Főoldal » Az erdei ember

Az erdei ember

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szumátra és Borneó őserdeiben él kisebb nagyobb családokban, mélyen a dzsungelekben a vöröses- narancsos bunda alatt érző és lélegző „ember” lakik.

Igen mindenki jól gondolja, az orángutánról van szó. Tejesen mindegy, hogy a két alfaj közül melyiket választjuk így is- úgy is veszélyeztetett az állomány. Az egyik alfaj a borneói (Pongo pygmaeus pygmaeus) a másik pedig a szumátrai (Pongo pygmaeus abelii). A borneói állomány veszélyeztetett, míg a Szumátrán élő orángutánok „kritikusan veszélyeztetett”. 2004 –es felmérés szerint 60.000 orángután él szabadon, de évente mintegy 5000-el fogyatkozik meg számuk.  Na, akkor számoljunk csak egy kicsit! Ha 60.000 orángután él szabadon és évente 5000-rel csökken a számuk, akkor nem egészen 12 év alatt teljesen eltűnnek a föld színéről. Így maradnak a fogságban élő állatok vagy esetleg a múzeumok és ránk fognak vigyorogni kitömve. Várjunk csak!! Hisz a 12 év alig 4 év múlva le is jár, még szerencse, hogy az állatkertek és a majom parkok megkezdték az állatok fenntartásának érdekében a szaporító programjukat.

Sajnos az orángutánoknak sok ezer példányból sikerült leküzdeniük magukat pár ezer példányra alig pár év alatt. Ami természetesen nem az ők hibájuk sokkal inkább az emberi kapzsiság és kizsákmányoló magatartásának a fő oka. Lássuk, be nem az orángután lenne az egyetlen faj, aminek a kipusztulását az társadalom számlájára lehet írni. Ami a mi kis erdei emberünket illeti, szerencsére elég szívós nem adják, magukat könnyen hisz szaporodik, és mint az emberek ők is nagycsaládban szeretnek élni. A hímek a család vezetői, akik akár 100 kg –ra is megnőhetnek. A nőstények vemhességük ideje 233 és 265 nap közzé tehető. Utódaik száma 1, de nagyon ritkán mondhatnám úgy is, hogy minden 20. szökőévben születik ikerpár, de sajnos a felnőttkort jó esetben csak az egyikük éri el.

Miért is az orángutánok lettek az erdei emberek? Szerintem a nevük kivételével semmi nem utal erre. Valószínű a korai ember saját magát látta bennük. Ehhez jön egy kis magyarázat. Afrikában a csimpánz és a gorilla, Ázsiában a gorilla és az orángután tartozik a főemlősök közzé. De az orángután mindközül a legemberibb. Kicsinyeit éveken át gondozza, tanítgatja minden este levélágyat készít neki a fák tetején. A majmokkal szemben az emberszabásúaknak olyan tulajdonságaik vannak am az emberekre jellemzőek. Például: nekik sincs farkuk, tudnak 2 lábon kiegyenesedve járni és koponyájuk és agyuk mérete nagyobb az állatokénál, ami az intelligencia jele is egyben. Bár az orángutánokat az intelligenciájuk szempontjából a csimpánzok és a gorillák közzé teszik.

Éljenek a különbségek. Az orángutánok másodlagos nemi jellegekkel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy messziről is jól meg különböztethetjük őket.

Indonézia hatalmas esőerdőiből évente 2,5 millió hektár semmisül meg, ami nemcsak az erdők, fák, bokrok, OXIGÉN megsemmisülését, de az orángutánok és egyéb állatok pusztulásához is vezet. Az ilyen mértékű pusztítás világméretű környezetvédelmi katasztrófának minősül. Igaz az Indonéziai kormánynak van visszafogott úgynevezett „fenntartható fejlődés” szemlélete, de a fakitermelés 90%- a illegálisan történik. Így nem számít, hogy egy állatfaj védet, fokozottan védet esetleg kritikusan veszélyeztetett. Az orángutánoknak, ha nem marad élőhelyük, életterük akkor 2016-ra csak a múzeumokban láthatjuk őket kitömve vagy a szerencséseket állatkertekben. És a legszörnyűbb az, hogy orángutánok pusztulását a nyugati fejlett társadalom a fő okozója, hisz a kitermelt fát a nyugati országokban értékesíti Indonézia. Ezek után mi szeretjük a környezetünket? Akit megkérdek, mindenki azt állítja, hogy ő védi a környezetett és mégis a társadalmunk öli halomra az állatokat mert útban vannak. Emberek vagyunk mi vagy csak a gyilkosok?!

Forrás: írta: Paula Hammond Veszélyeztetett állatok atlasza

Képek: http://href.hu/x/id5p

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.