Főoldal » Balatoni kikötők veszélyben

Balatoni kikötők veszélyben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A balatoni iszap elhelyezésére Keszthely és Fenékpuszta közötti elágazóban van mód és lehetőség. Azt hiszem egy nagy tározó, amelyet ma már a növényzet is benőtt. Egy időben sok sirály is volt a környéken, de már egy jó ideje nem. Gondozni nem nagyon gondozzák, felügyelet és ilyesmi sincs. Állítólag abba is szennyezett iszapot helyeztek el. Újabb információim nincsenek ezen a téren.

Kotorni kellene a Balaton medrét a kikötőkben, a vízi utakon és a strandokon, de már évek óta megoldatlan a tóból kiemelt iszap elhelyezése – írja a Magyar Nemzet. Horváth Gyula, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a lapnak elmondta: már kijelölték azt a két-három zagyteret, amely rövid időn belül, akár közmunkaprogram keretében, alkalmassá tehető a hajó- és vitorláskikötői iszap elhelyezésére, ám hetek óta késik a vízügyi engedélyezés. Nem vetne jó fényt a balatoni hajózásra és az üdülőkörzet idegenforgalmára, ha fennakadna egy hajó, és kárelhárításként kellene nekivágni a kotrásnak – figyelmeztetett a szakember.

A Közép-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője szerint “részigazság” van a hajózási cég panaszában. Miután a tó vizének igen jelentős tisztulása miatt 2008-ban leálltak a vízvizsgálatok, az onnan kiemelt szennyezett iszapból megteltek a zagyterek, azokat cserje nőtte be és fák vertek benne gyökeret, így az önkormányzatok szeretnék átvenni az államtól, hogy helyükön ligetet, kisebb közösségi teret alakítsanak ki.

A strandok, kikötők iszapkotrása és a zagytérlétesítés nem a jóléti állam feladata, hanem a kikötő- és strandfenntartók érdeke. Azoké, akiket használat közben zavar a kikötői vagy strandi iszap – szögezte le Csonki István. A vízügyi vezető hozzáfűzte: a Keszthely melletti – eddig drágán bérelt – zagyteret átveszik az ottani egyetemtől, és a kenesei kőszórás mögötti részen is lehetővé válik az iszapelhelyezés.

Forrás: http://www.hirado.hu/Hirek/2012/05/09/06/Veszelyben_a_balatoni_kikotok_.aspx

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.