Főoldal » Az Andokban található az év veszélyeztetett tava

Az Andokban található az év veszélyeztetett tava

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Habár a Vizes élőhelyek világnapja február 2-án volt, és ez a hír akkor kelteződött, mégis fontosnak tartom megosztani.
Beszélni kell a vizekről. Beszélni kell egy a világviszonylatban közismert és igencsak különleges tóról, mert a Titicaca-tó lett 2012 veszélyeztetett tava.
Dél-Amerika legnagyobb ivóvízkészletének szennyeződése kétmillió ember életfeltételét veszélyezteti – közölte a Globális Természetvédelmi Alap (Global Nature Fund, GNF) a világnap alkalmából.
_________________________________________________
A több mint 8000 négyzetkilométernyi Titicaca-tó mintegy 18 millió évvel ezelőtt alakulhatott ki, amikor az Andok-fennsík egyik medencéjében meggyűlt a víz. A tengerszint feletti 3810 méteres fekvésével a Föld legnagyobb hegyvidéki, egyben Dél-Amerika legkiterjedtebb tava. Területén Peru és Bolívia osztozik.

A régió folyamatos népességnövekedése a tó, a partvidék és a környező földek túlzott mértékű használatához vezet – fejtette ki a környezetvédelmi alap a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása szerint (www.derstandard.at). A háztartási szennyvízen kívül az élelmiszer- és a faipar elhasznált vize is a tóba ömlik.

A szennyeződés következményei már most szemmel láthatóak: békalencse borítja a punói öböl (Peru) nagy részét. Amennyiben összefüggő szőnyeget alkot, a növény alá nem jut be a fény – magyarázta Bettina Schmidt, a GNF munkatársa. – A tó ezeken a helyeken feliszapolódik, az élőlények nem jutnak többé oxigénhez. Ezen kívül a vízszint is erőteljesen lecsökkent, míg az esős évszak hatról három hónapra rövidült.

Sok község a halászatból él, a romló vízminőség azonban a halállomány rovására megy. Hosszú távon két szennyvíztisztító hivatott javítani a vízminőséget, a GNF szerint azonban egyelőre tisztázatlan, hogy rendelkezésre áll-e az ehhez szükséges pénzösszeg.

Az alapítvány szeretné tájékoztatni a helyi lakosságot az éghajlatváltozás következményeiről, ezen kívül az egymillió lakosú La Paz önkormányzatával karöltve éghajlatvédelmi koncepciót szeretnének kidolgozni a városra.

/forrás: Richpoi Hírek – Tudomány/

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.