Főoldal » Áprilisi tréfa (?)…

Áprilisi tréfa (?)…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Remélem nem az. Mert szerintem is < “már elmúlt április 1….”>. Ezt olvasom ugyanis egy cikk eddig egyetlen hozzászólásában a pécsma.hu oldalon. Hihetetlen, hogy az emberekből manapság egy írás azonnal a negatív hozzáállást, a hitetlenkedést és egy rossz reakciót vált ki. Persze ennek a “jelen helyzetben” számos, és általunk is közismert (és most hadd ne térjek ki rá, mert nem ide való) oka van.

Arról van szó, hogy Pécs nyugati határában egy pécsi cég napelemes erőművet építene az uránbányák rekultivált meddőhányóján. Hosszú távú tervek szerint az erőmű 11,5 megawattnyi villamos energiát termelne pár éven belül.

Idézek pár számomra fontos gondolatot a cikkből:

…a 6-os úttól északra, Kővágószőlős külterületén a Mecsek-Öko Zrt. tulajdonában lévő rekultivált területeken hozna létre egy hatalmas napelemes mezőt. A tervek szerint a munkálatokat egy 500 kilowattos egység kiépítésével kezdenék el, mely 1980 napelemtáblából állna.

A beruházás folyamatos ütemben, mezőnként több lépcsőben történik. A teljes munka várhatóan hat évig tarthat míg végül 11,5 megawattnyi erőmű teljesen elkészül. A szerkezeteket úgy helyeznék el, hogy azokat a lehető legtöbb napfény érje, és állíthatóak legyenek.

Indulásként a cég felszerelt egy 1 kW teljesítményű egységet a területen annak érdekében, hogy mintaadatok álljanak rendelkezésre a napsütéses órák számát és az energiatermelést illetően. A társaság pedig már el is indította az előzetes környezetvédelmi engedélyeztetési eljárást.

Ez egy jó hír, és inkább üdvözölni kellene, mint azonnal letámadni és lekicsinylően nyilatkozni róla. A terület adottságát ismerve (évekig ott dolgoztam többek között a területen, többször megjárva ezen helyeket) a fekvése minden bizonnyal alkalmas erre. Nem beszélve arról, hogy jelenleg ez kihasználatlan, préri jellegű….

Persze, ahogy a cikkben nyilatkozik róla “a mecseki uránbányák rekultivációjával a 90-es évek óta foglalkozó Mecsek-Öko Zrt. vezérigazgatója”  lehet ezt egész másra is használni, ahogy pl. a szintén rekultivált urános zagytározókat is – mondjuk legeltetésre. 

A vezérigazgató “szerint társaságuk feladata, hogy a területeket Kővágószőlős településrendezési tervével összhangban, a lehető legjobb módon hasznosítsák. Ennek egyik módja a napelemekkel való betelepítés, de van példa arra is, hogy legelőként használják a rekultivált területeket. A vezérigazgató szerint pedig az is megfontolandó elképzelés lehet, hogy úgynevezett energianövényeket ültessenek az ilyen részekre, bár ennek engedélyeztetése jelenleg korlátokba ütközik.

Akkor én a napelemre és az okos dolgokra történő hasznosításra szavazok inkább!

A teljes cikk itt olvasható —>

Naperőművet építhetnek Pécs határában

Akár hasonló is lehet?

Galéria fotók: google_Képek_keresés: rekultivált meddőhányó uránbánya

1. a III. üzemi meddőhányó rekultiválás előtt

2.a meddőhányó rekultiválás után

3. Legeltetés a rekultivált zagytározón.

További témához kapcsolódó képgaléria itt (némelyik fotó nekem nagyon is ismerős, hiszen ebben a munkában anno 2000 – 2004 között tevékenyen résztvettem) pár évvel ezelőtti állapotokat mutató fotókkal —–> http://www.pecsiujsag.hu/pecs/hir/module/galeriak/82#leaf

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.