Főoldal » Az aranyat érő ritkaföldfémek

Az aranyat érő ritkaföldfémek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A városi hulladéklerakó a legtökéletesebb lelőhelye az elektronikai készülékek, napelemek, szélturbinák és számos más eszköz gyártásához nélkülözhetetlen ritkaföldfémeknek és nemesfémeknek. Újrahasznosításukkal a világban dollár-százmilliókat (forintban átszámolva több tíz milliárdot) lehetne megtakarítani, és a városi bányászat képviselői szerint a környezetkárosítás is csökkenne.

A ritkaföldfémek 97 százalékát Kínában bányásszák, ám az ország 2009 óta hatszorosára emelte az árakat. „Megannyi műszaki eszköz működése múlik ezeken az alapanyagokon: ilyenek a járművek katalizátorai, a plazmatévék, a LED-kijelzők, a telefonok, laptopok akkumulátorai, de a miniatürizáláshoz szükséges különleges mágnesek is. Ezek az alapanyagok egyelőre semmi mással nem helyettesíthetők – derül ki két geokémikus kutató, Dobosi Gábor és Török Kálmán tanulmányából.”

Eddig ezek a fémek olcsón beszerezhetőek voltak, mivel kitermelésüket rabszolgamunkásokkal végeztették környezetpusztító módon. „Pedig a műszaki eszközökben negyvenszer-ötvenszer magasabb koncentrációban találhatók meg az értékes fémek, mint a természetes körülmények között bányászott ércekben – érvelnek a városi bányászat képviselői.” Szerintük úgy lehetne elejét venni ennek a súlyos problémának, hogy a háztartásokban, raktárakban, szeméttelepeken porosodó elavult, működésképtelen vagy megunt műszaki cikkeket újrahasznosítanák. Így nagy esély lenne az európai és amerikai importfüggés csökkenésének.

Lítium – az akkumulátorban használt könnyűfém

Ha tegyük fel, lelkiismeretes környezetvédőként az összes szemétből újrahasznosítanánk a lítiumot, akkor a kinyert mennyiség 8,5-szerese lenne a világ éves felhasználásának.

Indium – nagy keménységű ötvözetek előállításához használják

„Indiumból, a nagy keménységű ötvözetek előállítására használt fémből az éves felhasználás négyszeresét rejtik a japán “városi bányák”. Az Egyesült Államokban évente 130 millió mobiltelefont selejteznek le. A készülékekben összesen 3,9 tonna arany rejlik, ennek értéke 52 millió dollárra rúg – állapította meg az USA Geológiai Szolgálata.”

Arany és ezüst

Az elektronikai ipar világszerte évente 320 tonna aranyat és 7500 tonna ezüstöt használ fel, amelynek összértéke 21 milliárd dollár. Ennek a mennyiségnek, amelynek alig 15 százaléka származik az e-hulladékok (elektronikai hulladékok) újrahasznosításból, a többi 85 százalék elvész.

„Az Európai Parlament is fokozni kívánja az e-hulladék ellenőrzését, egyúttal pedig visszafogná a helyben képződött másodnyersanyagok gyakran illegális, Európából kivezető kereskedelmét. Tervek szerint a 25 centiméteresnél kisebb eszközökre is kiterjesztené a nagyobb háztartási gépek esetében már bevett gyakorlatot: vagyis új termék vásárlásakor kötelezi az eladót a régi eszköz visszavételére, és 2019-ig 85 százalékra emelné az e-hulladék begyűjtési arányát.”

A számok egyértelműek, nagyon beszédesek, márcsak az a kérdés, hogy mégis mire várunk még? Ez is remek példája annak, hogy az ember mennyire pazarló lény, minden természeti erőforrást szeret kihasználni, de visszaadni úgy látszik, legtöbbször elfelejti.

 Kép forrása

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.