Főoldal » Az állatok világnapja

Az állatok világnapja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Október 4. az állatok világnapja. Talán az egyik legfontosabb és legismertebb természetvédelmi világnap. Az állatok a természet fontos részei, és az ember körül is szinte mindig éltek állatok. Az állatok tehát az ember barátai. Ez a nap róluk szól.

Október 4. - Az Állatok Világnapja

Október 4. – Az Állatok Világnapja

Az ember körül mindig éltek állatok. De ez a nap nem csak az ember körül élő állatokról szól. Nem csak a háziállatokról, nem csak a közelünkben élő, általunk hasznosnak, szépnek vagy kedvesnek gondolt fajokról. Hanem akár a mindenki által undorítónak tartott csótányról, a haszontalannak tartott városi galambokról, a félelemmel övezett nagyragadozókról (farkasról, medvéről), vagy akár a darazsakról, békákról, földigilisztáról, patkányról, seregélyről, meztelen csigáról, kullancsról… De természetesen a közkedvelt fajokról is: a mókusról, cinegéről, nyúlról, a lepkékről, az őzről, a katicabogárról, vagy a házi kedvencekről: kutyáról, macskáról, teknősről, aranyhalról…

Fontos, hogy ez a nap minden állatról szól, megkülönböztetés nélkül.

Nincs olyan, hogy egy állat szép vagy csúnya! Ez egyéni ízlés dolga… Ez a különleges állat például szép? Elég bizarr látvány…

Ilyen állatok is élnek a Földön (a tengerekben). Szép vagy csúnya?

Ilyen állatok is élnek a Földön (a tengerekben). Szép vagy csúnya?

Olyan sincs, hogy egy állat hasznos vagy káros. Csakis az ember szempontjából nevezzük a katicabogarat hasznosnak, a levéltetűt károsnak. De mindkettő része a táplálékláncnak. Ha nem lenne a “káros” levéltetű, akkor nem lenne a “hasznos”, “szép” és “kedves” katicabogár sem. (Persze a katicabogár sem mindig nagyon kedves, néha csípni is tud…)

Olyan sincs, hogy egy állat veszélyes. Legfeljebb éhes vagy védekezik. (De az éhes állatok többsége sem tekinti az embert zsákmánynak.) És gondoljunk bele! Mennyire igazságos a küzdelem? Egy kölykeit védő vaddisznó csak közvetlen közelről, az agyarával és a puszta izomerejével támad az emberre. Azzal tud megsebezni minket. Az ember viszont nem a saját kezét, fogait, izmait használja. Puskával lő a vaddisznóra messziről, esélyt sem adva a védekezésre. (Ezzel nem azt mondom, hogy nem kell gyéríteni a túlszaporodott állományt, vagy megszabadítani szenvedéseiktől a beteg állatokat, hanem csak a küzdelem egyenlőtlen és igazságtalan voltára szeretném felhívni a figyelmet. Sokkal veszélyesebbek vagyunk az állatokra, mint az állatok ránk, emberekre. És sokkal több állat pusztul el az ember kezétől, mint ahány ember ölnek meg az állatok.)

És mi van pl. a méhekkel? Hasznosnak tartjuk őket, mert mézet termelnek nekünk, de veszélyesnek is érezzük őket, mert belénk szúrják a fullánkjukat. Csak azt nem vesszük figyelembe, hogy egy ilyen szúrástól ők azonnal meghalnak, mi, emberek pedig csak nagyon ritkán. Tehát akkor ők jók vagy rosszak? Hasznosak vagy veszélyesek? Hasznosak, de nem azért, amit gondolnánk róluk. Hanem mert beporzás útján segítenek szaporodni a növényeknek. És nem veszélyesek, csak véletlenül nekünk repülnek, vagy kapkodó, csapkodó mozdulatainkat látva veszélyesnek gondolnak és szúrásukkal védekeznek.

Éppen ezt mutatja meg az embereknek az állatok világnapja. Nincs olyan, hogy szép vagy csúnya. Nincs olyan, hogy hasznos vagy káros. És nincs olyan, hogy veszélyes. Egyszerűen csak állatok vannak, és mindnek megvan a helye a táplálékláncban, mindnek megvan a szerepe a földi élet fenntartásában. Ezért kellene minden állatot védeni, és erre hívja fel a figyelmet ez a nap.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.