Főoldal » Atom kérdés: Paks 2 kontra radioaktív hulladékok

Atom kérdés: Paks 2 kontra radioaktív hulladékok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mostanában nagyon elszomorodom azon, hogy egyre többször megyünk, mi zöldek tüntetni, meg egyre gyakrabban kell felemelnünk a hangunkat. Persze vannak tények és nem szeretnék politikai kérdést csinálni a közelmúlt dolgaiból, de tudni való, hogy nem egyenes dolgok. Lehet, hogy az igazság mégjobban fájna, ha 100%-osan megbizonyosodnánk róla. Természetesen a hiteles információk mindig megtalálhatók, ha az ember kutat főleg, egy olyan témában. Javallom, hogy akit a téma érdekel kutasson és keressen válaszokat, éredemes szűrni a találatokat, de az alapokat sem árt ismerni.

Mindössze reménykedhetem csak abban, hogy az állam megfelelő indokokkal, és hosszas előkészítéssel döntöttek az új paksi bővítés mellet, csak ezen információkat elfelejtették időben közölni…

Nagy vonalakban az atomenergia egy szürke mumus, mert nem úgy viselkedik, mint egy hőerőmű és gyakran még egy hulladékégető, vagy biomasszával működő erőmű is nagy cécót csinál a társadalomban, dehát egy atomerőmű nem is “füstöl”. Mégis mi a gond vele?

Egy ilyen esetnek több oldala van:

Az első atomreaktor az USA-ban Chicagóban kelt életre 1942. december 2-án, aztán sorra követték más kísérleti reaktorok.

Magyarországon 1967-ben több, mint egy évtizedes előkészítés után, megkezdődött a paksi atomerőmű építése.

Az első blokkot 1982-ben, a negyediket 1987-ben kapcsolták be. Akkoriban 30 évre terveztek, de azóta 20 évvel még kitolták az élettartamukat a folyamatos karbantartás és fejlesztéssel. Ne felejtsük el, hogy a 21. században vagyunk és azt sem, hogy a hazai villamos energia kb, 40%-át Pakson állítják elő. Valószínűsítem, hogy nem kellenek évtizedek az új blokkkok megépítéséhez és azt is, hogy kitolják a többi blokk élettartamát, de egy biztos a végtelenségig nem megy az biztos.

Egy másik kérdéskör a fűtőelemek előállítása és hulladékai, ami szintén nem kicsit veszélyes, nem beszélve a környezetre nézve okozott károkra a bányászattól, a dúsításon és a gyártáson át a szállításig. Aztán a működés (Duna hőmérséklete), felhasználás, tárolás majd a hulladékok tárolása, szállítása, újrahasznosítása vagy végleges elhelyezésre való felkészítés, végül pedig a sugárzó anyag végleges elhelyezése. Mindezek során nem elhanyagolható szempont a munkavégzőket ért sugárzás az egész folyamat során, amiről lehet még vitát nyitni és arról, hogy ez mivel jár?

Érdemes mérlegelni, hogy mióta ismerjük az atomenergiát? Nincs még 100 éve, de a hulladékok több 100 évig még sugároznak, és bomlanak, ezért figyelni kell őket. Magyarországon szükséges a használt fűtőelemek tárolása és a szennyezett eszközök, munkaruházat stb. tárolása. Az radioaktív hulladékok szállítása is veszélyes, nem megoldhatatlan, de nem igen adnak engedélyt az országon való átszállításra, mintha a vízen való szállítás nem lenne kicsit is veszélyes és pl. a reprocesszálás sem olyan egyszerű így.

Azt is érdemes látni, hogy Oroszország talán megfelelő partner, de mindennek az energiafüggőség oldalán viszonylag rövidtávú az építkezés, mint olyan, de a fűtőanyagot is, ha mindenigaz ők adják hozzá. Mondhatni ezzel csak bebetonozzuk ezt a helyzetet és bizonyos mértékben növekszik, kivéve ha ettől kevesebb gázra szorulunk, mert mint tudjuk az elektromos energia, nem titok az egyik legkézenfekvőbb, amivel dolgozni tudunk.

Költség oldalról, az atomerőművel előállított elektromos áram a legolcsóbb és folyamatos, ugyanakkor szerintem a többi alternatívánál is mindez megoldható, a jövőben pedig egyre jobban. Ezért attól, hogy van atomerőmű érdemes és kell fejleszteni az alternatívákat, mert azért Paks sem fedi le az ország 100%-os szükségletét és ebben az esetben exportrólbeszélni nem érdemes.

Az pedig, hogy egy szerződés ilyen témában mennyire előnytelen vagy nem, az más szakmai kérdés. Ha valaki ezt kifejtené az bizonyára jó lenne!

Végeredményben a technológia, egyellőre szükséges rossz sajnos, de nem szabad feladni az alternatív megoldások fejlesztését, mert a ez a jövő.

Ajánlott irodalom és források:

http://www.teol.hu/tolna/gazdasag/nem-jelent-fuggoseget-az-atomeromu-beruhazas-536578

http://lorandusz.blogspot.hu/2014/01/paks-es-az-oroszok-meg-tobbiek.html

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ur%C3%A1n

http://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/0021_Nuklearis_ipar_hulladekkezelese/ch01s03.html

http://www.kemiaportal.hu/hu/hirek/radioaktiv-hulladekok-kezelese

http://www.atomeromu.hu/

http://www.rhk.hu/

https://www.google.hu/search?newwindow=1&rlz=1C1KMZB_enHU555HU555&espv=210&es_sm=93&q=Paks+Duna+h%C5%91szennyez%C3%A9s&oq=Paks+Duna+h%C5%91szennyez%C3%A9s&gs_l=serp.12..35i39.51617.58199.0.63427.4.4.0.0.0.0.97.310.4.4.0….0…1c.1.32.serp..1.3.240.M0-Antzwo6s

Vezérkép forrása: http://orszagosmedia.hu/_rd2/images/newspic/radiation.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.