Főoldal » Az energiafogyasztás optimalizálása a hobbihoz

Az energiafogyasztás optimalizálása a hobbihoz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mindenkinek megvan a saját kedvenc időtöltése, amivel szívesen foglalkozik nap, mint nap. Van akinek a bélyeggyűjtés, van akinek a fotózás, van akinek a TV nézése, van akinek a biciklizés. A fenntartható fejlődés érdekében törekedni kell, hogy minél kevesebb energiát fogyasszunk. Mindezt manapság már megtehetjük úgy, hogy hobbijainkról nem kell feltétlenül lemondanunk.

A bélyeggyűjtés, mint hobbi – akárcsak a bütykölés – olyan kikapcsolódás, amikor az ember íróasztal előtt ül, és így a leggyakrabban használt villamos energiát igénylő eszköz az asztali lámpa és a rádió. A legtöbb költséget az asztali lámpa emészti fel, így az ilyen típusú hobbit űzőknek célszerű LED-es világítást használni, ami nem csak kevesebb villamos teljesítményt emészt fel, mint a hagyományos volfrámizzó, hanem fényük is sokkal egészségesebb a szemre nézve, ez által óvja a látást. Jó ötlet a fejre szerelhető elemlámpa (vagyis a Ni-MH akkukkal működtethető lámpa) is.


A fotózást, videokamerázást kedvelő személyek rendszeresen cserélik, újítják fényképezőgépüket, kamerájukat. Ezek a fényképezőgépek elemmel, Ni-MH, vagy Lítium-ion akkukkal működtethetők. A legtöbb energiát így az akkuk töltése igényli, a legjobban környezetszennyező magatartás pedig a gyakori elemcsere. Eleve célszerű olyan fényképezőgépet vásárolni, amely lítium-ion akkukkal működnek, hiszen rendeltetésszerű használatuk évekkel hosszabbítja meg ez utóbbi típusú akkuk élettartamát. Ha erre nincs lehetőség, használjunk Ni-MH akkukat elemek helyett, amiket lehetőleg minél modernebb és környezet-barátiabb töltővel töltsünk újra.

 Akinek kedvenc időtöltése a TV nézés, azok fogyasztják a legtöbb villamos energiát, hiszen a televízió a fő használati eszközük. Ők fokozottan törekedjenek arra, hogy minél kevesebb energiát használjanak más célokra (pl. világítás.). A TV-t nem csak kényelmesebb, de energiatakarékosabb is az ágyból nézni, mint ülve a székből, mivel így a fűtés számlája is csökkenthető. Ne égjen a konyhában, vagy a szomszéd helyiségben a lámpa, mert fénye nem csak feleslegesen fogyaszt, hanem a televízió-nézés élvezetét is rontja. Aki mégis szereti a fényt, vagy egyéb szükség esetén világítsunk inkább gyertyával, vagy egyéb – a fentebb említettekhez hasonló – kis teljesítményű világító eszközzel.

A biciklizés – hasonlóan akár a kertészethez, vagy bármelyik másik kinti sporthoz – igényli a legkevesebb villamos energiát és fűtést. A leggyakrabban használt energiát igénylő eszköz itt is az elemlámpa. Biciklizés esetén a bicikli szereléséhez lehetőleg elemmel, vagy napelemmel (gyenge egyenárammal) működtethető eszközöket használjunk. Intenzív sportot űzők számára érdekes megemlíteni, hogy léteznek olyan eszközök is, amik a mi mozgási energiánk egy részéből villamos energiát termelnek. (Ez természetesen a sport jellegétől függ) Ha lehet – ez különösen a szobabiciklit használóknak figyelmébe ajánlott – éljünk ezzel a lehetőséggel, és a mi általunk termelt mozgási energiával akár akkukat is tölthetünk. Különösen nyáron, a szabadidejüket szívesen a szabadban töltőknek célszerű a napelem-modulok használata.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.