Főoldal » Az akvárium természethű ápolása

Az akvárium természethű ápolása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mai bejegyzésemet már rég meg akartam írni, annak idején ehhez az ötletet egy másik bloggertársam “Mire vigyázzunk a teknős tartásnál?” cikkéből merítettem. Enélkül nem is jutott volna eszembe írni a saját akváriumomról.

Én ugyan a teknősökhöz bevallom, egyáltalán nem értek tartás szintjén, azonban gyerek korom óta imádom az akvarisztikát, most is van egy 70 literes csodám.

Az akváriumnál az első fontos szempont, hogy a benne élő halak és egyéb szervezetek jól érezzék magukat. Ezt úgy tudjuk megteremteni, hogy életterüket úgy alakítjuk ki, ahogyan azt megszokták a természetben is. Vigyázni kell tehát a nem odaillő fajok és növények összepárosításával, mert a boltokban igen különböző helyekről származó fajták is megtalálhatóak Ázsiától Dél-Amerikáig. Azért is fontos az azonos területről származás, mert akkor a víz paramétreit sokkal könnyebb beállítani számukra, igényeik azonosak.

Létre hozhatjuk az Amazonas, a Malawi-tó pici részletét is. Az én kedvencem az Amazonas.  Igazából a mai fejlett technikával bármit leutánozhatunk, nem csak a fenti két példát, azonban nem árt tudni, hogy sok, igényesebb hal számára a sima csapvíz nem elegendő és a vizet valamilyen vízelőkészítővel kezelni kell. Ilyeneket én is használok. Konkrét márkát alkalmazok évek óta, azonban itt nem szeretnék termékismertetést és ingyen reklámot, ezért aki kíváncsi írjon nekem és ott megbeszéljük.

Most bemutatom, mire kell ügyelni, amikor valaki nulla ismerettel akvárium tartásába fog:

 1. Minél nagyobb akváriumot veszel, annál jobban jársz. Egy nagyobb víztömegben sokkal jobban beáll az egyensúly, ritkábban kell takarítani és vizet cserélni.
 2. Fontos a növények, halak megfelelő összepárosítása.
 3. Vegyél aljzatporszívót, ezzel megkönnyíted a takarítást. 
 4.  Végy halak kiszedésére alkalmas eszközöket, hogy eltávolíthasd az elpusztult egyedeket.

Ezek betartásával könnyen teremthetsz egy mini természetdarabkát a szobádba, melyet nézegetve kivíló stresszoldó egy fáradt nap után.

Nem árt ismerni egy pár kémiai alapot azzal kapcsolatban, hogyan is borulhat fel az egyensúly egy akváriumban. A túl sok eleség, a korhadt növénymaradványok és a halak ürüléke megterhelik a vizet, azonban a baktériumok (nevezzük most őket tisztító baciknak) feldolgozzák a káros anyagokat ammóniává. Ezután segítenek az ammóniát nitritté alakítani, majd nitráttá, melyet már a növény is képes felvenni így alakul a természetes körforgás . Az egyensúly akkor bomlik meg, ha túl sok lebontani való van a baktériumoknak, vagy kevés lebontó baktérium van, illetve kevés a növény. A növények fontosak az oxigéntermelésben is, melyet a többi szervezet felvesz és szén-dioxidot kibocsátva a növény újra felveszi. Ezek miatt én nagyon fontosnak tartom a növények telepítését is egy akváriumba. Sokan érvelnek ellene, hogy a halak megeszik az élő növényeket. Ezt úgy lehet kiküszöbölni, hogy megfelelően változatosan és rendszeresen etetjük a halakat. Etetésüknél vegyük figyelembe, hogy az éjszaka aktív halakat a lámpa leoltása után etessük csak meg. 

Napi gondozási teendők:

 1. a világítás ki-be kapcsolása
 2. a szűrő ellenőrzése
 3. vízhőmérséklet ellenőrzése
 4. vízszint-ellenőrzés
 5. etetés 

Heti teendők:

 1. Részleges vízcsere (víz 10%-a)
 2. vízminőség ellenőrzése tesztekkel

Évi teendők:

 1. A fénycsövek cseréje

Túletetés esetén elég a víz egy 15-30%-át lecserélni, így kevesebb káros anyag marad a vízben. a haltáp órák múlva is az kavárium alján van, anélkül,hogy a halak érdeklődnének iránta. Ekkor szívjuk le a felesleget az aljzatporszívóval és a fent említett mennyiségben cseréljük le a vizet.

Aki akarja ellenőrizheti a víz minőségét megfelelő tesztekkel ilyenkor. Aki rutinosabb, az úgyis tudja, hogy általában ez elegendő.

Ami még nagyon fontos szempont az akvárium telepítésénél, hogy semmiképp se kövessük el azt a gyakori hibát, hogy telezsúfoljuk halakkal az akváriumot. Ha nagyobb terükvan, a halak egész nagyot tudnak nőni igen rövid idő alatt, így hamar felborulhat az egyensúly és sorozatos pusztulás lesz a következmény. Próbáljunk csak annyi halat venni, hogy 1 cm halra kb. 1-2 liter vizet számoljunk. Nálam az 1cm/3l vízre állt be a megfelelő halmennyiség, efelett mindig pusztulás következett be.

Remélem sikerült kicsit segíteni a kezdőknek és találtak pár hasznos tanácsot a cikkben. Erről a témáról könyvet tudnék írni, ezért inkább próbáltam nem is túlsokat ismertetni. Bárkinek van kérdése a témával kapcsolatban bátran megkereshet.

Kép forrása:

http://www.google.hu/imgres?um=1&hl=hu&sa=N&rlz=1C1GGGE_enHU404HU404&biw=1280&bih=662&tbm=isch&tbnid=Zgu2iSE_cJCALM:&imgrefurl=http://viktorlantos.com/wordpress/2009/03/13/technika-az-akvarium-fotozasa-i/&docid=hr32DpL6lVF2GM&imgurl=http://viktorlantos.com/wordpress/wp-content/uploads/2009/03/3304151476_8c8dfde5cf_b.jpg&w=1024&h=683&ei=6UrHT7OTAouK4gTVodX7Dg&zoom=1&iact=hc&vpx=964&vpy=366&dur=2172&hovh=183&hovw=275&tx=169&ty=78&sig=112088719226082345998&page=1&tbnh=137&tbnw=203&start=0&ndsp=16&ved=1t:429,r:15,s:0,i:167

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.