Főoldal » Bálványfa, ecetfa, közmunka

Bálványfa, ecetfa, közmunka

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Javaslom, hogy cseréljük meg ennek a két növénynek a nevét. Ugyanis sokan azonosnak gondolják, de még inkább nem ismerik (ezeket sem). Így aztán most abban a helyzetben vagyunk, hogy hiába rendeli el jogszabály, hogy a Mirigyes bálványfa ( Ailantus altissima) újulatait ( csemetéit, sarjhajtásait) a terület gazdája, fenntartója köteles eltávolítani és ezzel akadályozni az elterjedését. A közterületek gondozói pedig, mint ecetfát, gondosan megkímélik, kikerülik, sőt biztosítják zavartalan fejlődésüket.

Bármerre járok, bálványfa erdő az utakon, köztereken, vasúti töltéseken, HÉV sínek mentén, felüljárók támfalánál, szépen telepített fasorokba befurakodva.

Olvastam a www.greenfo –n, hogy a Pilisi Parkerdő Gazdaság tavaly ősszel a II, a III. és a XII. kerülettel összefogva igyekszik visszahódítani az özönfajoktól az elfoglalt területeket. De hiába, mert 19 másik kerület gazdag mag-utánpótlásról gondoskodik.

Megkérdeztem egy magát közmunkásnak nevező dolgozót, hogy miért kerüli ki gondosan a    (tavasz óta) 2méteresre nőtt bálványfákat, amelyek szemmel láthatóan belenőttek a felüljáró támfalába, a járda és a fal repedésébe, egy fasor fája mellé…

„Nekünk az lett mondva, hogy a fákat hagyjuk meg, a többit mindet vágjuk le.” Szóval itt van a kutya elásva. Ha gyomfa, akkor is fa. Ha özönfa, akkor is. Ha kiszorítja az őshonos fafajokat, ha szétrepeszti a járdát, ha eltakarja a kilátást az útkereszteződésben, akkor is.

Semmi keresni valója ott, ha én el akarnám ültetni, nem kapnék rá engedélyt ( a jegyzőtől), de ha a bálványfa magának engedélyezte a megtelepedést, akkor nincs jogszabály, nincs jegyző aki megállítsa.

Mit tehet erről a közmunkás? Természetesen semmit.

Olcsón alkalmazzák, szakképzettség nélkül, a fenti egyszerű munkautasítással, jelen lévő vezető, oktató, felügyelő nélkül.

Az olcsóságnak bizony nagy ára van. Ugyanis, ha a közmunkások foglalkoztatásának eredeti célját nézem a szándék nemes: illeszkedjenek be a munka világába, tanuljanak értékteremtő munkát végezni, fegyelmezetten, hatékonyan. De ezt meg is kell nekik tanítani.

Ameddig kell, legyen mellettük olyan felügyelő, aki megtanítja a valóságos teendőkre, növényismeretre, jogszabályismeretre.

Oktatás után, akár szakértő parkgondozó válhat belőlük idővel.

Oktatás, betanítás, ellenőrzés nélkül pedig csak eltelik az idő, végigszaladtak egy adott területen, és az elvégzett munka minősége alapján tovább nőhetnek az előítélek, hogy lám-lám, nem is akarnak ezek rendes munkát végezni.

Az oktatás, nevelés, szakma elsajátítása persze nem megy egyik napról a másikra. Lassabban is dolgozik, több türelmes szakember segítségére szorul.

Például megtudhatnák, hogy a bozótvágás célja maga a bálványfa-mentesítés,

         az építmények védelme

         a közmű vezetékek védelme és biztonságos működtetése

         a balesetmentes közlekedés

         a hazai őshonos fajok védelme

         a betegségek terjedésének megakadályozása

         a szabad kilátás biztosítása

érdekében.

A tananyag része lehetne, hogy ezeket a „fákat” nem elég a bozótvágóval elvágni a talaj fölött, mert 24 fejet növeszt két héten belül és 2m/év sebességgel nő, bokrosodik tovább.

Több a macera vele, de érdemesebb inkább tövestől eltávolítani. Kiskorában kihúzni, fél éves kora után kiásni. Ahol más növényt sem akarunk megtelepíteni érdemes vegyszeres kezeléssel gondoskodni a terület tisztaságáról.

Mi köze ehhez az igazi ecetfának? Semmi. Hacsak az nem, hogy rövidesen beérik annak a néhány nálunk élő ecetfának a termése, amiből limonádét is készíthetünk a közmunkásoknak.

Nézzétek meg a két növény közötti különbséget a http://www.edenkert.eu/table/tevedesek-erdeje/ –n és olvassátok el Veres László írását.

NEM a KÖZMUNKÁSOK tehetnek arról, hogy ott vannak, ahol vannak!

Hanem az a munkaszervezés, az a betanítás, az az ellenőrzés, ami ezt lehetővé teszi.

Illetve mindezek hiánya elősegíti, hogy ez az agresszív inváziós fafaj uralja a városképet, korlátlanul szaporodjon, kiszorítsa őshonos, hazai fafajainkat.

Mit tehetnénk?

Pl. a kivágott, kitermelt özönfákat megkaphatnák a közmunkások, a nagycsaládosok, hogy legyen tűzifájuk. ( nagyon alacson a fűtőértéke!)

A faapríték felhasználható speciális kazánokkal történő fűtésre.

Vannak az ilyen gyenge minőségű fákat feldolgozó cégek is.

Számos helyen el tudom őket képzelni, de ott, ahol a galéria képein láthatók, a legkevésbé sem.

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.