Főoldal » Az év madara a széncinke

Az év madara a széncinke

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A széncinke a 2011-es év madara.


Minden év januárjában már közzé teszik a Magyar Madártani Egyesület oldalán az év madarát.


A széncinege, vagy közismertebben a széncinke (latin nevén Parus major) a verébalkatúak rendjébe (Passeriformes), és azon belül a cinegefélék (Paridae) családjába tartozik.


Az egyik legismertebb és legkedveltebb madárfajunk. Kedves megjelenése, színes tollazata üde színfolt a kertekben, parkokban, erdőkben és nem utolsó sorban a téli madáretetőknél. (a cinkegolyót sem véletlenül hívják így…).


Nálunk rajta kívül még állandóan fészkelő cinegefaj a barátcinege (Poecile palustris), a búbos cinege (Lophophanes cristatus), a fenyvescinege (Periparus ater), a kék cinege (Cyanistes caerules) és a kormosfejű cinege (Poecile montanus).


(a lent található első képen felülről lefelé: kékcinege, széncinege, fenyvescinege, barátcinege) (kép: http://zsoldosmarton.freeblog.hu)


 A széncinke étlapján főként rovarok és egyéb ízeltlábúak (pókok, szöcskék, poloskák), nomeg hernyók szerepelnek, bár örömmel fogyasztják télen a kihelyezett magvakat, csipegetik a cinkegolyókat, illetve fákra, etetőkre feltűzött almát is. (ne felejtsünk el itatókat kihelyezni télen is – amiken a jeget rendszeresen törjük fel) Tavasszal tőle hallhatjuk, hogy „nyitnikék, nyitnikék”.


A tojó szűk nyílású faodúban, vagy mesterséges fészekodúban mohákból, fűszálakból, szőrszálakból rakott fészekben költ, évente kétszer, tavasszal és nyáron is (néha szokatlan helyen – lásd alul második kép). Általában 8-14 tojáson is kotlik, melyekből kikelő kiscinkék 20-22 nap múlva már ki is repülnek.


Pont a közismertség és kedveltség, és nem utolsó sorban a faj alkalmazkodóképességének köszönhetően a széncinke nem veszélyeztetett, nem csökken az állománya, könnyen boldogul a városokban is, elfogadja a mesterséges odúkat is, az agrár- és környezetgazdálkodási program is érinti a védelmét, és nem utolsó sorban az összes téli etetésre használt eleséget fogyasztja. (ennek ellenére védett, eszmei értéke 10 000 Ft.) 


Akkor miért épp ő lett az idei év madara?


Pont e fentiek miatt – hogy legyen egy pozitív példa is, mely igazolja, hogy a megfelelő szemlélettel, összefogással, megismeréssel és tudatos cselekvéssel meg lehet őrizni a természeti értékeinket.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.