Főoldal » Az Óvári Messzelátóhoz vezető Vörös Homokkő Városi Tanösvény Balatonalmádiban

Az Óvári Messzelátóhoz vezető Vörös Homokkő Városi Tanösvény Balatonalmádiban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Egy verőfényes áprilisi hétvégén volt szerencsém barangolni Balatonalmádiban, és akkor fedeztem fel családommal ezt az igen érdekes, változatos helyismereti tanösvényt.

1.

Városház tér

6.

Vörös homokkő feltárás

2.

Zsák vendéglő kapuoszlopai

7.

Régi mozdony

3.

Kiserdő

8.

Kerekeskút

4.

Kilátóhely

9.

Óvári Messzelátó

5.

Szent Jobb kápolna

10.

Öreg-park

Az Almádiért Közalapítvány, a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság, Balatonalmádi Önkormányzata és a Bauxitkutató Természetjáró SE, alakították ki a helyismereti tanösvényt. A kék háromszöggel jelzett 6 km-es körtúra felfűzi a város jellemző látnivalóit. Menetidő: kényelmesen kb. 2 óra

A Városháza téren kezdődik a séta,ahol a Tourinform irodában ingyenesen beszerezhető a tanösvény leírása, térképe.

Sétánk kezdetén Martsa István napozó hölgy szobrát látjuk (mögötte távolabb a Városháza, tetőterében a Padlás Galéria, alkalmi kiállításokkal). Néhány lépés után feltűnik a tavat szimbolizáló Pannónia Aqua szobor . Talapzata vörös homokkő tömb, amelyet a Győry-Fülöp-Toscani család almádii bányájából emeltek ki; akár a város jelképe is lehetne.

A Széchenyi sétányon, a Remete-patak befedett medre fölött haladunk a liget végéig, onnan a Szt. Imre herceg utcán kaptatunk fel a dombra.

A Vízművet elhagyva kilátópontra érkezünk. Innen az Auróra Szálló és a többszintes Györgyi Dénes Iskola tűnik elsősorban szemünkbe. A háttérben a kenesei “magaspart”, amelyet 4-5 millió éves homok, agyag felső-pannóniai rétegsor, az úgynevezett Tihanyi Formáció alkot. Több-kevesebb lösz fedi.

A Óvári Messzelátó kilátóhely(galéria utolsó képe) Almádi hajdani szőlőhegyén épült, valamikor a századforduló táján. Gerendavázas, cseréppel borított tetőzetét a ’90-es évek elején rekonstruálták régi fényképek alapján, de egyszerűbb alakban. Egy időben Wesselényi Kilátónak nevezték.

A panoráma középpontja a Fűzfői-öböl, az előtérben balra Vörösberény, jellegzetes templomaival: a felső körvédműves, meghatározó stílusa román (XI-XII. század), az alsó barokk (1779), mellette a volt jezsuita kolostor.

Közép-Európa legnagyobb tava. 12-14 ezer éve, a jégkorszak befejeződése után alakult ki. Először kisebb tavak képződtek a kiemelkedő hegyvonulat déli oldalán keletkezett ún. előtéri süllyedékben, amelyek később, a terület további süllyedése és a vízválasztó magaslatok abráziója (hullámverés okozta lepusztulása) következtében egyesültek.

A Fűzfői-öböl mögött, kissé kiemelkedik a Papvásár-hegy, a berhidai Jákó-hegy, balra a fűzfői gyárak. Jó időben Várpalota és a Tési-fennsík is kivehető. Vörösberény felett magasodik a Megye-hegy, nyugat felé a Vár-hegy, a Vörös-hegy és a Cseri-hegy látszik.

Lábunk alatt szép feltárásban a földtörténeti ókor (paleozoikum) végén, a perm időszakban képződött Balaton-felvidéki Homokkő Formáció rétegei. Anyagukat negyed-milliárd éve folyóvizek rakták le, melyek félsivatagi környezetben tartottak a közeli tenger felé. A kőzet jellegzetes, többnyire fakó lilásvörös-barnásvörös színét a homokszemcsék közötti hézagokban elhelyezkedő és a szemcsék felületét bevonó vasásványok (hematit és limonit) adják. Maguk a homokszemek az ősi variszkuszi magashegységet felépítő kőzetek lepusztulásából származnak.

Almádi térségében három alapvető növényzet típus különül el: a tó vize és partja, a vörös homokkő és a dolomit növényzete. Az ösvényünket szárazságtűrő tölgyfajok (molyhos, kocsánytalan és cser tölgy) és a virágos kőris övezik. Cserjeszintjében gyakori az ősszel lángoló vörös levelű cserszömörce, kerti berkenye, fagyal, galagonya, boróka, kökény, gyepűrózsa.

Gyepszintjében a szárazságtűrő, mészkedvelő fajok mellett gyakori a savanyú talajt jelző növény, mint a kékcsillag, a mezei perjeszittyó, réti csormolya, a juhsóska, az orvosi veronika és a kónya habszegfű.

A lefelé vezető (Lomb, majd Batthyány) utcában volt a város vörös homokkő bányászati központja. Első írásos emlékeit XIII. századi oklevelekben találták meg, de a régészeti leletek azt is elárulják, hogy a vörös homokkövet már a rómaiak is szívesen megfaragták. Az itteni középkori kőfaragó-kultúra kialakításában falusi mestereink mellett olasz mesterek is szerepet játszottak. Apáról fiúra szállott a kőzet és a kőfaragás szeretete. Hozzáértésüket, eredendő szépérzéküket ma is számtalan alkotás őrzi.

Az egykori Veszprém-Alsóörs vasút emléke: a pálya vörös homokkőből készült boltozatos felüljáróján 375 sorozatszámú gőzmozdony áll.

Hamarosan lépcsőhöz érünk, amelyet Csikász Imréről, Almádi híres festőjéről neveztek el.

Az Óvári utcába, amely az Almádiért és a vasútvonalak kiépítéséért sokat tett dr. Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről (1858-1938) kapta a nevét. Emlékét a plébánia falán tábla is őrzi. A szemközti római katolikus templom nevezetessége a főhajóhoz baloldalt kívülről csatlakozó Szent Jobb Kápolna Szent Istvánt ábrázoló aranymozaikkal és a Szent Jobb egy fragmentumával.

Az Óvári utcát a fasorral osztott rövid, lejtős Iker-sétányon át hagyjuk el, s zebrán keresztezve a 71 sz. főutat, majd a sorompónál a vasutat, az Öreg-parkba jutunk. Itt találjuk a tanösvény ismertető tábláját. A fiatal platán sor a Wesselényi strand főbejáratához vezet. A fákat és a cserjéket 1890-ben kezdték el ültetni, s a 10 hektár területű park 1977 óta helyi védettséget élvez.  Uralkodnak a hatalmas termetű fehér és fekete nyár, valamint fehér fűz példányok. Értékes a mocsárciprus és a piramis-fűzbokor. Tiszafa, nehézszagú boróka, oszlopos tuja színezi az együttest. Érdekes a narancsvörös vesszőjű fűz kettős fasora, a narancseperfa és számos fafaj szomorú változata, de figyelemre méltóak az örökzöld cserjék és a hamar pusztuló nyírfa nagy termetű, öreg kort megért egyedei is. A fűzfák vezérhajtása csak 2-3 m magasságig van meg, a fák jellegzetességét az onnan kehelyszerűen induló mellékhajtások adják. Ma Szent Erzsébet Ligetet Petőfi,Kossuth,Rákóczi,Váth János, Szent Erzsébet szobrai, a Sóhajok hídja, az Örökmécses, a Véghely emlékpad díszítik.

Mi a Öreg-parkban időztünk a legtovább. A gyönyörű park és a Balaton a vitorlás kikötővel sok érdekességet rejt a gyermekek számára. Szandálokat lecsatolva a partmenti köveken lépkedve a vizi élővilágot fürkésztük,majd a park melletti játszótéren zártuk a sétát.

A nyári kánikulából a városlakók egy fárasztó munkahét után tömegesen ülnek autóikba, vagy szállnak vonatra,hogy a hétvégét a Balaton hűsítő vize mellett töltsék. Remélem sokan kedvet kapnak, hozzá, hogy éppen Almádi legyen ez a kiszemelt célpont és bejárják ezt a szemet gyönyörködtető útvonalat.

Forrás:

http://www.balcsi.net/balatonalmadi.html

http://www.fsz.bme.hu/mtsz/utleiras/ovarkil.htm

http://www.turistautak.hu/maps.php?id=magyarorszag&image=raster&lat=47.029792&lon=18.011280&zoom=256&arrow=0&shading=1

képek forrása:saját fotók,wikipedia.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.