Főoldal » Augusztus 20. környezetvédő szemmel

Augusztus 20. környezetvédő szemmel

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Augusztus 20. A legszebb nemzeti ünnepünk. Minden országnak több nemzeti ünnepe lehet (nekünk 3 is van: március 15., augusztus 20., október 23.), de közülük csak egy, a legnagyobb az ország hivatalos állami ünnepe. Magyarországon ez augusztus 20. A legnagyobb, a legszebb, és az egyetlen pozitív nemzeti ünnepünk. Az államalapítás, Szent István király, és az új kenyér ünnepe. A vízi- és légiparádé, a tisztavatás, az ország tortája, és az esti tűzijáték napja. (Nem is olyan régen még az alkotmány ünnepe is, de az 1949. augusztus 20-ai alkotmányt 1989 óta már nem ünneplik.) Egyetlen pozitív nemzeti ünnepként honnan is vettem volna képet hozzá, ha nem a Derűlátó blogból? :) A kép pontos helye: http://imagestore1.blogger.hu/25_14724_600542_36b370731df097aa5acd5643c1bad5d0_cfac1e_301.jpg

Augusztus 20., tűzijáték

Augusztus 20. A legszebb magyar nemzeti ünnep. Vajon van káros hatása a környezetre? Valamennyi van, de nem több, mint más nagy tömegrendezvényeknek. (A szintén augusztusban megrendezett Sziget Fesztivál pl. valószínűleg nagyobb környezetkárosítást okoz, de ettől még annak is van létjogosultsága.) Természetesen, mint minden más tömegrendezvényen, ezen a napon is nagy mennyiségű hulladék keletkezik, főleg a nagy, budapesti állami rendezvényen (ismerős az a jelenség, hogy amikor eloszlik a tömeg, akkor napokig takarítani kell utánuk), a vízi- és légiparádé is okoz némi zajt, és sok elégett üzemanyag is kerül a környezetbe (de közel sem annyi, mint egy átlagos napon a nagyvárosi csúcsforgalomból), a tűzijáték is okoz némi fény- és zajszennyezést, és sokféle égéstermék, pernye, hamu kerülhet a rakéták maradványaiból a környezetbe. De a helyi ünnepi műsoroknak is lehet kisebb-nagyobb környezeti hatása (főleg a tömegrendezvényeken keletkező hulladékok és az esti tűzijáték miatt).

És ha már pozitív ünnep, akkor vajon lehet-e pozitív környezeti hatása? A nagy tömegrendezvényeknek közvetlenül nem. De ha egy település szervez valamilyen környezetvédelmi programot is, pl. ünnepi faültetést, stb. akkor már közvetlenül is jó hatása lehet. De közvetetten is használhat ez az ünnep (és minden nemzeti ünnep) a környezetnek. Nemzeti ünnep alkalmából felmerülhet (fel is kellene merülnie), hogy milyen szép ez az ország, és milyen sok természeti (történelmi és kulturális) értékünk van, és ezeknek a megőrzése közös feladatunk. Szent István király nem azért alapította az országot, hogy tönkretegyük, elhasználjuk az erőforrásainkat és elszennyezzük a környezetet, hanem azért, hogy szépítsük, fejlesszük, gyarapítsuk gazdasági, kulturális és környezetvédelmi értelemben is.

Ez az egyetlen nemzeti ünnepünk, amely egy alapvetően békés szándékú, nem valaki ellen véghez vitt cselekedetről, nem forradalomról, harcról, lázadásról, hanem egy építő jellegű intézkedésről, az államalapításról szól. (Persze tudjuk, hogy az államalapítás sem volt teljesen békés és zökkenőmentes, Szent István király az összes lehetséges vetélytársát félreállította: Koppányt harcban legyőzte és felnégyeltette, Vazult megvakíttatta és fülébe forró ólmot öntetett, de a célja alapvetően békés volt, egy új, stabil, évezredekig működő ország és egy stabil államszervezet alapítása. Az, hogy már eltelt ezer év, és még mindig megmaradtunk, bizonyítja, hogy sikerült.) És mivel ez a nap nem forradalmi ünnep, hanem egy új ország, egy közösség születésének ünnepe, ezen a napon talán az itt élő nagyobb közösségre is gondolhatunk. Nem csak az emberekre, hanem az itt élő állatok és növények közösségére is. Ez is egy nagy közösség, része hazánk értékeinek, és nélkülük nem maradtunk volna életben ezer évig a Kárpát-medencében.

Ha ezek a gondolatok eszünkbe jutnak augusztus 20-án, akkor talán az év többi napján is tudatosabban, kíméletesebben bánunk a környezettel. Ha a nemzeti ünnepen végiggondoljuk az ország értékeit, köztük a természeti értékeket is, akkor talán jobban vigyázunk rájuk, és lelkesebben törekszünk a megőrzésükre. Így talán a nemzeti ünnepeken, a nagy tömegrendezvények után sem kell napokig takarítani, és megőrizhetjük azt, ami talán a legfontosabb érték: a hazai környezetet, és benne a természeti, történelmi, kulturális értékeket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.