Főoldal » Az angliai arany eső (Gorse)

Az angliai arany eső (Gorse)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Dél-Angliában is közönséges a szúrós sünzanót (Ulex europaeus), mely ebben a későn jövő tavaszban, igazán felvidíti a túrázót aranysárga virágesőjével. Itt őshonos. Az erdők, kerítések, utak mentén, tisztások szélén nő a 2-3méter magas, örökzöld cserje. Meszes, tápanyagban szegény talajt, napos, meleg, nyirkos helyeket kedvel. Pillangós, 1-2 centiméteres narancsos sárga virágát a szúrós tüskévé módosult hajtás és levél védi az őzek, nyulak rágásától. A rovaroknak üdítő nektárforrás kora tavasszal. A két centiméteres hüvelytermése nyár végén jelenik meg, melyben fekete, fényes magok rejtőznek.

A mag igazi túlélő, csírázóképessége akár 30 év is lehet. Magjából a XX. században a vércsoport meghatározására szolgáló hatóanyagot sikerült izolálni.

A sünzanót a tüzek terjesztője is, mivel a sűrűn zárt állománynak köszönhetően az alsó szárak és levelek részben elszáradnak, így a tűz könnyen terjed tova.  A lángok pusztítása után a gyökeréről gyorsan újrahajt, és a magok csírázóképességét is elősegíti egy kisebb tűz. Észak-Amerikában és Új-Zélandon agresszívan terjedő gyomcserje, amely ellen hatásos lehet a biológiai védekezés. Két fő fajtaspecifikus kártevői a sünzanót takácsatka (Tetranychus lintearius) és a rekettye vetőmag zsizsik (Exapion ulicis), melyek ugyan a növény pusztulásához nem vezetnek, de csökkentik a terjedését, és annak vitalitását.

A felnőtt sünzanót takácsatka fél milliméter hosszú és világos vörös színű. Pókháló szerű selyemmel szövi be a növényt. A nőstény egyed 1-4 tojást tesz le naponta, s az ivadékokat a szél könnyen repíti tova új gazdatestre. Az atka is őshonos Európában.

A rekettye vetőmag zsizsik világos szürke, ormánya a testhosszának fele. 2-3mm hosszú. A növényen jellegzetes kerek lukat rág. Őshonos Európában.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.