Főoldal » Az észak-dakotai melléknap

Az észak-dakotai melléknap

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Beköszöntött a sarki eredetű hideg Észak- és Dél-Dakotába (USA). Ma -30 fokot mutat a hőmérő. Mind állatnak, mind embernek nagy kihívás jelent ilyen időjárási viszonyok mellett túlélni. A 32km/h szélsebesség nem tűnik első olvasásra erősnek, de egy fátlan tájon nagyobb erővel tombol és görgeti megállás nélkül a hószemeket, jégkristályokat. Ma végre kisütött a Nap, és a naplemente tartogatott számunkra pár csodát, amik rövid időre feledtették velünk a befagyott orrlukunkat, hidegtől sajgó végtagjainkat, vagy épp a könnytől összefagyott szemünket.

Naplementekor a táj Nap felöli része aranyban, míg a keleti rész halványlilában, rózsaszínben úszott, miközben a Nap körül melléknapok jelentek meg. Ritka, ámbár szép jelenség, amit Magyarországon is lehet látni időről időre.

A melléknap, vagy hétköznapi nevén napkutya (sundog), egy légköri fényjelenség, ami akkor keletkezik, amikor a nap fénye a levegőben lévő lapos hatszögletű jégkristályokon megtörik. Ezek a jégkristályok a napkorongtól 22 fokos szögben láthatóak. Mindig a napkoronggal azonos magasságban láthatjuk a melléknapokat 8-12 km magasságban. A fénysugarak, hasonlóan a szivárvány keletkezésekor, megtörnek és szóródnak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.