondolnám, hogy milyen állatot tartok az otthonomban és az utcán, tavainkban fürdőzés közben nem szívesen futnék vele össze.

Forrás: Csodálatos állatvilág

Képforrás: http://www.tappancsvilag.hu/news/A_%E2%80%9Ehorrorl%C3%A9ny%E2%80%9D_legend%C3%A1ja_%C3%A9s_a_val%C3%B3s%C3%A1g_tanuls%C3%A1gai/1072/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.