Főoldal » Az orrszarvúak napja

Az orrszarvúak napja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ma van az orrszarvúak napja. Az orrszarvúak békés, növényevő állatok. De baj esetén nagy testükkel és hegyes orrszarvaikkal könnyen meg tudják védeni magukat akármilyen veszélytől. Csak éppen a kihalástól nem. Ezért érdemelnek védelmet és világnapot.

Orrszarvú a szavannán

Orrszarvú a szavannán

Az orrszarvúakat sok minden veszélyezteti. Főleg az, hogy az ember az orrszarv miatt vadászik rájuk. Különböző hiedelmek különböző hatásokat tulajdonítanak ezeknek a szarvaknak, és ezeknek a hiedelmeknek (akár igazak, akár nem) sok orrszarvú esik áldozatául. Ez éppen olyan, mint ahogyan az elefántokra is az agyaruk miatt vadásznak, és ahogy egyes helyeken a tigrisek bizonyos testrészeinek is gyógyhatást tulajdonítanak, ezért vadásszák őket. Még sok más fajt is felsorolhatnék szárazföldön és tengeren (pl. a cápákat is csak az uszonyukból főzhető leves miatt vadásszák), de most az orrszarvúakról írok.

A vadászaton túl a másik veszélyeztető tényező a túlnépesedés, de nem az orrszarvúak, hanem az emberek túlnépesedése. A trópusi országokban, ahol az orrszarvúak is élnek, nem divat a fogamzásgátlás, így egyre több gyerek születik, egyre többen lesznek az ott élő emberek. Ennek az egyre több embernek egyre több élelmiszer kell, egyre több helyet vesznek el a természettől élelmiszer-termelésre. Ezért csökken az orrszarvúak élőhelye, és ha egy fajnak nincs elég helye élni, táplálkozni, szaporodni, akkor előbb-utóbb megritkul, vagy akár ki is pusztul. Az orrszarvúaknak pl. már több faja kihalt vagy a kihalás szélén áll.

A harmadik veszély az éghajlatváltozás, amelynek az egyik lehetséges következménye a szárazföldek belsejének elsivatagosodása (főleg a melegebb területeken, de az elsivatagosodás még az orrszarvúmentes, mérsékelt övi országokat sem kíméli, akár Magyarországon is előfordulhat, elsivatagosodhat pl. a Kiskunság is). Afrikában már eleve nagy sivatagok vannak (pl. Szahara), amelyek az utóbbi néhány évtizedben egyre jobban terjeszkednek.

A vadászatot még meg lehet tiltani (megakadályozni már nehezebb, mert nem mindenki foglalkozik a tiltással, sok az orvvadász), de a túlnépesedés és az éghajlatváltozás ellen semmilyen tiltás nem segít. Ezért az orrszarvúak létszáma egyre fogy, egyre inkább a kihalás szélére sodródnak. Ezen próbálnak segíteni a nemzeti parkok, állatkertek, fajmentő programok. Reméljük, még sikerrel járhatnak, és nem pusztulnak ki végleg ezek a nagy és különleges állatok.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.