Főoldal » Banán és klímaváltozás

Banán és klímaváltozás

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Néhány nappal ezelőtt a BBC internetes oldala (www.bbc.co.uk) számolt be egy jelentésről, mely szerint a klímaváltozás következtében, a banán több fajtája  emberek milliói számára válhat fontos élelmiszerforrássá.

A CGIAR (Nemzetközi Mezőgazdasági Kutatások Tanácsadó Csoportja) szerint egyes fejlődő országokban a banán fajtái a burgonya helyére léphetnek.

Burgonyát az összes lakott kontinensen termesztenek, mintegy 155 országban és világszerte közel 1 milliárd ember alapvető táplálékát jelenti. A fő burgonyatermelő országok 2010-ben, sorrendben: Kína, India, Oroszország, Ukrajna és az Egyesült Államok voltak. Az 1990-es évek elejéig a legtöbb burgonyát Észak-Amerikában, Európában és az egykori Szovjetunióban termelték és fogyasztották, azóta viszont Ázsia, Afrika és Latin-Amerika termelése is drámaian növekszik. A FAO adatai szerint 2005-ben első alkalommal fordult elő, hogy a fejlődő világ burgonya termelése túlszárnyalta a fejlett országok termésmennyiségét. Ázsia és Európa a világ fő burgonyatermelői, de a termésátlagokat tekintve Észak-Amerika vezet 40-45 tonna/hektárral. A világ burgonyatermésének majd’ felét Ázsia fogyasztja el, bár az évenként elfogyasztott 24 kg/fő elég szerénynek mondható a legnépesebb kontinensen. Latin-Amerika és Afrika fogyasztása is növekszik, vélhetően a gyors népességnövekedéssel párhuzamosan.

A banán (elsősorban a burgonyához hasonlító, zöldség változata, a plantain) a rizs, a búza és a kukorica után a legszélesebb körben fogyasztott tápláléknövény, bár a termésmennyiséget tekintve, a világ számos alapvető élelmiszernövénye is megelőzi (kukorica, búza, rizs, burgonya, manióka, szójabab stb.).

Világszerte 130 országban termesztik és ebben az összefüggésben megelőzi az összes többi gyümölcsfajtát. 75%-ban vizet tartalmaz és értékes A, C, B6 vitamin és kálium forrás. 2005-ben a világtermelés közel 1/4-ét India adta, őt Brazília, Kína és Ecuador követték.

A banánfélék mellett a jövőben a periféria trópusi országaiban a manióka (a trópusok egyik kiemelkedő fontosságú élelmiszer növénye) és a kevésbé ismert tehénborsó (cowpea, Vigna unguiculata, Vigna sinensis) is sokkal fontosabb tápláléknövényekké válhatnak a változó és melegedő éghajlaton.

E mellett a banán (banánhulladék) fűtőanyagként való hasznósítását is több kutatás is célul tűzte ki. Komposztálással metanol, biogáz vagy komposztálás nélkül ún. banánbrikett előállítását, amely csökkenthetné pl. a tüzifaínségben szenvedő Száhel problémáit (ld. Afrika éhségöve c. blogbejegyzés), de szerte a trópusokon mérsékelhetné az erdőirtások ütemét.

Reagálva a CFS (az ENSZ Élelmiszer Biztonsági Világszervezete) felkérésére, szakemberek egy csoportja terepi vizsgálatot folytatott a klímaváltozásnak a világ 22 legfontosabb élelmiszernövényére gyakorolt hatásáról. Előrejelzésük szerint a Föld 3 legfontosabb élelmiszernövénye (búza, kukorica és rizs) a fejlődő országokban, kalóriában kifejezve veszíteni fog súlyából. Arra is figyelmeztetnek, hogy a burgonya, amely legjobban hűvösebb éghajlaton terem, szintén megszenvedheti a hőmérséklet növekedését és a változékonyabbá váló időjárást.

A szerzők ugyanakkor vitatják, hogy ezek a változások utat nyithatnak a banán termesztéséhez a burgonyatermesztés körzeteiben. Dr. Philip Thornton – a jelentés egyik készítője – szerint, a banán és a főzőbanán (plantain) termesztésének vannak korlátozó tényezői, de bizonyos helyeken jól helyettesíthetik a burgonyát. A kutató nem csodaszerként tekint a banánra, de szerinte lehetnek helyek, ahol alternatívát jelenthet a kisbirtkosok számára.

A jelentés a búzát, mint Földünk legfontosabb növényi eredetű fehérje és kalória forrását írja le. A kutatás szerint a búza nehéz jövő elé néz a fejlődő országokban, ahol a gyapot, a kukorica és a szójabab magasabb ára marginális területre szorította a búzát, sokkal sebezhetőbbé téve a klímaváltozás okozta stresszel szemben.

A manióka (ismert még cassava, kasszava néven is, a trópusok egyik legfontosabb tápláléknövénye) amely egy sor, éghajlati stresszel szembeni ellenálló képességéről ismert  és különösen Dél-Ázsiában egy helyettesítő növény lehetne.

Bruce Campbell, a CCAFS (Klímaváltozás, Mezőgazdaság és Élelmiszer-biztonság Kutatócsoport) programigazgatója szerint a változások módjai, amelyek a jövőben történni fognak, a múltban már megtörténtek. Szerinte két évtizeddel ezelőtt Afrika bizonyos területein szinte nem volt rizsfogyasztás és ma van. Az árakat követve változott a rizs fogyasztása is.

A kutatók egyik nagy problémája, hogy hogyan lehet biztosítani a megfelelő fehérjeszükségleteket. A szójabab ugyan a legfontosabb fehérjeforrásnak tekinthető, de a növény nagyon érzékeny a hőmérséklet-változásokra. A tudósok szerint a tehénborsó (melegkedvelő, szárazságot jól tűrő növény), amely a Szubszaharai Afrikában (a Szaharától délre fekvő területek, „Fekete-Afrika”) a szegény ember „húsforrása”, eledele  a szója egyik elfogadható alternatívája lehet. A tehénborsó állati takarmányként is hasznosítható. Néhány országban, pl. Nigériában és Nigerben a farmerek már elmozdultak a gyapottermeléstől a tehénborsó termelés irányába. Dr. Campbell szerint ez egy példa arra, hogy hogyan történik változás: amikor a gazdálkodók érzékelik a problémákat, akkor hajlandóak a változásra.

Ahogy a fentiekből is kiderül, a változás és alkalmazkodás lehetséges és az éghajlatváltozással párhuzamosan szükséges és talán elkerülhetetlen is.


Források:

http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-20126452

http://suite101.com/article/top-ten-banana-countries-a8403

http://suite101.com/article/top-ten-potato-countries-a32763

http://www.top5ofanything.com/index.php?h=01880761

A vezérkép forrása:

http://thecostaricanews.com/costa-rica-banana-producers-earn-estimated-6398-million/10290

Képek, ábrák forrásai:

www.bananaspot.com

https://research.cip.cgiar.org/confluence/display/wpa/Global+Potato+Cultivation

http://harvestchoice.org/data/potato-production-mt-2000

http://agro.biodiver.se/2010/11/where-do-bananas-grow-anyway/

http://banana.mappr.info/blog/

Kapcsolódó blogbejegyzés:

https://www.felsofokon.hu/ovjuk-es-vedjuk-a-foldet-es-kornyezetunket/2012/03/05/futoanyag-bananbol

https://www.felsofokon.hu/minden-ami-noveny/2012/03/05/a-bananrol-kicsit-bovebben

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.