Főoldal » Az állatkertek valódi arcai

Az állatkertek valódi arcai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma már az állatkertek feladatkörei nem merülnek ki az állatok ismertetésével, hiszen maguk is egy problémákkal teli világban működnek. Így az élőhelyek elvesztése, éghajlatváltozás, környezetszennyezés és még megannyi fenyegető veszély leselkedik az állat- és növényfajok sokaságára. Ebben a helyzetben az állatkertek és akváriumok még fontosabb szerepet játszanak a természet védelmében, mint valaha.

„Az állatkertek korántsem egyszerűen szórakoztató célból létrehozott „állatkiállítások”. Hatalmas ismeretanyaggal rendelkeznek, globális hálózatuknak köszönhetően nagy szerepet játszanak a természetvédelmi együttműködések előmozdításában. A természetvédelem teljes spektrumát felölelve képesek működni, kezdve a veszélyeztetett fajok tenyésztésétől, a kutatáson, szemléletformáláson, képzéseken, támogatások gyűjtésén át egészen a fajok és élőhelyeik megőrzéséig. Csak Európában legalább 200 olyan állatfaj él, amelynek fennmaradása az állatkertektől is függ. Számos sikertörténet bizonyítja, hogy az állatkertek nélkül már szegényebbek lennénk jó néhány értékes fajjal. Gondoljunk csak  arab bejza vagy az arany oroszlán majmocska egyedeire.”

Lássunk egy példát. A Fővárosi Állat- és Növénykert munkásságát fogom ismertetni.

Madármentők:

A Magyar Madármentők Alapítvány 2009 decemberében alakult. Azzal a céllal, hogy a hazai vadon élő, védett és fokozottan védett, valamint nemzetközi természetvédelmi egyezmény hatálya alá tartozó állatfajok védelmével, gyógyításával, ideiglenes és hosszú távú tartásával, tenyésztésével kapcsolatos tevékenységeket támogassa. Valamint képviselje, az ezekkel összefüggő tudományos, kutatási, oktatási, ismeretterjesztő, természetvédelmi, állatvédelmi, környezetvédelmi törekvések színvonalát. http://www.youtube.com/watch?v=l7YbMhXdIOQ

 

Céljai közt szerepel olyan mentőközpont támogatása, amely az év 365 napján képes az ide bekerülő sérült, beteg, vagy hatósági eljárás tárgyát képező védett és fokozottan védett állatfajok egyedeinek állatorvosi ellátására és rövid ideig történő tartására;a sérült egyedek gyógyítása, majd lehetőség szerint szabadon engedése; képzések, bemutatók szervezése, kiállítások rendezése; kutatások koordinálása, támogatása.

 

Fakókeselyű Program Horvátországban: A budapesti állatkert 2001-ben csatlakozott a programhoz, melyet a keselyűk védelmében hívtak életre.

A horvátországi Cres szigeten, Beliben 1993-ban keselyűvédelmi program keretében egy védelmi központot létesítettek, ez a z Eko-Centar Caput Insulae. A szigeten élő fakókeselyűk állományának megmentése, a fészkelő párok számának növelése, élőhelyeik megőrzése a cél, valamint a madarak szokásainak és ökológiai szerepük megismertetése a helyi lakossággal és a turistákkal.

Az állatkert 2001 óta minden évben egy-két alkalommal munkatársaik etető- és itatóhelyek, megfigyelőház, mentőközpont és röpdék építésénél segítkeznek Cres-en. Az Állatkert továbbá 2004 és 2006 között 20.000 EUR pénzadományt is nyújtott, az Állatkerti Alapítvány pedig egymillió forint értékben optikai felszereléseket (távcső, teleszkóp) adományozott a horvát partnernek. 2009-ben vásároltak egy műholdas helymeghatározót, melyet egy kirepülés előtt álló fiatal madáron helyeztünk el.

Rákosi vipera: Mindössze két területen, a Hanságban és a Kiskunságban maradtak fenn populációi, az összes többi előfordulási helyén kipusztult. A teljes hazai állomány 500 példány alatt valószínűsíthető. A rohamos állománycsökkenés elsődleges oka élőhelyeik elvesztése, de ritkította őket a kereskedelmi célú gyűjtésük és szándékos pusztításuk is. Pedig az aprócska viperának nincsen erős mérge, szöcskék, sáskák, madárfiókák, rágcsálóivadékok megbénítására szolgál. Emberre gyakorlatilag veszélytelen, a marás méhcsípés-szerű, gyorsan múló tünetekkel jár.

 

A Védelmi Központ állatorvosi felügyeletét az állatkert állatorvosai biztosítják, valamint takarmányozási célra tücsköt tenyésztenek számukra. Két szakemberük tagja a Rákosi Vipera Védelmi Tanácsnak. Ezen kívül az Állatkertben létrehoztunk egy zárt téri szaporító programot segítő telepet;

2001-ben konferenciát rendeztek a fajvédelmi program kidolgozására; kiadtak egy, a rákosi vipera helyzetével foglalkozó szakkönyvet is. 2009. október 5-én pedig helyszínt adtak az első ízben megrendezett Rákosi Vipera Napjának.

 

Tenyészprogramok: A veszélyeztetett fajok állatkerti védelmének legfontosabb elemét ezek a programok jelentik. Az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének keretein belül működő ún. EEP (European Endangered Species Programmes) fajmegőrző tenyészprogramok közül 35 programban vesznek részt tenyészállomány tartásával és szaporítással. Összesen tehát 64 olyan különleges faj található Budapesten, amelyek esetében részt vesznek a nemzetközi fajmegmentő munkában.

 

Ezek a következők: Herkulesbogár, Egyiptomi teknős, Sugaras teknős, Résteknős, Borneói folyamiteknős, Orrszarvú leguán, Smaragd varánusz, Kubai karcsú boa, Sisakos kazuár, Pápaszemes pingvin, Borzas pelikán, Marabu, Tarvarjú, Fakókeselyű, Koronásgalamb, Szívenszúrt galamb, Molukka kakadu, Granada amazon, Jácintkék ara, Vörösfülű ara, violaturákó, Pápua szarvascsőrű madár, Kaffer szarvasvarjú, Ecsetfarkú patkánykenguru, Derby-kenguru, Szürke óriáskenguru, Kétujjú lajhár, Gyűrűsfarkú maki, Vörös vari, Éji majom, Mókusmajom, Ugrótamarin, Fehérarcú tamarin, Oroszlánmajmocska, Aranykezű tamarin, Aranyhasú mangábe, Mandrill, Jávai langur, Sziamang, Szumátrai orángután, Nyugati síkvidéki gorilla, Ázsiai vadkutya, Erdeikutya, Sivatagi róka, Csíkos hiéna, Jegesmedve, Kispanda, Perzsa leopárd, Szibériai tigris, Kaliforniai oroszlánfóka, Ázsiai elefánt, Onager, Szélesszájú orrszarvú, Tapír, Nílusi víziló, Babirussza, Varacskos disznó, Jávai kancsil, Bojtosfülű disznó, Rothschild-zsiráf, Mohrr-gazella, Nagyszarvú mocsáriantilop, Vörös kafferbivaly

 

Partnerek: Alapítvány a vidrákért, Aggteleki Nemzeti Park, Eco-centar Caput Insulae, Hortobágyi Nemzeti Park, Kiskunsági Nemzeti Park, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület., Pilis Természetvédelmi Egyesület, Somogy Természetvédelmi Szervezet, WWF Magyarország


Források:

http://www.zoobudapest.com/termeszetvedelem/partnereink

http://www.zoobudapest.com/termeszetvedelem/madarmentok

http://www.zoobudapest.com/termeszetvedelem/bevezeto

http://www.zoobudapest.com/termeszetvedelem/fakokeselyu-vedelem

http://www.zoobudapest.com/termeszetvedelem/rakosi-vipera-vedelem

http://www.zoobudapest.com/termeszetvedelem/tenyeszprogramok

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.