Főoldal » Autómentes nap

Autómentes nap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Napjainkban egyre fontosabbak a távolsági kapcsolatok. A kommunikációt ugyan helyváltoztatás nélkül is megoldhatjuk (pl. telefonon, interneten), de néha el kell vinni valamit egyik helyről a másikra, vagy személyesen kell megjelennünk valahol. Ilyenkor el kell jutnunk az egyik helyről a másikra. Ennek a legősibb, legegyszerűbb módja a gyaloglás, de gyalog csak lassan haladhatunk, és a legtöbb ember nem szívesen indul el 5 km-nél messzebbre gyalog, ezért szükség van járművekre. Napjainkban a legelterjedtebb jármű az autó, ami sajnos nem örökmozgó, ezért a mozgásához szükség van valamilyen energiaforrásra. Ez az energiaforrás a legtöbbször benzin vagy gázolaj (más néven dízel). Ezeknek az elégetéséből származik némi energia (ami elviszi az autót a kiindulási helytől az úticélunkig), és néhány égéstermék (amelyek éghajlat-változást, szmogot és savas esőt okozhatnak, és minden élőlényre károsak). Ezekből az égéstermékekből minél kevesebbet vagy akár semennyit sem kellene termelni. Ezért hiába gyors az autó, mégis nélküle kellene megoldani a közlekedést. De hogyan?

Szeptember 22. az autómentes nap. Ez a nap hivatott megmutatni, hogy a közlekedés autó nélkül is megoldható és kevesebb (vagy akár semennyi) környezetszennyezéssel is eljuthatunk egyik helyről a másikra. Hogyan lehet ezt megoldani? Több megoldás is létezik.

 1. Nem gépi erővel hajtott eszközök. Ilyen eszközök pl. a gyaloglás (max 5-10 km-ig), és a kerékpár (max. 50 km-ig).
  • Előnyük:
   • könnyen elérhetők,
   • olcsók (nem kerül pénzbe az utazás),
   • egészségesek (megmozgatják az embert),
   • környezetkímélők (nem bocsátanak ki szennyező anyagot),
   • háztól házig visznek.
  • Hátrányuk:
   • nagy távolságokra lassan lehet velük eljutni.
 2. Tömegközlekedés: leginkább autóbusz vagy vonat.
  • Előnyük:
   • kevésbé szennyezik a környezetet, mint az autó (egy 50 fős busz nem bocsát ki annyi égésterméket, mint 10 ötszemélyes autó, a vonat pedig még környezetkímélőbb, főleg a villamosított vasútvonalak, de Magyarországon a vasút nagy részét villamosították),
   • könnyen elérhetők,
   • gyorsabbak, mint a gyaloglás.
  • Hátrányuk:
   • nem háztól házig visznek (a vasútállomástól még el kell jutni az úticélunkhoz),
   • ezek a járművek is üzemanyagot égetnek, szén-dioxidot juttatnak a környezetbe,
   • drága az utazás.

Ezek a közlekedés autómentes módjai, de az autók káros hatásait akkor is csökkenthetjük, ha nem sikerül teljesen mellőznünk a használatát. Ilyen megoldás lehet pl. az alternatív üzemanyagok használata, vagy a telekocsi-mozgalom.

Alternatív üzemanyag pl. a biomassza (amelyből csak annyi szén-dioxid jut a környezetbe, amennyit a növény megkötött, és minden évben megújul), a hidrogén (talán a legtisztább üzemanyag, mert vízzé ég el, de drága és nehezen tárolható, robbanásveszélyes), az elektromosság (nem termel szén-dioxidot és más égéstermékeket, de az akkumulátor szennyező lehet), a földgáz (ez sem megújuló, és ez is szén-dioxidot termel, mint pl. a benzin, de nem kerül belőle más égéstermék a környezetbe, nem keletkezik kén-dioxid, nem keletkeznek nitrogén-oxidok), és már arra is van példa, hogy a használt étolaj az üzemanyag (ez kb. olyan szennyező, mint a benzines autó, de legalább megoldja az étolaj elhelyezésének problémáját).

A telekocsi mozgalom lényege, hogy az egyik ember elviszi autóval a másikat a közös úticéljukhoz, így csökken az egy főre eső környezetszennyezés és javulnak az emberi kapcsolatok. Ez a gyakorlatban is működik, pl. a szeptember 24-én Székesfehérváron megrendezésre kerülő Felsőfokon Kick-off Konferencia résztvevőinek körében, Székesfehérvár-Budapest útvonalon.

Az autómentes nap alkalmából több helyen szerveznek különböző rendezvényeket. Veszprémben a Csalán Egyesület és a városi önkormányzat rendezi ezeket a programokat.

A veszprémi autómentes nap programja: http://www.veszprem.hu/veszpremieknek/hirek/kozeleti-hirek/2549-automentes-nap-veszpremben

A legújabb alternatív üzemanyag: http://www.mernokbazis.hu/cikkek/a-tequila-n%C3%B6v%C3%A9nyb%C5%91l-mindent-ver%C5%91-bio%C3%BCzemanyag-lehet

További tudnivalók az autómentes napról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Eur%C3%B3pai_aut%C3%B3mentes_nap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.