Főoldal » Átalakuló Pécs

Átalakuló Pécs

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kedves Érdeklődők!

Ezt a blogbejegyzést azoknak ajánlom elsősorban, akiket érdekel a fenntartható fejlődés. Pécsett alakulóban van egy kisebb csoport és ezáltal egy olyan kezdeményezés, mely célja városunk átalakítása, közösségek alapítása. A konrét célok között szerepelnek: közösségi kertek kialakítása, helyi pénz minél szélesebb körben történő működtetése, helyi termelői piacok szervezése, csere-bere piacok, és sok-sok más egyéb program bemutatása.

Mik is azok a közösségi kertek? Olyan területek, ahol kisebb csoportok (közösségek) együtt kertészkedhetnek. Megvalósulása sokféleképpen kivitelezhető. Egyrészt elképzelhető (és már voltak is rá példák), hogy idősebb, földjüket már megművelni nem tudó emberek felajánlották, hogy a közösség használhatja ezeket a területeket, cserébe a felajánlók részesültek a terményekből is.

A felajánló lehet magánszemély, egy szervezet, akár maga az önkormányzat is.

Az így megszerzett területeket felparcellázva a közösség között felosztva mindenki saját igényének megfelelően tudja hasznosítani.

A földhöz nem jutó egyéneknek is több lehetőség áll rendelkezésre az önellátáshoz. Az egyik ilyen lehetőség az otthoni csíráztatás.

Mindezekről és sok másról is beszélgetünk a közösségi találkozókon.

Szeretettel várom az ötleteket és az érdeklődőket is.

Briara

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.