Főoldal » Az év vadvirága a leánykökörcsin

Az év vadvirága a leánykökörcsin

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez évtől kezdve ezentúl megválasztják az „Év vadvirágát” is. Ennek a kezdeményezésnek is a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a veszélyeztetett, védett természeti értékekre – ez esetben virágos növényre. Az első évben a leánykökörcsinre esett a választás.


A leánykökörcsin latin neve Pulsatilla grandis. A kökörcsin szavunk ótörök eredetű, a ’kék’ szavunk állítólag a ’kök’ szóból eredeztethető. A latin nevében szereplő ‘Pulsatilla‘ harang alakú virágra utal (latin ’pulsare’ = rázni, harangozni), a ’grandis’ nagyot jelent (lásd. grandiózus szavunk). A népnyelvben még ismeretes mint lókökörcsin, kikirics, kükörics, tikdöglesztő, alamuszvirág, kokasharang, varjúkikerics. A „-döglesztő” és az „alamusz” valószínűleg mérgező voltára utal, mert a növény minden része mérgező. Igaz, azért megfelelően alkalmazva gyógynövényként használható, pl. teaként asztmás rohamokra, fejfájásra, de jó vesebetegségre és köszvényre is. Egyes források szerint régen juhok himlőjét gyógyították vele, és festéket is készítettek belőle.


Hazánkban még másik négy kökörcsinfaj ismert – a tátogó-, magyar-, fekete- és az érdekes nevű zimmermann-kökörcsin. Mindegyik védett, értékük 10 000 Ft.


A leánykökörcsin sztyeppréteken, szikla és pusztafüves lejtőkön, erdőspuszta-réteken fordul elő. Találkozhatunk vele az Északi-középhegységben vagy a Balatonfelvidéken is.


Március-áprilisban hozza szép, selymes szőrrel borított kékes-lilás, harang alakú virágát. (amúgy az egész növény selymes szőrrel borított, még a un. sallangos levelei is). A kifejlett növény 10-40 cm-re nő meg.


A rá „leselkedő” veszélyeztető tényezők között említhető a lelőhelyek beépítése, az egykor legeltetett termőhelyek becserjésedése, az illegális cross motorozás, a gyepek télvégi felégetése, valamint virágainak leszedése és töveinek kiásása is.


Ismerjük fel, védjük és szeressük a leánykökörcsint és többi társát is! :)


Áprily Lajos: Leánykökörcsin


„Az est becsuk s egy fényes kéz kinyit,
mikor a nap felhőtlen égre hág.
Becézem kelyhed érző bolyhait,
s tűnődve kérdem: Lélek vagy, virág?”

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.