Főoldal » Az állatkertek, mint a természetvédelem intézményei.

Az állatkertek, mint a természetvédelem intézményei.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A XIX. században az állatkertek még egy élő természettudományos múzeumra hasonlítottak, ahol az állatokat ketrecekben (vas és beton) mutatták be. 1993-ban megjelent az Állatkertek Természetmegőrzési Világstratégiája, amely kijelölte az utat a XXI. század modern állatkertjei számára.

A mai állatkertek már a természetvédelem szolgálatában állnak, és egyik fő céljuk, hogy tudatosítsák a látogatókban a természetmegőrzés fontosságát. Ezt a magyarországi jogi szabályozás is egyértelműen alátámasztja. A ma is hatályos 3/2001. (II.23.) KöM-FVM-NKÖM-BM együttes rendelet az állatkert és az állatotthon létesítésének, működésének és fenntartásának részletes szabályairól a következőképpen definiálja az állatkert fogalmát:

 „Az állatkert (…) a természet- és állatvédelmet szolgálja, ahol az állatokat (…) a nagyközönség részére történő bemutatás céljából tartják. Az ismeretterjesztést, oktatást és nevelést az ott élő állatok folyamatos és szakszerű bemutatásával és tájékoztatással biztosítja.”

Az állatkertek által alkalmazott zoopedagógiának hatalmas szerepe van a környezeti nevelésben és szemléletformálásban. Világszerte évente több százmillió ember jut el különböző állatkertekbe. Ezek az emberek érdeklődésből mennek el ezekbe az intézményekbe és ez jó alapot szolgáltat az oktatás számára. Egy más földrészről származó állat egzotikuma már önmagában felkelti az emberek kíváncsiságát. A zoopedagógia fő célcsoportja a gyerekek, de a többi korosztály felvilágosítása is kiemelkedő fontosságú. Az iskolai csoportok tanárai kifejezetten oktatási szándékkal keresik fel az állatkerteket. A diákok számára is mélyrehatóbb élmény szemtől szembe látni az állatokat és érdekes dolgokat hallani róluk, mint tankönyvből a környezetismeret órán.

Az ismeretterjesztésen kívül természetesen az állatkertek egyéb feladatairól sem szabad megfeledkezni, mint például, hogy kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújtanak, és kutatási tevékenységet is folytatnak. Az állatkertek számos faj fennmaradását segítik elő különböző szaporítási programokkal. Vannak helyzetek, amikor egy faj populációit természetes körülmények között már nem feltétlenül tudják fenntartani. Ezen szomorú esetekben, mintegy kényszerstratégiaként a veszélyeztetett fajok néhány egyedét mesterséges körülmények között kívánják szaporítani (ex-situ védelem). Ennek a folyamatnak nagyon komoly ellenőrzési és koordinációs háttere van, és a természetvédelem ügyét szolgálja. Semmi esetre sem szabad arra gondolnunk, hogy egy állatkert így kívánja ritkább fajokkal még vonzóbbá tenni a gyűjteményét.

Az állatkertekben élő állatok életkörülményeit folyamatosan figyelik és próbálják javítani. Számos kutatás foglalkozik ezen egyedek környezetének gazdagításával, különböző módszerek kifejlesztésével, hogy az állatok semmiben se szenvedjenek hiányt. Az állatkertben a gondozók mindent megtesznek azért, hogy az általuk gondozott egyedek a lehető legjobb körülmények között éljenek. Számos faj nem is igényel többet, mint egy kis nyugodt területet ahova elvonulhat pihenni és emészteni a felkínált élelmet. Az állatok egészségügyi ellátása is fontos szerepet játszik. Az egyedek folyamatos ellenőrzésben és ellátásban részesülnek. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a gyűjteményben tartott egyedek közt számos fogságban szaporított egyed található, melyek már hasonló körülmények között születtek.

Ezek alapján talán nem is olyan rossz dolog az állatkert ahol szegény állatokat bezárják egy kis ketrecbe és megfosztják alapvető „szabadságjogaitól”. Az állatkertek nagyon hasznos intézmények és szerencsére manapság már az ott élő állatoknak sincs rossz dolguk. Csak bíztatni tudok mindenkit, hogy látogasson el, és e cikk után kicsit máshogy szemlélve járjon végig egy állatkertet. Ha esetleg gyermek is van a családban, neki már ezeket az érveket hozza föl (természetesen gyerek nyelven) mikor az állatkertek feladatáról kérdezősködik, és esetleg sajnálatát fejezi ki az állatokkal szemben. Mindenkinek élményekben gazdag kirándulás lehet egy túra az állatkertben.

 

 

Felhasznált irodalom:

1, http://www.freeweb.hu/wildlife/magazin/allatkertekszerepe.html

Oláh Vilmos

2011

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.