Főoldal » Apokalipszis….most nem

Apokalipszis….most nem

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hagyományosan vallásos Egyesült Államokban (a lakosság közel 9/10-e tartozik valamilyen felekezethez) nemrégiben egy felmérést végeztek, vajon mit gondolnak az emberek az extrém időjárási jelenségekről 2012 Amerikájában? A kutatás alapját az adta, hogy az amerikaiak 15 százaléka szerint még az ő életükben bekövetkezik a bibliai Jelenések könyvében (Apokalipszis) előrejelzett világvége.

Az amerikaiak több mint egyharmada tekint a közelmúlt szélsőséges időjárási jelenségeire, mint a bibliai világvége egyik előjelére egy nemrégiben nyílvánosságra hozott felmérés szerint. A telefonos felmérésben, amely december 5. és 9. között zajlott le, 1018 felnőtt amerikai vett részt. A Public Religion Research Institute vizsgálata szerint a megkérdezettek 36 százaléka gondolta úgy, hogy a súlyos természeti katasztrófák Jézus második eljövetelét és a világ végét jelzik. Daniel Cox, a felmérést végző intézet kutatási igazgatója szerint a teológia fontos szerepet játszik abban, hogy hogyan látjuk a világot és 2012 komoly időjárási helyzetei valamint az ezekre történő emberi reakciók, magyarázatok álltak a vizsgálat középpontjában.

Mi adta  a felmérés aktualitását?

2012 volt a legmelegebb év az Egyesült Államokban a meteorológiai mérések kezdete óta. A tél kis túlzással elmaradt, a júliusi forróság pedig a 2003-ban Európában tapasztalt rendkívüli hőhullámot idézte. Globálisan 2012 a nyolcadik legmelegebb év volt, az USA-ban azonban rekorder lett, megelőzve a kiugróan meleg 1934, 1998 és 2006 éveket. 2012 végén a Sandy hurrikán pusztított a keleti parton, 106 ember halálát és 50 milliárd dolláros kárt okozva. A Délt és a közép-nyugati államokat aszály sújtotta, Colorado államban bozóttüzek pusztítottak több tízezer embert kényszerítve lakhelyük elhagyására. Az év júniusában pedig Wisconsinban és Minnesotában okozott komoly infrastruktúrális károkat az árvíz. A június végén kezdődött hőhullám az USA-ban és Kanadában 80-nál is több ember halálát okozta és július közepén a Közép-Nyugattól az észak-atlanti partokig már 38-43 ° c-os hőmérsékleteket is mértek.

Nem csoda, hogy ilyen év után az emberek már-már döbbenetes válaszokat adnak a jelenség okaira és irányára. A protestánsok (a 315 milliós ország lakosságának csaknem fele) 65 százaléka szerint a közelmúlt szélsőséges időjárása a globális felmelegedésnek tudható be és ez az arány hasonló (60 %) a katolikusok (a népesség 22 százaléka) körében is. A protestánsok 65 százaléka szerint a viharok a világvége tanújelei. A Jelenések Könyve (az Újszövetség záró könyve) Jézus Krisztus második eljövetelének próféciája. János apostol próféciája (látomásai) szerint a világ végén a jó és a rossz harcában a rosszak elvésznek és a jók győzedelmeskednek. Számos keresztény szerint a világ végét szárazságok, viharok és árvizek, éhínségek és természetesen gazdasági visszaesés jelzik majd. Bár a megkérdezettek között nincs egyetértés abban, hogyan fog ez megtörténni, abban viszont legtöbbjük egyetért, hogy erősödnek az időjárási, éghajlati változások. A felmérés szerint az amerikaiak 63 százaléka tapasztalja úgy, hogy az időjárás egyre szélsőségesebb és csupán 6 százalékuk mondja azt, hogy kevésbé vált szélsőségessé. A pártszimpátiák oldaláról tekintve 10-ből 8 demokrata szavazó és a függetlenek több mint 60 százaléka szerint többet kell tenni a globális felmelegedés ellen (az Obama kormányzat kiemelten is kezeli ezt a kérdést), de a republikánusok többsége nem ért ezzel egyet.

Egy érdekes felmérés és európai szemmel hihetetlen válaszok egy meglévő problémára, pedig a világnak nem lesz vége. A földi életnek lehet vége és  amit mi emberek tehetünk az a bolygó életre való alkalmasságának megőrzése és javítása lehet. De első körben őrizzük meg, mert ez jelenti a jövő legnagyobb kihívását.

Források:

Survey: One in three Americans see extreme weather as a sign of biblical end times

http://www.forbes.com/sites/patrickmichaels/2013/01/03/2012-was-the-warmest-year-in-u-s-temperature-history-barely/

A vezérkép forrása:

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/centralamericaandthecaribbean/mexico/9757830/Mayan-Apocalypse-world-survives-predicted-doomsday.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.