Főoldal » Általános környezetvédelem, avagy mindennapjaink ijesztő átlagai

Általános környezetvédelem, avagy mindennapjaink ijesztő átlagai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A környezetvédelem olyan tevékenységek és intézkedések összessége, amelynek célja a környezet veszélyeztetésének, károsításának, szennyezésének megelőzése, a kialakult károk megszüntetése és az eredeti állapot helyreállítása. – Ez a meghatározás áll minden tankönyvben, ezt tanulják a gyermekek környezetismeretből, a nagyobbak pedig földrajz, természetismeret órán… de legtöbben mégsem tesznek semmit annak érdekében, hogy környezetük tiszta, vegyszermentes legyen, hogy sem a levegőt, sem a földet, sem pedig vizeinket ne, vagy legalább kevésbé szennyezzük, kevesebb energiát fogyasszunk.

Vegyünk néhány egyszerű példát levegőnk, energiaforrásunk, vizeink, illetve Földünk megóvására:
A következő példa már már elcsépelt közhelynek tűnik, de mégsem vagy szinte alig tartjuk be: Néha-néha ha lemondanánk kényelmünkről, és nem autóval közlekednénk, hanem tömegközlekedési eszközökön, gyalogosan vagy biciklivel tennénk meg a rövidebb utakat, ezzel nem csak saját, hanem környezetünk védelmét is szolgálnánk illetve kb. 3 kg széndioxid/liter benzin-nel kevesebb káros anyagot juttatnánk a levegőbe, melyet mi is belélegzünk. ( vegyünk például egy 100km-es távot autóval, ez nagyjából Veszprém, Székesfehérvár oda- vissza. Egy egyszerű személyautó átlagfogyasztása 7 l /100 km. Az azt jelenti hogy 7-szer 3kg, azaz 21 kg széndioxidot juttatunk a levegőbe alig 1 óra alatt. ) Ilyesztő nem?
vagy
Lakásunkban/házunkban kicserélnénk a hagyományos izzókat energiatakarékos testvéreikre, így nem csak saját pénztárcánkat kímélnénk a rossztól- évente kb 45 kwh-ot tudunk vele spórolni, idén 2013-ban az áram díja átlagban 42 Ft, így 1 év alatt 1.890 Ft-ot tudunk megtakarítani. Egy ilyen korszerű égő átlagban akár 10 évet is kibír, így bőven visszanyerjük az árát, hiszen 18.900 Ft körüli összeg a megtakarítás-  hanem ezzel is óvnánk Földünket.
vagy
Megpróbálnánk kevesebb vizet fogyasztani, ezáltal védve természetes vizeinket. Például nem fürdenénk a kádunkban ( egy átlagos kád 160 l-es, tehát kb 140 l vizet pocsékolunk el fürdésenként kényelmünk “védelmében”) – tudom, hogy kellemesebb, de ha ezen múlik akár egy picit is Földünk jövője, inkább zuhanyozzunk ( egy 5 perces zuhanyzás során nagyjából 50 liter vizet használunk fel, ha szappanozáskor elzárjuk a csapot, akkor akár 40 liter is elég…), ezáltal kevesebb vizet felhasználva és évente átlagban a csak fürdéshez elhasznált ~70.000 ft helyett a zuhanyozásra elhasznált meleg vízre (literenként 2013-ban ~1,35 Ft) évente átlagban ~25.000 Ftot kellene csak költenünk, ez évente 45.000 Ft-os költséggazdálkodás. Nos, elgondolkodtató…
vagy
Ha lehetőség van városunkban vagy lakóhelyünkön szelektív hulladék gyüjtésére, hát tegyük meg, igenis fáradjunk el a szelektív hulladékgyüjtő szigetekig és oda helyezzük a megfelelően szétválogatott hulladékunkat, esetleg csatlakozzunk, kérjük a Városgondnokság segítségét szelektív hulladékgyüjtő zsákok házhozszállításához, (általában sárga vagy átlátszó műanyag zsák, melybe papírt, műanyagot, italos fém és egyéb dobozokat helyezhetünk el), melyet a házunk elé kivitt kuka mellé lehelyezve a szemétszállítók elvisznek és helyébe új zsákot adnak ingyen. Ez nekünk költségmentes, de a Földnek az életébe kerülhet, ha nem cselekszünk!
Ezért kérlek titeket kedves Honfitársaim, tegyünk közösen a cél érdekében, dolgozzunk össze akár, így megmentve mind a saját, mind gyermekeink, unokáink, mind AnyaFöldünk jövőjét, hiszen Földünk nélkül mi sem létezhetünk és a bolygónk sem nélkülünk!

képforrások: www.hazipatika.com, www.retail.hu, www.synology.hu, www.108.hu, www.alternativenergia.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.