Főoldal » Az év fája a tiszafa

Az év fája a tiszafa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nemcsak madarat választanak “minden évnek”, hanem fát is: a 2011-es év fája a tiszafa.


Németországban 1989 óta választják ki minden évben az év fáját (Baum des Jahres). Ennek mintájára 1995-ben az Országos Erdészeti Egyesületnél Dr. Bartha Dénes (volt tanárom, jelenleg a Nyugat-Magyarországi Egyetem Növénytani és Természetvédelmi Intézet vezetője) kezdeményezte, hogy hazánkban is honosítsunk meg hasonló mozgalmat. Így 1996-tól Magyarországon is kiválasztják minden évben az Év fáját, mely idén, 2011-ben a tiszafa lett.


A közönséges tiszafa, vagy tiszafenyő (latin nevén Taxus baccata) a tiszafafélék (Taxaceae) családjába, a Taxus nemzetségbe tartozó, nálunk védett (eszmei értéke 10 000 Ft), örökzöld fa. Az őshonos közönséges tiszafát Európa népei a következő néven illetik: német – Eibe, angol – yew, orosz – tissz. A magyar neve feltehetően szláv eredetű , ez az orosz névből is látható. A mai álláspont szerint nincs összefüggés a Tisza folyó és a tiszafa elnevezésé között.


További, kevésbé ismert nevei még a méregfa, ördögfa, csapfa és halálfa. (talán ezek az elnevezések adták a alapját annak, hogy a Harry Potter történetben Voldemortnak tiszafa pálcája van). Ezeket az baljóslatú neveket azért kapta, mert közismerten mérgező a fa minden része – kivéve a magját burkoló piros színű magköpenyt, ami viszont – tapasztalatom szerint – émelyítően édes.


A tiszafa majd’ egész Európában honos (Nyugat-, Közép- és Dél-Eruópa), de előfordul Északnyugat-Afrikában, Észak-Iránban és Délnyugat-Ázsiában. Magyarországon középhegységekben találkozhatunk vele, legismertebb előfordulási helyei: Bükk (Ómassa), Lillafüred, Herend környéke, Bakonybél környéke és a leghíresebb a védett szentgáli tiszafás (lásd alul az első két kép).


Lassan növő, hosszú életű (500-1000, egyes esetekben akár 2000 évet is megérnek (az alsó képek közül az utolsón a 2000 éves a skóciai fortingalli tiszafa látható), közepes hőigényű, árnyéktűrő növény.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.