Főoldal » Áprilisi környezetvédelmi napok

Áprilisi környezetvédelmi napok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Áprilisban több fontos környezetvédelmi és egyéb ünnep és világnap van.

A Csalán Egyesület (veszprémi zöld szervezet) naptárja szerint:

  • Április 7. Egészségügyi világnap
  • Április 18. Nemzetközi műemléki nap
  • Április 22. A Föld napja
  • Április 24. A kísérleti állatok védelmének világnapja

A korábban megjelent Környezetvédelmi Világnapok című blogbejegyzésemben még csak április 22. és április 24. szerepelt.

Jóba Katalin nemrég megjelent Április című bejegyzése szerint:

(Kati blogjait mindig érdemes elolvasni, sok érdekes újdonságot tudhatunk meg a bejegyzéseiből, különösen a Jeles ünnepek, zöld napok című blogból.)

Ezekről a napokról írok most egy rövid összefoglaló bejegyzést.

Menjünk talán sorba a dátumokon!

Április 1. a Bolondok Napja kellemes, vicces nap, de semmi köze a környezetvédelemhez.

Április 7. Egészségügyi Világnap. Erről a napról sajnos nem jelent meg egy sor sem az Orvos- és egészségtudomány szakterületünkön, pedig ott lenne a helye. Miért van köze mégis a környezetvédelemhez is? Csak azért, mert a környezetszennyezés megelőzésével, csökkentésével csökken az egészségkárosító tényezők száma, tehát javul az emebrek egészségi állapota. A környezetvédelemmel tehát legtöbbször nem csak az élővilágot és a tiszta vizet, levegőt, talajt őrizzük meg, hanem saját egészségünket is, és nem csak a tiszta vízről, levegőről, környezetbarát energiáról és a hulladékok hasznosításáról gondoskodunk, hanem saját hosszú életünkről, egészségünkről is. Így segíti a környezetvédelem az egészségmegőrzést, és a betegségek megelőzését.

Hiába mondja az egészségügyi propaganda, hogy együnk sok gyümölcsöt: ha a gyümölcs szennyezett (mezőgazdasági vegyszerekkel, levegőből kihulló szennyező anyagokkal, talajból vagy vízből felvett mérgekkel), akkor többet ártunk vele, mint amennyit használunk.

Igyunk sok vizet! Mondják ezt az orvosok, de csak tiszta vizet érdemes inni. Ha a víz fertőzött, szennyezett, mérgezett, akkor megmérgezzük magunkat.

Sportoljunk rendszeresen! Ajánlják az egészségvédők. A sport, a mozgás jót tesz, felgyorsul a légzésünk, ettől oxigénhez jut a szervezet, felfrissülünk tőle. De ha szennyezett a levegő, akkor nem csak oxigénből, hanem mérgekből is többet kapunk, többet ártunk a sportolással, mint amennyit használunk.

A gyümölcsökön, a vízben és a levegőben lévő szennyezések megelőzése fontos környezetvédelmi feladat, csak tiszta és egészséges környezetben lehetünk egészségesek.

Idén április 8-9 húsvét (nem túl tavaszias időjárással, Veszprémben húsvét vasárnap havazott!), ez egy nagyon szép ünnep, a feltámadásról, megújulásról szól. Ahhoz, hogy ne szóljon a szennyezésről is, csak néhány egyszerű szabályt kell betartanunk (nagyjából azokat, mint a többi ünnepen). Ne vásároljunk össze mindent az ünnepre, ne csomagoljuk be nagyon az ajándékokat, csak azt vegyük meg, amire szükségünk van, és csak annyit, amennyi szükséges. Egy speciális húsvéti szabály: élő húsvéti nyulat csak akkor vegyünk a gyerekeknek, ha az ünnep után is vállaljuk a nyúl gondozását! (Tavaly más ünnepekről, pl. nőnapról és karácsonyról írtam már néhány zöld bejegyzést, ezeket a kapcsolódó bejegyzések között sorolom fel.)

Április 12. az űrhajózás napja, 1961-ben ezen a napon járt az űrben Jurij Gagarin, az első űrhajós. Ennek a napnak nem kellene feltétlenül a környezetvédelemhez kapcsolódik, de mégis van környezetvédelmi vonatkozása az űrhajózásnak, elsősorban a felhasznált nyersanyagok, energia, az űrhajóból a légkörbe kibocsátott üzemanyag-égéstermékek és az űrszemét miatt. Az ember sajnos már a világűrt is szennyezi, erről már itt, a Felsőfokon blogmagazinban is született néhány írás.

Egy cikk született arról, hogy miért veszélyes az űrszemét, a másik cikk már az eltakarítás lehetőségeivel is foglalkozik. (Ezeket a kapcsolódó bejegyzések között sorolom fel.)

Április 18. a Nemzetközi műemléki nap. Ez a világnap első ránézésre a Művészet és kultúra szakterülethez tartozna (ott még nincs róla blogbejegyzés, de még lehet, soká lesz április 18.), mégis van környezetvédelmi vonatkozása is, uyganis a környezetvédelemhez az épített környezet védelme, pl. a műemlékvédelem is hozzátartozik. A műemlékek legtöbbször fontos részei a tájképnek, megőrzésük tehát nemcsak restaurátori, hanem tájvédelmi feladat is. (Pl. a veszprémi Szent István Völgyhíd felújításánál is fontos szempont volt, hogy tájba illő maradjon. Az 1938-ban, Szent István király halálának 900. évfordulójára elkészült hídnak sajnos elég rossz híre van: a veszprémi öngyilkosságok nagy részét a hídról leugorva követik el. Nehéz volt olyan megoldást találni, ami megakadályozza, vagy legalább megnehezíti az öngyilkosságokat, műszakilag kivitelezhető, és mégis tájba illő marad a híd, és a műemlékvédelmi szempontoknak is megfelel.) Így kerülhetett a műemlékvédelmi világnap a környezetvédelmi jeles napok közé.

A Föld napjáról (április 22.) és a kísérleti állatok napjáról (április 24.) már tavaly írtam egy-egy blogbejegyzést, ezeket a kapcsolódó bejegyzések között mutatom be.

A végére maradt április 30. a méhek napja. A MÉHEK NAPJÁt 1994-től a Magyar Méhészek Egyesületének kezdeményezésére április 30-án ünnepeljük Magyarországon. Mivel hazánkban sajnálatos módon alacsony a mézfogyasztás, a program nem titkolt célja a méz és a méhészeti termékek megismertetése és megkedveltetése. E napon országszerte mézkóstolókkal, kiállításokkal, filmvetítéssel, játszóházzal várják a méhészek az érdeklődőket.

A méhek sorsa hatással lehet az egész világ sorsára is. A méhészek és a mezőgazdászok együttműködésének kialakítása ma fontosabb, mint eddig bármikor: virágaikat a méhek porozzák be elsősorban, azonban a vegyszerek a méhek egészségét veszélyeztetik. Az ökológiai méhlegelők száma pedig sajnos a környezet szennyeződésével a vegyszerek és a génmanipuláció terjedésével fordított arányosságban csökken. A méhek számának fogyatkozása pedig veszélyezteti a világ sorsát, mivel ők végzik a virágos növények megporzását. (Albert Einstein számításai szerint a méhek kipusztulása 4 éven belül az emberiség pusztulását vonja maga után).

Források:

https://www.felsofokon.hu/meszaros-andras-blogja/2012/03/08/vilagnapokrol-nonap-urugyen

https://www.felsofokon.hu/meszaros-andras-blogja/2011/03/16/kornyezetvedelmi-vilagnapok

https://www.felsofokon.hu/jeles-unnepek-zold-napok/2012/04/02/aprilis

http://jelesnapok.oszk.hu/prod/unnep/a_mehek_napja_magyarorszagon

http://www.abiomez.hu/tartalom/bemutatkozas-0

A vezérkép forrása: http://pctrs.network.hu/clubpicture/1/1/1/9/_/aprilis_1119664_3309.jpg (első Google képtalálat az április szóra).

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.