Főoldal » Augusztus 9. – Állatkertek Napja

Augusztus 9. – Állatkertek Napja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az 1866. augusztus 9-én nyílt, idén 145 éves Budapesti Állat- és Növénykert volt az első állatkert Magyarországon. Ennek emlékére és az azóta alakult magyarországi állatkertek népszerűsítésére tartják augusztus 9-én az Állatkertek Napját (sajnos sehol nem írják, de ahogy utána tudtam nézni 2005. óta tarják)

Az állatkertek feladatát és célját ma sem lehetne jobban megfogalmazni, mint azt az Állatkerti Rt. 1865-ben jóváhagyott alapszabályában leírták:
“A pesti állatkertet létesítő társulat czélja bel- és külföldi élő és lehetőleg természetszerű feltételek mellett tartandó állatoknak folyamatosan tökéletesítendő gyűjteménye által a természettudományok iránti érdeket ébreszteni és terjeszteni… “

Az első állatkerteknek a mintegy 3000 évvel ezelőtti „állatgyűjteményt” tartják, melyet egy akkor kínai uralkodó alapított és a Tudás Kertjének hívta. Az asszír királyok (kb. i. e. 2400-tól uralkodtak) az általuk ismert világ minden állatát és növényét bemutató vadaskertet hoztak létre. Ekkoriban azért inkább csak a nép szórakoztatása volt a vadasparkok fő célja.

Az első állatkertként 1752-ben megnyitott Schönbrunni állatkertet tartják számon. Azóta napjainkig (a wikipedia listája alapján) 337 ismert állatkert van a Földön. Ebbe nem számoltam bele a szafari parkokat és az akváriumokat. Ezekkel együtt az állatokat a nagyközönségnek bemutató intézmények száma 1000 körüli tehető.

És ehhez jönnek még a wikipedia-ban „képzeletbeli” állatkerteknek nevezettek, mint a Jurassic park, a Slaughterhouse-Five (olyan állatkert egy másik bolygón, ahol emberi lényeket tartanak), vagy a Simpson családból a Springfield Zoo. :)

Magyarországon 14 Állatparkot tartanak számon, ezek a Budakeszi Vadaspark, a Debreceni Állatkert, Növénykert és Kultúrpark, a Fővárosi Állat- és Növénykert, a Gyöngyösi Kisállatkert, a Jászberényi Állat- és Növénykert, a Kecskeméti Vadaskert, a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, a Nyíregyházi Állatpark, a Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium, a Szegedi Vadaspark, továbbá a győri Xántus János Állatkert. És ide sorolandó még a budapesti Tropicarium és a veresegyházi Medvepark.

Az én egyik elvem az, hogy amit/akit megismersz, azt megszereted, és amit/akit megszeretsz, arra vigyázol is. Ez igaz az állatkertekre és azok lakóira is.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.