Főoldal » Az otthoni környezetvédelem 12 pontja

Az otthoni környezetvédelem 12 pontja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mindenki beszél a környezetvédelemről, hangsúlyozza azt, hogy milyen fontos és, hogy a 21. század legfontosabb feladata. De ki mit tesz érte? Ha a környezetvédelemről beszélünk nem a füstölgő gyárkéményeknek kell először az eszünkbe jutni, hanem annak, hogy mit teszek én a környezetem megóvása érdekében?!

Nem is kell messzire mennünk, otthon elkezdhetjük, ha a jól berögzült szokásainkon változtatunk és odafigyelünk néhány alapvető dologra mellyel hozzájárulhatunk környezetünk védelméhez.

Néhány hasznos tipp az otthoni környezetvédelemhez.

1.       Szelektív hulladékgyűjtés: Legyen az papír, műanyag, üveg vagy fém, ha lehetőséged van rá használt Te is a szelektív hulladékgyűjtőket. Én már oda hordom saját háztartásom hulladékait. Most rajtad van a sor!

2.       Ne dobáld el a csikket sem a szemetet! Ha a cigarettacsikket eldobálod, annak komoly következményei lehetnek. Erről részletesebben itt olvashatsz!

(https://www.felsofokon.hu/togyi-janos-blogja/2012/06/04/egy-eldobott-cigarettacsikk)

Ne dobáld el a zsebkendőt a csokispapírt! Te sem örülsz neki, ha az otthonod elé dobálná valaki. Az ilyesminek a szemetesben a helye!

3.       Ne rakj le illegálisan szeméthegyeket sehol!  Gondolj arra, hogy egyszer csak a Te közeledben is lepakolhatnak! Jelentsd, ha ilyet látsz!

4.       Ne dobáld el a mérgező, káros hulladékokat! Sok, otthon használatos műszaki tárgyunk tartalmaz káros anyagokat. Gondoljunk egy lemerült elemre, vagy elektronikai berendezésekre. Az ilyen hulladéknak nem a kukában van a helye. Vidd el a legközelebbi gyűjtőállomásra, vagy tárold biztonságosan (hűvös, száraz helyen) ameddig el nem tudod szállítani azt! A gyógyszereket, és vegyszereket ne öntsd a WC-be! Megvan ezeknek az anyagoknak is a gyűjtőhelye, sajnos kevés van még belőlük, de reméljük javulni fog a helyzet a közeljövőben.

5.       Ne öntsd a lefolyóba a használt étolajat! Ennek veszélyeiről bővebben ebben a cikkemben olvashatsz! (https://www.felsofokon.hu/togyi-janos-blogja/2012/06/02/a-hasznalt-etolaj-veszelyei)

A használt sütőolajat vidd a MOL-ba! https://www.felsofokon.hu/termeszetrol-mindenkinek/2011/06/22/a-hasznalt-sutoolajat-vidd-a-mol-ba

6.       Spórolj a vízzel! Sajnos egyre kevesebb tiszta ivóvizünk van, ha mértéktelenül használjuk egyszer el fog fogyni. Érezz felelősséget és legyél gazdaságos, amit a következő módon tehetsz meg:

  • ·         Inkább zuhanyozz!
  • ·         Fogmosáskor, mosakodáskor ne folyasd a vizet!
  • ·         Ne mosogass folyóvízzel!
  • ·         Ne menjen a mosógép kevés ruhával!

Hazánk vízkészleteinek legnagyobb többségét a talaj raktározza. Ha szennyezzük (autómosás, vegyszerezés, műtrágyázás, szemetelés stb.), saját vizünket tesszük tönkre. Ráadásul folyóink már eleve szennyezetten érkeznek hazánkba, és mi sem kíméljük őket eléggé

7.    Spórolj az árammal! Gondolj arra, hogy nem neked termeli az elektromos áramot a Paksi atomerőmű. Ne égesd a villanyt feleslegesen (pl. abban a helyiségben, ahol senki sincs)! Fokozatosan válts át energiatakarékos égőkre a legtöbbet használt helyeken (konyha, nappali stb)! Ha lehetőséged van, vegyél energiatakarékos háztartási gépeket (pl. hidegvizes mosógép, nem is gondolnád, milyen hasznos és jól is mos, sokan nem is hallottak róla)!

8.       Légkondicionálás!

A hűtést meg lehet oldani nagyobb részt árnyékolással, szellőztetéssel is. Ne menjen állandóan a légkondi, rengeteget fogyaszt. Ne legyen nagy a különbség a benti és a kinti hőmérséklet között, mert tartósan használva betegségeket is okoz: légúti betegségek. A javasolt hűtés mértéke max. 6-8 fok. A nem karbantartott és tisztított berendezés ráadásul bacigyárrá alakul. Figyelj erre is oda!

Kicsit alkalmazkodnunk is kell, hozzá kell szoknunk fokozatosan a melegebb időjáráshoz, akár akarjuk, akár nem. Ezt már nem mi döntjük el. A hőmérséklet egyre melegebb lesz, az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb. ALKALMAZKODNUNK KELL! Az állandó légkondicionálás nem segít ebben, sőt nehezebbé teszi szervezetünk alkalmazkodását. Persze egészséges és erős emberekről beszélek.

9.       Spórolj a gázzal! Az az óriási gáz, hogy meddig lesz gáz? Nem lesz mindig!Nem tudjuk , mikor kerülünk abba a helyzetbe, hogy elfogy, vagy egyszerűen nem kapunk többet külföldről. Az EU-nak nincs elég, importáljuk javarészt. A politika pedig ugye, olyan amilyen. Nincs más választásunk, mint takarékoskodni. Ráadásul a fűtőanyag ára lassan a csillagos eget is eléri, épp ezért dupla okunk is van a takarékoskodásra.

Én hogy csinálom? Nem fűtöm a lakást trópusi melegre, lesz abban részem nyáron, és elegem is lesz belőle. Fázós vagyok ugyan, de 20-22 foknál több nem kell. Erre találták ki a ruhát.

Apróságok, de sokat érnek: ha főzöl (akár gázzal, akár árammal), feleslegesen ne működjön a tűzhely. (édesanyám állandóan égeti főzés közben, akár van rajta fazék akár nincs, mire ráteszi az újabb lábost, eltelik akár 20 perc is, az óra számlálója pedig csak sereg, forog).

Használjunk alternatív fűtési technikákat. A napkollektoros házak ebben is segítségedre lehetnek. (https://www.felsofokon.hu/togyi-janos-blogja/2012/06/15/napkollektoros-hazak)

10.   Használd kevesebbet az autódat! Szép lassan belefulladunk a saját benzin- és gázolaj-gőzünkbe. Ha saját magadra nem is gondolsz, legalább gyermekeid egészségére gondolj, amikor feleslegesen szállsz be az autódba. Tudtad, hogy leginkább őket veszélyezteted? A gépjárművek károsanyag-kibocsátása először őket érinti a legnagyobb koncentrációban, hiszen alacsonyabbak nálunk. Mit gondolsz, miért van annyi légúti és allergiás betegségben szenvedő kisgyerek mostanság?

11.   Annyi ételt vegyünk, amennyire szükségünk van! . Most sokan azt fogják mondani, hogy butaságokat beszélek, mert élelmiszerből mindig kell, hogy legyen elég! De gondoljuk csak át egy kicsikét jobban! Sokszor tapasztalom és fogom a fejem egy-egy „hosszú hétvége”, ünnepnap közeledtével. Az emberek szabályszerűen megszállják a boltokat, szupermarketeket és mindent megvásárolnak. Azután a kukába kerül a kenyér, a savanyú tej és a többi élelmiszer… Sokan már másnap kidobják az előző napi ételmaradékot. Micsoda pazarlás! Akinek van háziállat az otthonában adja oda neki ( persze ha számára fogyasztható) az ételmaradékot. Azt vásároljuk meg amire csak szükségünk van! Annyi ételt főzzünk, amennyit biztosan elfogyasztunk! A pénztárcánknak sem mindegy mennyit költünk élelmiszerre.

12.   Ne vásároljunk ostoba dolgokat, gagyiságokat! Gondoljatok arra mennyi gagyiságot vásároltok meg nap mint nap? Rengeteget lehet ezek mellőzésével spórolni, és a visszamaradt hulladék sem a te szemetes kosaradat szaporítja. Ne vásárolj fölöslegesen műanyag, filléres vackokat, papírpoharakat és –tányérokat. Ne vegyél külön műanyagzacskókat, tasakokat vásárláshoz ha másként is meg tudod oldani!

Ne  vegyél eldobható dolgokat( van amit nem lehet nélkülözni), de amire nincs szükséged azt ne vedd meg. Nem vegyél azért újat semmiből, mert a régi már “unalmas.

Ha ezeket a szempontokat betartod és másokat is a betartására ösztönzöl, akkor a környezetedet teheted szebbé, jobbá. Ezáltal a közérzeted, komfortérzeted is jobbá válik, jobban érzed magad a környezetedben, boldogabb leszel, és közben megóvod a Földet is. Szennyezik azt elegen, ne szennyezd te is!

Forrás: http://takarmanyallatok.mindenkilapja.hu/html/18111567/render/vedjuk-kornyezetunk

Kép: http://www.alternativenergia.hu/kategoriak/rovatok/zoldinfo/kornyezetvedelem/page/429

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.