Főoldal » Autómentes nap – 2016

Autómentes nap – 2016

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma van az autómentes nap. Ezt a napot minden évben szeptember 22-én tartják. Azért van ilyen nap minden évben, hogy felhívják a figyelmet az egyéb közlekedési módokra. Közlekedni ugyanis nem csak autóval lehet, sőt, a közúti közlekedés legszennyezőbb módja a benzines vagy dízeles autó. A kényelem ára tehát, mint sok más esetben, most is a környezetszennyezés. Tényleg sokkal kényelmesebb, ha nem kell kigyalogolni a buszhoz, vonathoz, menetrendhez alkalmazkodni, várni, majd a buszról, vonatról leszállva a célunkig gyalogolni (vagy esetleg másik buszra, vonatra átszállni, mert Magyarország sugaras út- és vasúthálózata miatt sokszor ez is előfordul, és néha elég nehéz megoldani, mint pl. Veszprémben, ahol 3 km van a buszpályaudvar és a vasútállomás között, ezért nehéz egyikről a másikra átszállni), és sokkal időtakarékosabb is az autózás háztól házig, de mégsem érdemes mindig 4 keréken közlekedni.

Az autózás előnyei:

  • Kényelmes.
  • Háztól házig visz.
  • Nem kell menetrendhez alkalmazkodni.
  • Olyan helyekre is eljuthatunk vele, ahol nem jár busz vagy vonat (pl. nem hinném, hogy az alföldi tanyavilágban minden tanya megközelíthető busszal vagy vonattal, és akinek éppen ott lakik rokona, ismerőse, annak el kell jutni hozzá valahogyan).

Az autózás hátrányai:

  • Erősen környezetszennyező.
  • Drága a beszerzése és a fenntartása (benzin, szerviz, gépjárműadó, kötelező felelősségbiztosítás, stb.).
  • Nem mindig egyszerű parkolóhelyet találni (főleg azért, mert most már a legtöbb parkoló fizetős).
  • Buszra, vonatra akárki felülhet, de autót nem vezethet akárki.

Minket, környezetvédőket a szennyező hatás érdekel leginkább. Ez pedig az alábbi sorrendben növekszik közúti közlekedés esetén:

Gyaloglás ~ kerékpár < vonat < busz < telekocsi < egyéni autózás.

Rövidebb távolságokra tehát leginkább a gyaloglás ajánlható. Egészséges is, a környezetet sem szennyezi, és még nem is kerül pénzbe. Persze hosszú távon fárasztó lehet annak, aki nem szokott hozzá, és nincs is rá mindig idő, mert ez a leglassabb haladási mód a felsoroltak közül. Ezért gyalogolni főleg rövid távon ajánlott, ha nem kell sietni. Én Veszprémben városon belül gyalog jövök-megyek és mindenhová időben eljutok. De 5 km-nél hosszabb távra már én sem ajánlom a gyaloglást (hacsak nem 10-20 km-es túrát tervezünk a természetben, ami viszont az egyik legjobb hétvégi program: élményt nyújt, egészséges és környezetbarát tevékenység).

A kerékpár is jó megoldás lehet, akár 2-3 településnyi távolságban is. Persze ez is az ember fizikai erejét veszi igénybe, de gyorsabb és nagyobb távolságra ajánlható, mint a gyaloglás. Ami a gyaloglásnál az 5 km-es határ, az itt talán 25-30 km lehetne. (És ennek is van nem közlekedési, hanem túra változata is, amikor valaki egy nap alatt körbemegy a Velencei-tó körül, vagy 2-3 nap alatt a Balaton körül.)

Tehát kis távolságokra (pl. településen belül) a legjobb a gyaloglás, közepes távolságra (pl. megyén belül) a kerékpár ajánlható, messzebbre viszont csak a busz vagy vonat marad. Melyiket válasszuk? Sok kisebb településnél nincs választásunk: vagy az egyik van ott, vagy a másik, amelyik arra jár, azzal megyünk. Ha mindkettő megy, akkor is vannak más, nem környezeti szempontok is, pl. melyikkel tudunk kevesebb átszállással utazni, vagy melyikkel érünk oda, ha éppen időre megyünk. Gyakran van olyan, hogy vonattal egy órával hamarabb, busszal egy órával később érnénk oda, mint kellene (vagy fordítva), ilyenkor persze mindig a korábbit érdemes választani. De ha egy településre van busz is, vonat is, és menetrendileg is megoldható, akkor környezetvédelmi szempontból érdemes a vonatot választani, mert az 30-40%-kal környezetkímélőbb, mint a busz.

Autózni csakis akkor érdemes, ha messze van az úticélunk, és tömegközlekedéssel nem elérhető (pl. nem jár arra sem vonat, sem busz), de ekkor is érdemes többen összefogni (ha más ismerősünk is megy arra) és telekocsi rendszerben (vagy autóstoppal) utazni, mert így a kibocsátott környezetszennyezés több ember között oszlik meg, tehát egy ember utazása nem okoz annyi szennyezést. Kevésbé szennyez 1 autó, ami 3-4 embert szállít, mintha 3-4 ember külön-külön autózna ugyanoda. A telekocsi rendszer tehát környezetkímélőbb megoldás, mint az egyéni autózás.

Az autómentes nap célja éppen ez. Felhívni a figyelmet az egyéni autózás hátrányaira, a környezetszennyezésre és bemutatni a környezetbarát közlekedési módokat. De mielőtt elindulunk, gondoljuk meg: Biztos szeretnénk utazni? Fedezzük fel inkább a saját környékünk szépségeit! Megéri! (A helyi és országos védettségű területek térképén mindenki láthatja a saját környéke szépségeit.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.