Főoldal » Augusztus 16. – Hontalan Állatok Világnapja

Augusztus 16. – Hontalan Állatok Világnapja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Hontalan Állatok Világnapját 1992 óta tartják, az amerikai ISAR (International Society for Animal Rights) ekkor rendezte meg az első augusztus esti gyertyafényes megemlékezést a hontalan állatokért.

Az eredetileg minden év augusztusának harmadik szombatjára eső Világnap idejét később augusztus 16-ra tették.

Az emberi társadalom nagyon sok állatot – a legnagyobb számban kutyákat és macskákat – háziasított, ámde “házat” már nem  hozzá. A hontalan, kidobott, elzavart állatokra kívánják felhívni ezzel a nappal (is) a figyelmet, és ezzel együtt az ember felelősségére (programjavaslat ezen a linken).


És nem csak azzal tehetünk sokat, hogy alaposan megfontoljuk egy állat megvételét, befogadását és az ezzel járó felelősséget, kötelezettséget (és nem utolsó sorban a sok örömet), hanem azzal is, ha mindezeket átgondolva merünk dönteni az ellenkezőjéről is, hogy nem tartunk háziállatot.

Sokat tehetünk azzal is, ha az állatmenhelyeket támogatjuk, akár anyagi (pénz, eleség, felszerelés vásárlása – a legtöbb menhely honlapján szerepel, hogy mire van épp szükségük), akár egyéb segítséggel (pl. állatmenhelyi kutyaséták).


A Hontalan Állatok Világnapjának célját a már sok helyen és sokszor emlegetett Exupery idézetnél jobban nem lehet megfogalmazni:

Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél”.


MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.