Főoldal » Balatoni természetkalauz

Balatoni természetkalauz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Balaton közel 12-13 ezer éves. Nem csak Magyarország, hanem Közép-Európa legnagyobb tava. Vidékén szőlőskertekkel díszített dombok, hosszú ideje szunnyadó vulkánok, megkövesedett lávaoszlopok, hűs árnyékot nyújtó erdők, zöld ligetek, virágzó mezők, rétek váltják egymást. A környék gazdag botanikai és földtani értékeit, az erdők különleges állatvilágát a Balaton-felvidéki Nemzeti Park óvja. A nemzeti park része a páratlan madárvilága miatt védett, természetvédelmi területté nyilvánított kis-balatoni mocsár. A kápolnapusztai bivalyrezervátum betekintést ad a korábban kihalásra ítélt, a Kárpát-medencében őshonos bivalyok életébe.

De mindent tudunk róla?

A Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai intézet megjelentetett egy gazdagon illusztrált természetkalauzt a Balatonról. A kötetből az olvasók megtudhatják, él-e polip a tóban, mekkora a legnagyobb kagylónk, illetve, mi is az a szivárványos ökle.


A könyv Vörös Lajos tudományos tanácsadó szerkesztésével jött létre, melynek célja, hogy a kutatási eredményeket összefoglalva, közérthető formában is elérhető legyen az amatőr terészetrajongók számára. 

A kiadvány segítségével szeretnék bemutatni a Balaton vízi élőlény-együtteseinek kulcsfontosságú szervezeteit, ökológiai helyüket és szerepüket. A 176 színes fényképpel illusztrált, 127 oldalas könyvben azokról az élőlényekről olvashatnak az érdeklődők, amelyekkel turistaként, strandolóként vagy éppen horgászként is találkozhatnak.

A kiadó szavaival:

“Szeretnénk kedvet csinálni az amatőr természetbúvároknak a Balaton élővilágának felfedezéséhez, mert úgy gondoljuk, amit jobban ismerünk, azt jobban szeretjük, és jobban is vigyázunk rá”.

A kötetben a mikroszkopikus nagyságú, szabad szemmel nem látható élőlényekről készült látványos fotók mellett képet kaphat az olvasó a part és a nyílt víz színes állatvilágáról is.

Megismerkedhet az őshonos fajokhoz képest hatalmasméretű, akár 30 centiméteresre és két kilogrammosra is megnövő amuri kagylóval.

A könyvből az is kiderül, hogy a Balatonban él egy, a Kaszpi-tenger és a Fekete-tenger vidékéről származó polipfajta, amelyet 2001-ben fedezték fel a tóban.

A 600 négyzetkilométer kiterjedésű nyílt vízfelszín alatt élő halfajok leírásából pedig az ismertebbek mellett megtudhatják azt is, milyen hal a lápi póc vagy a szivárványos ökle- olvasható az MTA honlapján.

Források:

http://www.origo.hu/utazas/steg/vizek/20120711-balatoni-termeszetkalauz.html

http://www.greenfo.hu/hirek/2012/07/11/balatoni-termeszetkalauz

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.