Főoldal » Békaliliom virágzás az ócsai láperdőben!

Békaliliom virágzás az ócsai láperdőben!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hétvégi terepgyakorlatom egyik állomása az Ócsai Tájvédelmi Körzet területe volt, ahol a láperdő mélyén különleges látvány fogadja az arra látogatókat.

A Békaliliom(Hottonia palustris) a kankalinfélék (Primulaceae) családjába tartozó védett növényünk,amely ebben az időszakban, mint gyöngyszemek virítanak fehéres virágaikkal a napfényben megcsillanó lápi víztükör felett.

Sekély vízű,mészszegény hínárosok, égerligetek és láperdők vízben úszó évelő hínárfaja. Fésűsen szeldelt, sallangos szeletű levelei halványzöldek, 3-8cm hosszúak, örvösen állnak a felszín alatt. Csodás látványt nyújt virágzáskor 20-30cm-es virágzata,amely a felszín fölé emelkedik.Öttagú virágainak fehér vagy rózsaszínes, sárga tokú pártája 2cm átmérőjű, a csésze szálas cimpájú.A 4-10 tagú virágok örvös fürtökben,tőkocsányon emelkednek ki a vízből. Április végétől júniusig figyelhetjük meg a Tájvédelmi körzeten belül a Selyem-rétre vezető úton.

Az Ócsai Tájvédelmi Körzet területe 3606 hektár, ebből fokozottan védett 1466 hektár. A Duna-Tisza köze hajdani kiterjedt lápterület egyik utolsó ékes maradványfoltja. Botanikai és állattani ritkaságait, értékeit a XIX. századi lecsapolások eredménytelensége miatt fennmaradt állandó vízjárásnak köszönheti.

Az itt található erdők a régebben használatos, ma már jobbára háttérbe szorult szálaló, egyedkiválasztó művelési móddal kialakult ősi erdőtípusok. A legértékesebbek az égerlápok, melyeket az év nagy részében víz borít, így a fák gyökerei támasztógyökeresek, melyet népiesen “lábas” égernek neveznek. Magasabb fekvésű területeken ligeterdőket találunk tölgy, kőris, szil fa fajokkal, dús aljnövényzettel. Említésre méltó a tavaszi csillagvirág, sárga árvacsalán, nyári tőzike és a helyenként tömeges gyöngyvirág.A mocsári gólyahír(galéria 1.képe) már elvirágzott,ám a szintés sárga virágú mocsári nőszirom szemet gyönyörködtető látványt nyújt.

A terület állatvilága fajban és egyedszámban is igen gazdag. Meg kell említeni a nagyközönség számára ritkán mutatkozó ízeltlábúakat (kis szarvasbogár, havasi cincér), a százlábút, illetve a ritka reliktumfajként ismert szárazföldi ászkarákot.
Barangolás során szemünk elé kerülhet a számtalan lepkefaj közül a ritka ezüstsávos szénalepke, a nádas, gyékényes területen a kis gyékénybagoly lepke is.

  A vizes lápfoltokban, csatornákban a közönségesnek számító halfajok mellett megtalálható a lápokra hajdan oly jellemző réti csík és lápi póc. Hazai kétéltűfaunánk jeles képviselője a mocsári teknős(galéria 4.kép) tömegesnek mondható. Kora-tavaszi nászi időszakában égszínkék színével kápráztatja el a szerencsés arrajárót. Találkozhatunk még barna varanggyal, vöröshasú unkával, erdei békával, ásóbékával, zöld levelibékával, a vizekben kecskebékával, tarajos és pettyes gőtével.

A lápterületen kívül a Tájvédelmi körzet számtalan ékességét érdemes felkeresni:Az Öreg-hegyi pincesor, az Ócsai Tájház és a közvetlen szomszédságában található református templom.

1983 óta az Öreg-turján területén lévő Madárvárta kutatói végzik a madárvilág felmérését, ahol az év bizonyos időszakában, előzetes bejelentkezés után bárki részt vehet a tudományos munkában.

Az értékes  mozaikos és változatos terület védett fajok sokaságával, kultúrtörténeti-és tájképi értékeivel kiemelt figyelmet érdemel!

Forrás:

www.ocsainfo.hu

http://www.magyarorszag.utazas.hu

képek forrása:wikipedia.hu,aszto-tarot.hu

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.