Főoldal » Áram előállítása szennyvízből

Áram előállítása szennyvízből

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Olyan eszközt építettek amerikai fejlesztők, amely képes a vízből elektromos áramot előállítani, valamint egyúttal alkalmas a szennyezett víz megtisztítására is.

Holland kutatók évek óta folytatnak ehhez hasonló kísérleteket. A fordított elektrodialízissel elektromos áram állítható elő, amikor a koncentrált sós áramlás, például tengervíz keveredik a kevésbé tömény vízzel, például édesvízzel. Ilyen keveredés alakul ki többek között a holland partoknál, ahol a felszíni vizek az Északi-tengerbe áramlanak. Az így létrejövő elektromos áramot kék energiaként is emlegetik.

A fordított elektrodialízisen (RED) alapuló eljárásban lényegében egy sóakkumulátor jön létre. A sós és az édes vizet membránok által elválasztott váltakozó kamrába helyezik, amelyek így elektrokémiai töltést hoznak létre. A katinon-, illetve anioncserélő membránokon keresztül ionok vándorolnak.  

A Pennsylvania Állami Egyetem kutatói szerint a technológia még több problémát rejt magában, mivel egyrészt nagy számú membránt kell alkalmazni, másrészt az erőművet a tengerbe kell süllyeszteni. Úgy vélik, hogy a membránok számát csökkenteni, a teljesítményt pedig növelni lehet a mikrobás üzemanyagcellák (MFCs) kiegészítő használatával. Ennek segítségével a szennyvízben lévő szerves anyagok lebontásával villanyáramot hoznak létre. A prototípusban ammónium bikarbonát helyettesíti a sós vizet, és így a tengerektől távoli területeken is üzemeltethető. Ez a technológiai megoldás a helyi ipar hulladék hőjét használja fel.

A fejlesztők úgy vélik, hogy az eljárás alkalmas lesz a fejlődő országok ivóvízkészletének kiegészítésére, illetve az elektromos áram előállításával kapcsolatos problémák leküzdésére.

Forrás: index.hu; Jan Post: Power generation by Reversed Electro Dialysis (RED): Prevention of fouling, wetsus.nl (utóbbi a kép forrása is)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.