Főoldal » Barázdabillegető

Barázdabillegető

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Biztos mindenki ismeri ezt a régi viccet:

– Mi a különbség a kakukk és a barázdabillegető között?

– A kakukk ki tudja mondani a nevét.

De nem biztos, hogy mindenki tudja, milyen madár a barázdabillegető. Szerintem nagyon szép és könnyen felismerhető. Testalkata verébre, farka fecskére, fejének mintázata cinkére emlékeztet, mégsem lehet összekeverni egyikkel sem.

Csak fekete, fehér és szürke szín van benne, de a mintázata miatt egy felületes szemlélőnek mégis színesnek tűnhet. Költés idején a háta és farkcsíkja világosszürke, sapkája és melle fekete, arca és hasa fehér. Hím és tojó hasonló, de a tojón a sötét mintázat inkább szürkés. Téli tollazatuk világosabb. A fiatalok színei tompábbak és összefolyóbbak.

Egész Európában, Ázsia nagy részén, és Észak-Afrika egyes területein is előfordul, Lettország nemzeti madara. Magyarországon védett, eszmei értéke 10 ezer Ft.

A barázdabillegető egész Európában közismert madár. Örökösen mozog: futkos a vízparton, fel-felrebben, majd leszállva fejét biccentgeti és farkát billegeti. Ügyes röptében bízva hangos csiviteléssel zavarja el a varjakat és a ragadozó maradakat.

Hangja: éles, tisztán csengő “csiz-itt-csiz-itt”. Éneke kellemes csicsergés.

Élőhelye: vizek, házak, hidak, malmok környéke. Lakott területeken, utak mellett, réteken, szántóföldeken is előfordul. Épületek réseiben, ölfarakásokban, sziklarepedésekben, stb. fészkel. Magyarországon gyakori költőfaj. Tavasszal az egyik első érkező. Késő ősszel vonul el, sőt néha áttelel.

Tápláléka rovarokból, pókokból, apró rákokból, férgekből áll, melyeket a talajon szaladgálva keresgél.

Növényi anyagokból csésze alakú fészket épít, melyet tollakkal és fűszálakkal bélel ki. Fészekalja 5–6 tojásból áll, melyen 12–13 napig kotlik. A fiókák 14–15 napig maradnak a fészekben. (A galériában az első kép a barázdabillegető fészke a tojásokkal, a második a fészek a fiókákkal, a harmadik az élőhelye térképen ábrázolva, alfajonként.)

Források:

http://hu.wikipedia.org/wiki/Bar%C3%A1zdabilleget%C5%91 (innen származnak a galéria képei is).

R.T. Peterson, G. Mountfort, P.A.D. Hollom: Európa madarai (Magyar viszonyokra alkalmazta: dr. Tildy Zoltán.) 4., átdolgozott kiadás Gondolat kiadó, Budapest, 1986. (254. oldal.)

Vezérkép forrása: http://faluhelymajor.hu/kepek/barazdabillegeto.jpg

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.